El càncer de mama es diagnostica habitualment a través de mamografies i ressonàncies magnètiques. La primera utilitza raigs X i això limita l’edat mínima de les pacients que se les poden fer i la seva periodicitat, a més de ser una prova incòmoda i dolorosa, mentre que la segona té un cost molt elevat i poca disponibilitat. L’alternativa que proposa FrontWave Imaging, spin-off del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i de l’Imperial College London, està basada en ultrasons, una tecnologia sense dolor, segura i que permet fer escàners rutinaris en pacients més joves, evitant les limitacions actuals.
FrontWave Imaging està treballant en un software de reconstrucció d’imatges de mama amb una alta resolució a partir d’ultrasons. Aquest programa es basa en la supercomputació, que extrau tota la informació possible de les dades i genera imatges d’alta fidelitat i resolució, i es podrà operar a qualsevol dispositiu mèdic de tomografia d’ultrasons. L’empresa vol orientar el seu producte al mercat de fabricants de dispositius, liderat per multinacionals com Fujitsu, Siemens, HP, Hitachi o General Electric, i oferirà els seus serveis a centres mèdics, clíniques, hospitals i mútues.
El projecte està impulsat per Josep de la Puente, Lluís Guasch i Óscar Calderón, graduats en Física per la Universitat de Barcelona (UB) i doctorats per la Universitat de Munich i l’Imperial College London. Compta amb l’experiència comercial i de negoci de la firma barcelonina 101 Ventures, que ha invertit inicialment 50.000 euros. Durant l’any 2021, l’startup preveu captar finançament per desenvolupar la seva solució tecnològica per un valor d’un milió d’euros, a través de fonts públiques, deute i ampliacions de capital. L’objectiu és que el producte obtingui totes les certificacions necessàries per sortir al mercat el 2023.