Presentación Smart Ports 2022
El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, i la directora d'Innovació, Emma Cobos.

Smart Ports recupera la presencialitat dins d’un Smart City Expo més marítim

L'esdeveniment del Port de Barcelona sobre ports intel·ligents abordarà qüestions com la Copa Amèrica i les 'startups' d'economia blava

Quan el Port de Barcelona va arribar a l’Smart City Expo World Congress l’any 2019 amb l’esdeveniment Smart Ports, no hi havia cap altre port present al saló, segons recorda la directora d’Innovació de l’autoritat portuària, Emma Cobos. Quatre anys més tard, el congrés sobre ciutats intel·ligents es reforça amb una nova vertical, Tomorrow.Oceans, centrada en l’economia blava. “Les ciutats portuàries no poden ser ciutats intel·ligents si no tenen un port intel·ligent”, defensa el president del Port de Barcelona, Damià Calvet. A més, el mateix Smart Ports ha anat consolidant-se a cada edició, sumant nous enclavaments portuaris a la cita. Concretament, el de Barcelona s’acompanya amb socis com el d’Anvers, Hamburg, Monreal, Los Angeles i Busan. A la llista, aquest any se sumarà el de Göteborg.

Smart Ports tornarà enguany a la presencialitat en la seva quarta edició, després que la pandèmia marqués la celebració de les dues últimes edicions. Així i tot, no s’abandonarà l’opció digital, que va sumar 6.000 espectadors i 20.000 visualitzacions el 2021, i es combinarà amb l’opció d’assistir a les taules rodones que es faran a l’estand que tindrà a Fira Gran Via. “Volem que els ponents puguin interactuar amb el públic i veure en el saló possibles solucions que es poden portar a casa”, defensa Cobos. En aquest sentit, la directora d’Innovació del Port de Barcelona ha posat d’exemple la startup Allread, que va començar el seu desenvolupament amb pilots a la infraestructura catalana i que acaba de tancar una ronda de 2,5 milions d’euros. Segons Fira de Barcelona, aquesta nova edició de l’Smart City Expo, que se celebrarà del 15 al 17 de novembre, serà la de recuperació definitiva, aconseguint xifres prepandèmiques, amb més de 20.000 assistents i 1.000 expositors.

Amb 14 taules de debat, vuit de les quals se celebraran presencialment al recinte firal de L’Hospitalet, els temes que es tractaran a Smart Ports al llarg dels tres dies aniran des dels més actuals, com les disrupcions que s’estan produint en les cadenes de subministrament, a uns altres més de fons, com el procés de descarbonització que estan impulsant els ports per reduir el seu impacte mediambiental. Sobre aquest últim aspecte, s’abordarà la cerca de nous combustibles que està fent la indústria, amb opcions com el biometà, gas renovable per al qual el Port de Barcelona està estudiant construir una planta que el produeixi.

La Copa Amèrica també serà present a Smart Ports, amb la participació del conseller delegat de l’Emirates Team New Zealand i America’s Cup Events, Grant Dalton. L’arribada d’aquest esdeveniment esportiu el 2024 s’espera que sigui una oportunitat per a la ciutat, ara que es compleixen 30 anys dels Jocs Olímpics.

Seguint l’exemple d’Allread, les empreses emergents també tindran un espai en la quarta edició de Smart Ports. S’abordarà des del punt de vista dels inversors, amb Schenker Ventures, Indico Capital Partners i Tech Tour, així com de les mateixes companyies, amb YLoad Global, Awake.ai i la barcelonina Allread. A més, l’empresa GuideMeCity 2.0 presentarà un pilot per controlar els fluxos de creueristes a Barcelona.