L’empresa de serveis de suport en l’ús de la tecnologia Sosmatic va ser un puntal clau per a molts particulars i empreses durant l’etapa de la pandèmia amb la seva ajuda per solucionar els problemes informàtics que s’anaven trobant amb la implantació sobtada i forçosa del teletreball. La companyia catalana va ser, doncs, un proveïdor essencial que va posar de relleu una gamma de serveis que fa més de 20 anys que proporciona arreu d’Espanya.
El resultat ha estat un creixement exponencial del grup en els últims dos anys per passar de 130 a 470 persones —50 de les quals treballen des de la seu corporativa del 22@— i amb un rellevant ascens del 36% en la facturació, que arribarà als 15 milions d’euros el 2022, segons les previsions.
La labor de Sosmatic no és altra que la d’estar les 24 hores dels 365 dies de l’any atenent i resolent els dubtes i els problemes que els usuaris tenen amb la utilització dels seus dispositius electrònics (ordinadors, mòbils, tabletes, televisions intel·ligents, videoconsoles…). De forma presencial o telemàtica, a través del telèfon, les xarxes socials o per control remot, un tècnic informàtic desxifra i soluciona la possible manca de capacitació tecnològica d’un usuari. Un ventall de funcions que van haver d’ampliar durant la pandèmia perquè empreses, empleats i professionals adaptessin dispositius i eines tecnològiques per passar a treballar a casa.
La idea de “vendre ajuda informàtica” i de crear aquest “assistent permanent” li va sorgir a David Casas a finals dels 90 quan era responsable de suport tècnic a la companyia Intercom, un proveïdor d’Internet, i es va adonar que molts usuaris els contactaven per demanar ajuda en aspectes que res tenien a veure amb les infraestructures sinó amb l’ús de la tecnologia. “Em vaig inspirar en el model de serveis que proporcionava el RACC en el camp de l’automoció i, amb aquest plantejament, dos socis i 300.000 pessetes (1.800 euros) que vàrem aportar cadascú, vàrem crear Sosmatic”, manifesta el fundador i director i únic accionista de la firma.
Ara, 24 anys més tard, Sosmatic arriba a milers de domicilis i d’empreses d’Espanya, Colòmbia, Perú i Mèxic, ja sigui directament a les pimes i conglomerats empresarials o com a proveïdor de serveis per a particulars a través de les asseguradores o entitats de prestació de serveis, com el propi RACC —que va ser un dels primers clients que van donar embranzida a la companyia— i, posteriorment, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Parlem i Tech Barcelona, entre d’altres.
L’estratègia empresarial de Casas s’ha basat en tres eixos: volum de negoci, agilitat i flexibilitat, i talent humà, juntament amb una política d’autofinançament i reinversió dels beneficis. “La meva vocació com a accionista únic no és guanyar diners, sinó fer créixer Sosmatic amb clients que ens demanin recurrència i servei diari, no projectes puntuals”, explica Casas. Concreta també que no té “un full de ruta marcat per a l’expansió internacional”, perquè el creixement ve “de la mà dels clients que tenim a Espanya i que demanen els nostres serveis per a les seves filials o delegacions”.
La covid va accelerar el creixement orgànic de la companyia i va multiplicar per tres la plantilla
Així, en els últims anys, Sosmatic s’ha establert a Colòmbia —el mercat exterior més consolidat, amb un equip de 45 persones—, Perú i Mèxic i està enllestint la seva arribada a Miami per a finals de 2022 o inicis de 2023. “Sempre que ens establim a un mercat nou ho fem de la mà d’un soci local, normalment amb una companyia al 50%, i els Estats Units no serà una excepció: estem tancant un acord amb un empresari català establert a Miami que encapçalarà un equip d’unes tres o, com a màxim, cinc persones”.
Arreu on va, Sosmatic té quatre línies de negoci: particulars, pimes, cadenes de distribució —alimentació, moda i hoteleria— i grans corporacions empresarials. Això permet tenir unes prestacions estàndard per a tots els segments, però també innovar en d’accions d’assistència i capacitació digital més focalitzades.
Ciberseguretat i eines col·laboratives
Entre aquestes innovacions es troba el programa que han dissenyat des de la divisió d’assistència tecnologia per a la llar adreçat específicament a les persones grans. ” Són un col·lectiu vulnerable als reptes dels canvis tecnològics i dels què es pressuposa unes habilitats que no sempre tenen i que necessiten per resoldre moltes de les seves gestions diàries, com pot ser demanar cita prèvia per anar al metge, obtenir un document legal, gestionar els seus comptes bancaris, comprar una entrada per anar al teatre o al cinema…. multitud d’aspectes”, remarca Casas.
Respecte a la demanda, David Casas aclareix que la ciberseguretat és un dels aspectes que més mal de cap està donant a les pimes, “perquè les grans empreses ja porten temps invertint en aquesta àrea”. Es per això que desde Sosmatic estan desenvolupant un programa de serveis concrets, “sobretot preventius”, per actuar en aquest àmbit. Tanmateix, afegeix, “el teletreball ha fomentat l’ús d’eines col·laboratives perquè els usuaris necessiten compartir informació que s’ha de pujar al núvol i això s’ha de fer amb garanties d’accessiblitat i seguretat”.