Es calcula que anualment es realitzen més de 57 milions d’intubacions al món. Diversos estudis mostren que, en el 45% dels casos, aquest procés en pacients crítics produeix complicacions greus. El doctor Juan Alonso, metge intensivista establert al Prince Charles Hospital de Brisbane (Austràlia), ha creat un innovador dispositiu que fa que aquest procés sigui molt més senzill, alhora que protegeix el personal sanitari de contreure possibles infeccions.
La idea va sorgir en plena ebullició de la covid-19, el març de l’any passat. Airway Shield, amb seu a Santander, ha dissenyat un dispositiu de plàstic flexible que sosté la llengua alhora que crea un camí que connecta el tub endotraqueal directament amb la tràquea. A més, l’instrument cobreix tota la boca, per la qual cosa redueix al màxim la dispersió d’aerosols que es genera en el procés i aconsegueix, així, reduir la possibilitat que els metges es contagiïn.
El producte ha estat dissenyat per intensivistes i enginyers i està protegit per una patent internacional. Ha estat testat a Espanya i Austràlia amb maniquins. I aquest divendres, ha tancat una ronda de finançament a Capital Cell en què en menys de 24 hores ha superat la xifra que volia recaptar: 320.000 euros. Es converteix així en la tercera companyia que completa una campanya en aquesta plataforma d’inversió catalana en tan poc temps, després dels casos d’èxit de Corify i Time is Brain. I és que està sent un any de rècords per a Capital Cell, que està superant les xifres obtingudes des de la seva creació el 2015 i espera continuar-ho fent aquest 2021.
Airway Shield espera realitzar els primers estudis amb pacients durant aquest últim trimestre de 2021 i, un cop acabats, començarà a comercialitzar el producte. Els primers mercats en què estarà disponible seran Europa, els Estats Units i Austràlia. En un futur breu, l’equip d’Airway Shield vol desenvolupar el mateix dispositiu per a ús pediàtric.