Generar energia a partir de la terra; il·luminar amb plantes que emeten llum, encendre un interruptor en acariciar les fulles d’una planta. La startup Bioo es proposa liderar una transformació energètica a base de propostes pioneres com aquestes i altres que ja té en desenvolupament, totes amb un fil conductor: posar la tecnologia en línia amb la natura per maximitzar el seu potencial al servei de noves aplicacions que sovint poden semblar ciència-ficció.
Amb aquestes tecnologies, la companyia amb seu a Viladecans va tancar l’any passat amb una facturació de 3,5 milions d’euros. L’empresa, que va sortir al mercat el 2022 després de sis anys d’R+D, ja té compromesos projectes mitjançant els quals preveu que aquesta facturació es multipliqui per prop de cinc aquest any i acariciar els 20 milions d’euros: “Una vegada hem agafat tracció, és una locomotora”, assegura el fundador de Bioo, Pablo Vidarte.
“Som líders en biotecnologia aplicada en entorns urbans a escala mundial, un àmbit encara molt incipient”, destaca el fundador de la companyia, que vol que vagi més enllà i “aconseguir que això no sigui només una empresa, sinó que es converteixi en un moviment” que hibridi les ciutats amb solucions tecnològiques.
I Bioo ho fa mitjançant tres línies principals: els seus panells per a generar energia a través de la terra; les seves plantes bioluminiscents, i els interruptors que s’activen amb el tacte humà sobre una planta. Vidarte, amb una faceta d’emprenedor i inventor que el van portar fins i tot a presentar un projecte davant la NASA amb 16 anys, tenia clar que “la pròxima revolució serà la biotecnològica”. Després, tot va començar amb els panells.
El concepte de generar energia de matèria orgànica es coneixia des de la dècada de 1960, però havien de situar-se en entorns aïllats: “Si no, en poques hores es contaminava la bateria amb altres microorganismes, i deixava de funcionar”. Així, durant dècades es van intentar aïllar les bateries, però Vidarte va apostar pel contrari: dissenyar una bateria que funcionés amb la contaminació dels microorganismes externs: “Vam crear un entorn ideal per a ells, perquè proliferessin dins i, en tres dies, només queden els que interessen per al funcionament de la bateria, que dura dècades”.
“Vam ser els primers a fer bateries biològiques adaptades a entorns de terra sòlida en exterior”, resumeix Vidarte. Els seus panells s’instal·len en projectes de tot el món, inclosa Barcelona, on els seus parterres cobreixen part de la terrassa de mil metres quadrats de l’edifici Aura, el fins fa poc Corte Inglés de la Diagonal, a Francesc Macià. Ara, la companyia explora “projectes en marxa de transformació bastant més integral a Barcelona”, així com a ciutats de tot el món.

“Des de Nova York a Taiwan, tenim arquitectes i instal·ladors que coneixen les nostres tecnologies i localitzen projectes en els quals podem participar”, explica Vidarte, que assegura que els seus preus s’ajusten als projectes i no són més cars que els que requereixen un altre tipus de zones verdes: “Hem fet projectes des de 33 euros el metre quadrat a 700 euros el metre quadrat, encara que normalment ronden els 100 o 150 euros el metre quadrat, un preu habitual en el mercat i que inclou dos o tres bateries”.
Els projectes de Bioo permeten també combinar les seves diferents tecnologies, amb panells amb bateries i plantes bioluminiscents que es converteixen en interruptor. Les plantes bioluminiscents brillen en la foscor a través d’un compost fosforescent biocompatible que es manté i creix amb la planta durant tot el seu cicle de vida, i il·luminen el seu entorn, com il·luminen diverses sales de laboratori a les instal·lacions de Bioo a Viladecans.

Sobre diverses taules de les oficines de la companyia, plantes anodines reposen sobre tests blancs, que inesperadament s’encenen en tocar les fulles. I és que les plantes perceben canvis de freqüència, i Bioo ha identificat la freqüència que transmeten els humans en tocar-les; els canvis de freqüència es tradueixen en un voltatge, que és conduït per la planta fins al test. Així, el que semblava un test comú es converteix en un interruptor que s’acciona quan la planta percep aquest canvi de freqüència. A través d’aquesta tecnologia, l’empresa no només encén i apaga la llum, sinó que pot activar qualsevol element, com pantalles i sons, la qual cosa obre la porta a possibilitats com tocar música amb una taula de mescles de plantes o un piano vegetal, com Bioo ha fet a Eivissa.
La companyia està immersa en la seva cinquena ronda d’inversió, amb la qual busca captar cinc milions d’euros
Per a impulsar les seves diverses solucions energètiques, l’empresa ha invertit per ara nou milions d’euros, la meitat d’ells provinents de la UE i, la resta, de fons privats. Ara, la companyia està immersa en la seva cinquena ronda d’inversió, amb la qual busca captar cinc milions d’euros més per a ampliar el seu departament comercial i d’operacions, amb un increment de plantilla previst d’una desena de persones per a enguany. No obstant això, l’equip més nombrós és el d’R+D, que compta amb una vintena de persones. En total, la plantilla està formada per uns 40 empleats, que es complementen amb els instal·ladors i les fàbriques amb els quals treballa en cada regió.
A més d’ampliar la seva estructura a Viladecans, Bioo també preveu expandir-se internacionalment. La companyia preveu obrir durant aquest any dues delegacions internacionals més, que se sumaran a la filial que va posar en marxa a l’octubre a l’Aràbia Saudita. La startup té el focus posat a Hong Kong i Europa central; després, serà el torn dels Estats Units.
“Seran filials comercials, però la seu i l’R+D continuaran estant centralitzats a Viladecans”, destaca Vidarte des del headquarter de Bioo, replet de plantes; tests lluminosos; bancs que permeten carregar el mòbil amb l’energia que generen plantes; sales de laboratori i de proves de bioluminiscència, i panells de bateries biològiques, que també s’han instal·lat en un edifici i un jardí contigu.

Aquesta expansió anirà acompanyada d’una ampliació també de les seves solucions tecnològiques, i és que Bioo treballa en nous projectes que van des de ciments que s’autoregeneren a través de microorganismes fins a arbres líquids, instal·lacions que utilitzen microalgues en grans tubs de vidre per eliminar CO₂ de l’aire de les ciutats i alhora produir fertilitzant: “Netegen l’aire com quatre arbres, encara que no estan fets per a substituir-los, sinó per incorporar-los a les ciutats i aconseguir alhora un ambient més net i fertilitzant de quilòmetre zero”.
Les propostes de Bioo van més enllà i se centren també en àmbits com la regeneració d’aigües residuals, canviant les plantes industrials actuals per aiguamolls artificials que poden situar-se en la trama urbana, amb aparença de parc i sense males olors: l’aigua bruta se situa en capes subterrànies, i éssers vius les filtren fins que emergeix en superfície ja neta: “Són processos que ja es donen en la natura, però de forma més eficient i dins de la ciutat”. Bioo treballa en aquest projecte des de 2023, i preveu que els primers aiguamolls estiguin operatius el 2027, avançant així en la seva revolució urbana.