El festival programa 200 artistes i 100 espectacles per a l'edició 2022. En la seva tornada a la normalitat, presenta un Sónar+D reformulat i intervencions més enllà de la Fira, amb un hiperòrgan al Palau Güell.
L’espera s’ha fet llarga, però s’acosta la seva fi. Barcelona està a punt d’estrenar una nova temporada estiuenca de festivals, deixant enrere, per fi, les cancel·lacions i les restriccions que han imperat en els últims anys pandèmics. En les últimes setmanes, ja sense mascaretes, concerts multitudinaris com els de C.Tangana al Palau Sant Jordi i Estopa al Parc del Fòrum han servit d’aperitiu, amb el públic oblidant-se de les distàncies de seguretat. Festivals com el Sónar també tornaran a la vella normalitat després d’un llarg parèntesi, en el seu cas, més de 1.000 dies després, segons assenyala un dels seus codirectors, Ricardo Robles.
Aquesta pausa imposada, només interrompuda per les edicions menors fetes a Istanbul i Lisboa, li ha servit als organitzadors del Sónar per revisar formats i continguts i introduir canvis en el seu retorn els dies 16,17 i 18 de juny, just després del Primavera i abans del Cruïlla. Aquest gir de timó s’evidencia especialment al Sónar+D, el congrés internacional que complementa la programació musical i que es remodelarà completament.
El Sónar+D passarà a ocupar la totalitat del Palau de Congressos, amb un format que busca diluir les fronteres que separen a un festival dels congressos. Una de les novetats serà l’escenari Stage+D, en el qual se celebraran xerrades amb un alt component audiovisual i presentacions híbrides entre la conferència i la performance, amb set pantalles que crearan una experiència immersiva, remarca la seva comissària Antònia Folguera.
Amb més de 60 activitats i 50 ponents, els principals eixos temàtics del Sónar+D giraran entorn de la intel·ligència artificial, l’ecologia acústica i la Web3. Entre els ponents, estarà el Barcelona Supercomputing Center (BSC), que presentarà la seva aproximació científica al mercat dels NFT, i l’empresa barcelonina Voctro Labs, que parlarà dels sintetitzadors de cant que porta anys desenvolupant. L’ISEA, simposi internacional sobre art electrònic que se celebrarà enguany a Barcelona, col·laborarà amb el Sónar amb conferències i tallers per a professionals de les indústries creatives.
Un altre dels capítols destacats del Sónar 2022 serà la ruta que proposarà més enllà de les seves seus principals, els recintes firals de Montjuïc i Gran Via. El Palau Güell acollirà el projecte de co-creació Hyperorgan, amb un òrgan que es podrà activar mitjançant eines informàtiques. Serà la primera vegada a Espanya que es podrà escoltar aquest instrument i ho podran fer tots aquells que visitin l’obra amagada de Gaudí al centre de Barcelona entre el 15 i el 19 de juny. També s’intervindrà a l’Hotel ME Barcelona, amb la instal·lació audiovisual immersiva Transient de l’artista italià Quayola, omnipresent a la programació del festival aquest 2022. L’última parada serà la Fundació Antoni Tàpies amb la instal·lació Sondear creada el 2001 pel músic finlandès Mika Vainio, que va gravar en temps real l’entorn urbà a través de les vibracions de l’escultura que corona aquest edifici, Núvol i cadira.
Més de 200 artistes
La programació del festival, juntament amb el Sónar+D, sumarà més de 200 artistes, 117 shows i 176 activitats repartides entre el Sónar de Dia, al recinte firal de Montjuïc, i el Sónar de Nit, a Fira de Barcelona a Gran Via i fins a les 7.30 del matí. Darrere de les xifres, per al codirector Enric Palau, aquest “Sónar expandit” permetrà barrejar retorns esperats, estrenes absolutes i concerts exclusius, amb la diversitat cultural i els reptes mediambientals com a elements transversals.
La programació del festival, juntament amb el Sónar+D, sumarà més de 200 artistes, 117 shows i 176 activitats repartides entre el Sónar de Dia i el Sónar de Nit
Icones globals com The Chemical Brothers —el duet britànic estrenarà el seu nou espectacle audiovisual—, Moderat, The Blaze i Bonobo, conviuran amb talents consagrats de la cultura popular que van donar alguns dels seus primers passos als escenaris del Sónar com Nathy Peluso i C. Tangana. Niño de Elche i Maria Arnal i Marcel Bagés presentaran espectacles especialment creats per a aquesta edició del festival, com també ho farà Samantha Hudson en el seu debut al Sónar. També hi haurà espai per al raper de La Florida Morad i la refente del clubbing The Blessed Madonna.
A un mes de la seva celebració, els organitzadors estan registrant un bon ritme de vendes, amb un aforament màxim previst de 17.000 assistents per a cadascuna de les tres jornades diürnes a Barcelona i de 32.000 per a les dues nocturnes a L’Hospitalet de Llobregat. “Serà un dels bons anys del festival”, defensa Robles. Amb un pressupost de 9,4 milions d’euros, similar al de 2019, gairebé el 78% procedirà de recursos propis. A diferència d’altres festivals locals, el Sónar garanteix el seu “absolut arrelament” a Barcelona, amb 29 edicions a l’esquena i esperant ja a celebrar la número 30. “Estem feliços d’exportar i sempre tornar aquí”, remarca Robles.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…