port
El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, a la presentació de Smart Ports.

Smart Ports analitzarà solucions transformadores per a ports i el transport marítim

L'esdeveniment inclourà debats sobre la innovació i la relació amb les ciutat, enmarcat a l'Smart City

La cinquena edició del Smart Ports: Piers of the Future analitzarà i proposarà solucions transformadores de futur per als ports i per al transport marítim. L’esdeveniment, emmarcat en l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), reunirà experts en sostenibilitat, innovació i tecnologia portuària, i posarà el focus enguany en empreses emergents del sector marítim i portuari. També abordarà les relacions entre els ports i les ciutats, així com l’economia blava i iniciatives que impulsen els ports més innovadors a escala mundial.

L’esdeveniment se celebrarà del 7 al 9 de novembre en el recinte de Fira de Barcelona en un format totalment presencial, que ja va recuperar en la passada edició després de dos anys marcats per la pandèmia. La trobada està impulsada pel Port de Barcelona al costat d’altres infraestructures portuàries del món que destaquen per la seva innovació.

L’edició d’enguany inclourà un debat sobre innovació i la relació entre el port i la ciutat, que es tractarà amb responsables dels ports d’Hamburg, Los Angeles i Anvers-Bruges, al costat d’alcaldes de ciutats costaneres. També figura en el programa una sessió sobre noves infraestructures TIC i l’economia blava, a més de la presentació d’avanços tecnològics en el transport marítim per a avançar cap a un model més intel·ligent i sostenible. 

Aquest dilluns, s’ha presenta el programa de l’esdeveniment, amb la participació del president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, la directora d’Innovació i Estratègia de Negoci del port, Emma Cobos, i el cofundador i director general de l’Smart City, Ugo Valenti. Salvadó ha destacat que el port s’ha convertit en un soci estratègic de l’SCEWC perquè “les ciutats portuàries no poden ser intel·ligents si no tenen un port intel·ligent que s’integri de manera sostenible en el seu entorn urbà”.

L’estand de Smart Ports comptarà amb una àrea d’innovació amb vuit zones d’exposició dirigides a empreses emergents i centres d’innovació vinculats a l’ecosistema de cadascun dels vuit ports participants. En concret, són els d’Anvers-Bruges; Busan, Hamburg, Los Angeles, Mont-real, Rotterdam i Göteborg, i també assistiran com a convidats els de Vancouver, Singapur, Tanger Med i l’australiana Port Authority of New South Wales, que inclou el port de Sidney.

Smart Ports preveu signar un acord de col·laboració amb una plataforma tecnològica d’economia blava situada a Quebec

També sobre l’economia blava i l’activitat portuària i dins de l’SCEWC, el 7 i el 8 de novembre tindrà lloc el Tech Tour Smart Ports i el Tech Tour Blue Economy, organitzats per la comunitat mundial d’inversors Tech Tour. L’organització de Smart Ports ha convidat a startups del sector portuari a presentar projectes en aquesta convocatòria del Tech Tour Blue Economy. Arran d’aquesta convocatòria, s’han presentat un centenar d’iniciatives, de les quals s’han seleccionat 30, amb 15 d’economia blava i 15 de logística marítima. Dos d’aquests projecte seran triats per part del Tech Blue Economy per a rebre finançament.

A més, Smart Ports preveu signar el 9 de novembre un acord de col·laboració amb la plataforma tecnològica d’economia blava Navarium. Situada a Quebec, està formada per empreses tecnològiques, inversors, emprenedors i socis industrials. El president del port ha posat en valor aquest acord que, al costat de l’activitat prevista en el Smart Ports, “reforça l’estratègia d’impulsar l’economia blava”.