El projecte Creadoras de Bosques impulsa des de Barcelona la reconnexió de la societat amb la natura i l'empoderament femení, fomentant la plantació d'arbres i la tornada a l'origen
L’any 1970, el senador estatunidenc Gaylor Nelson va promoure que s’instaurés un dia per fomentar la consciència davant dels problemes de la superpoblació, la contaminació, la conservació de la biodiversitat i altres preocupacions ambientals per protegir la Terra. Aquest dia, passaria a dir-se Earth Day, Dia de la Terra en anglès, per la seva rima sonora amb Birthday (aniversari), i així, es retria homenatge al nostre planeta i es mantindria viva la importància de cuidar-lo i protegir-lo.
Aprofitem que aquest dijous, 22 d’abril s’ha celebrat el Dia de la Terra i una cimera del clima promoguda pels Estats Units per descobrir el projecte Creadoras de Bosques, una iniciativa creada a Barcelona per dones, que persegueix la reconnexió de la societat amb la natura, apostant per la creació de massa forestal autòctona. “Creiem que el primer pas per estar més reconnectades és estar en contacte amb les plantes. Tenim connexió amb la natura sense adonar-nos: per exemple, quan ens preocupem per si tenen fulles marrons o estan mústigues”, apunta la fundadora del projecte, la Sílvia Royo. Reconnectar amb alguna cosa molt nostra: tornar a l’origen. Perquè no implicar-se de veritat plantant el teu propi arbre?
Per materialitzar aquest retorn al verd, la seva aposta es basa en diferents iniciatives molt potents en les quals tots podem participar, ja sigui des de les nostres cases als nostres balcons o sortint a l’exterior. “Treballem amb espècies autòctones perquè sabem com és d’important per a l’ecosistema l’equilibri correcte i utilitzem llavors i arbres de Clima Mediterrani, presents en tota la península ibèrica”. Amb aquesta màxima, les seves iniciatives es ramifiquen en diversos eixos, com són els eco-productes, les campanyes Green i les experiències.
Treballem amb espècies autòctones perquè sabem l’important que és per a l’ecosistema l’equilibri correcte i utilitzem llavors i arbres de Clima Mediterrani, presents en tota la península ibèrica
Així podem trobar, a més d’arbres, les càpsules creadores i les súper llavors, formades totes dues per material dels tres estrats necessaris per a la seva supervivència -herbàcies, arbustives i arbòries-, que tant es poden convertir en una targeta d’agraïment o en un regal per als convidats d’unes noces, com les van presentar al Weeding Market de 2019 i que va ser un èxit. També les Campanyes Green, impliquen accions que es realitzen en col·laboració amb marques responsables; la possibilitat de plantar un Bosc amb Nom, on una empresa o un particular poden ser benefactors de reforestar una zona, sempre dins de la península ibèrica, o el pla per a ajuntaments com el de Barcelona, Aquesta primavera et portem la natura a casa, una acció amb la qual distribuir càpsules creadores per pintar els balcons amb flors. Finalment, ofereixen les experiències que inclouen tallers de creació de súper llavors amb la tècnica japonesa de cultiu Nendo Dango, per a escoles o esdeveniments; participar en una plantació, o acollir un arbre a casa fins que aquest es pugui plantar en un parc públic on visitar-lo. “Si el cel de Barcelona és gris, que el sòl pugui ser verd”, ens diu la Sílvia com un anhel.
Quan Jules Michelet al seu llibre La Sorcière de 1862 descrivia el naixement d’aquesta bruixa, parlava d’una dona que, a força d’haver de quedar-se sola a casa, aprenia del seu entorn natural, el camp i el bosc, i del coneixement que d’ell tenien les altres dones. Aquí a Catalunya, existeix la tradició de les trementinaires, ofici basat en la saviesa popular femenina transmesa a través de generacions, que consistia a elaborar productes naturals amb propietats curatives a partir, entre altres elements del bosc, de la trementina. “Nosaltres perseguim l’apoderament de la dona en el camí de retorn al seu origen, on el contacte amb els boscos, la saviesa i la medicina d’aquests, formaven part de la seva pròpia vida”.
Si el cel de Barcelona és gris, que el sòl pugui ser verd
Hi ha una cosa molt interessant en la manera de treballar de Creadoras de Bosques, completament alineat amb la seva filosofia, que és el tenir un Consell de Sàvies: un grup format per dues dones de més de 60 anys, dues de més de 35 i dues de més de 20, amb les quals es consensuen les accions i per tenir la riquesa dels diferents punts de vista que ofereix l’edat. La sororitat del lideratge femení i l’aprenentatge de l’experiència: “Som dones creant el món verd que volem. Tu, també ets una creadora, només has de creure-t’ho”.
En la seva última campanya, Re-Naturalízate, estan buscant crear una comunitat de marques responsables que comparteixen valors i en la qual l’objectiu comú és el seu compromís amb el medi ambient. Els productes s’acompanyen així amb mini sobres plens de llavors autòctones silvestres d’interès ecològic. I la llista de noms que s’adhereixen al moviment no para de créixer.
Quan Lélia Deluiz Wanick Salgado, la dona del fotògraf Sebastiao Salgado, el va veure tan trist en veure que, la selva tropical que ell recordava s’havia tornat un desert, li va proposar la brillant idea de replantar el bosc. 20 anys després, han plantat quatre milions d’arbres i no només han recuperat l’entorn sinó tot el seu ecosistema. Nosaltres també podem sumar per un món més verd i gràcies a dones com les que hi ha darrere de Creadoras de Bosques, creure que podem crear.
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…
Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…