Social Stories

Specialisterne: l’Inclusió Laboral de persones amb autisme es lidera des de Sant Cugat

Aquesta empresa social, d'arrels daneses, coordina des de Catalunya la majoria dels mercats en què està present. Factura 20 milions a nivell global i té clients com CaixaBank, Santander o IBM.

Segons les dades més recents de l’EPA, la taxa d’atur a Catalunya és del 8,5%, un percentatge més baix que el d’Espanya (11,8%) i una mica superior a la mitjana de la UE (5,9%). No obstant això, les grans xifres a vegades poden amagar les realitats dels col·lectius vulnerables. Aquest és el cas de les persones amb autisme, la taxa d’atur de les quals se situa entre el 76% i el 90%, segons les dades de la Confederación Autismo España.

La dificultat d’aquest grup per accedir al mercat laboral i la relació personal amb l’autisme va ser el que va portar a Thorkil Sonne a fundar Specialisterne a Dinamarca i a Francesc Sistach a liderar el projecte a Espanya a partir del 2013. Aquesta empresa social té la seva seu a Sant Cugat i ofereix serveis de recursos humans a altres companyies, amb la particularitat que tots els treballadors que recluten per als seus clients tenen autisme o diagnòstics similars. La companyia ha comptat amb l’ajuda d’ACCIÓ, l’agència del Govern per a la competitivitat de l’empresa, a través de la línia de cupons d’estratègia per consolidar el seu model de negoci i dels  d’ajuts a iniciatives de reforç de la competitivitat per a un projecte de cooperació empresarial en l’àmbit dels clústers.

“Vam començar desenvolupant projectes sobretot en l’àmbit de la informàtica i les finances perquè les persones de l’espectre de l’autisme, que és un terme que reflecteix millor la diversitat del col·lectiu, són molt detallistes i en determinades tasques d’ambdós sectors això és molt important”, explica Francesc Sistach, CEO de Specialisterne. Actualment, l’especialització de l’empresa segueix sent en aquestes activitats, però també porta a terme altres projectes en què el personal d’Specialisterne treballa de cara al públic, com és el cas dels treballadors que atenen els visitants a la Casa Batlló.

Specialisterne va ser fundada per Thorkil Sonne el 2004. El va empènyer el fet que el seu fill va ser diagnosticat amb autisme. Sonne, que en aquell moment treballava en una empresa tecnològica, va pensar que les habilitats d’aquest col·lectiu podrien ser molt útils en aquesta indústria, alhora que podria suposar una solució per a la seva complicada integració laboral.

El model va funcionar i va començar a expandir-se internacionalment a través d’un model semblant a les franquícies i el 2013 es va establir també a Espanya. A Francesc Sistach, la filla del qual també té autisme, li van encarregar que estudiés la viabilitat del projecte i, finalment, va ser ell qui el va posar en marxa, juntament amb Ramon Bernat, de la família fundadora de Chupa Chups, i l’ha liderat fins a avui.

Actualment, des de l’empresa amb seu a Sant Cugat s’han absorbit la majoria de les filials d’Specialisterne, de manera que des de Catalunya es dirigeixen les operacions a Itàlia, Mèxic, Brasil, Canadà, Estats Units i Austràlia, entre altres països. Sumant tots els mercats, els ingressos són de 20 milions d’euros, l’organització suma 200 empleats que s’encarreguen de la gestió de la companyia i uns altres 300 treballadors contractats per Specialisterne però que treballen per a algun dels seus clients.

Consolidació i sinergies 

“L’objectiu durant l’any que ve és consolidar tots els mercats que ara es dirigeixen des de Sant Cugat perquè trobem sinergies i comencem a treballar més coordinadament. Més endavant volem penetrar en nous mercats que pel seu tamany són molt interessants com Regne Unit o Alemanya”, assenyala Sistach.

Specialisterne recluta i forma els treballadors que atenen els visitants de la Casa Batlló.

La cartera de clients de Specialisterne a Espanya està composta per grans empreses financeres com CaixaBank, Sabadell, BBVA i Santander i, a nivell global, també col·labora amb gegants tecnològics com IBM i SAP. “En part aposten per nosaltres per impulsar la RSC, però sobretot perquè els treballadors que proporcionem estan molt preparats, tenen moltes ganes de fer-ho bé i tenen una taxa de rotació molt baixa en sectors on la majoria d’empleats canvien molt sovint de feina”, indica Sistach.

Specialisterne també participa en el programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ com a membres del Clúster de Salut Mental a través del qual s’ha impulsat el projecte “creació de talent digital dins de la neurodiversitat”. En aquesta iniciativa ha participat Specialisterne i altres entitats com Esade Creapolis, Worsley, Acceleralia i Gentis, coordinats pel Clúster Digital, i té com a objectiu donar a conèixer el valor que poden aportar les persones neurodivergents (autisme, síndrome d’Asperger, TDA/H, dislèxia, etc.) duent a terme tasques relacionades amb el món digital, així com desenvolupar els mecanismes necessaris per incorporar-los de manera efectiva a les organitzacions, aportant així un plus de competitivitat.

 

Compartir
Publicado por
Guillem Tapia

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Govern aportarà 110 milions per construir 1.788 habitatges a Barcelona

L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024