Ecosistema emprenedor

La ‘startup’ Onalabs es trasllada a la UAB per accelerar el seu creixement

La companyia, que utilitza la pell com a base de dades, fa un pas endavant en el desenvolupament dels dispositius digitals per a l’hospitalització domiciliària i el control de l'activitat física, que vol comercialitzar el 2022. També acaba d'obrir una ronda d'1,2 milions d'euros, una quantitat similar a la que ha aixecat des de la seva creació a través de fons competitius.

La startup de bioenginyeria sensòria Onalabs s’instal·la al Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (PRUAB) per accelerar el desenvolupament comercial dels seus productes, de cara al primer semestre de 2022. La companyia enceta així una nova fase de creixement des de la seva fundació el 2016, en la nova ubicació al PRUAB, una eina col·laborativa de la UAB, el CSIC i l’IRTA per a la transferència de coneixement, creació d’empreses, projectes d’innovació i valorització.

Elisabeth del Valle, directora d’operacions i cofundadora de la companyia juntament amb Xavier Muñoz, assegura que “estar dins el Parc de Recerca de la UAB és una oportunitat per poder compartir sinergies en un excel·lent ecosistema d’innovació, on les diverses activitats de l’empresa es veuran reforçades pel valor que aporten tant els diferents serveis que ofereix el centre com la mateixa universitat”.

En aquest entorn de la UAB, Onalabs millorarà la qualitat tant de la seva investigació com dels productes que ha creat gràcies a la col·laboració amb diferents grups de recerca i desenvolupament (R+D), l’accés als serveis cientifico-tècnics i els ajuts públics tant nacionals com europeus als quals tindrà a l’abast.

El valor afegit d’aquesta companyia està a fer de la pell una font d’informació valuosa per al seguiment de pacients que requereixen un control permanent d’algunes mètriques del seu organisme. Així, els dispositius (wearables) —còmodes de portar sobre la pell— actuen com a microlaboratoris capaços de traduir el llenguatge de la bioquímica en dades de qualitat.

A través del seu seguiment es recull informació de manera continuada i no invasiva sobre paràmetres físics —temperatura cutània, freqüència cardíaca i respiratòria, saturació d’oxigen, tensió arterial o moviments sobtats que poden indicar possibles caigudes— i bioquímics —mesura de la glucosa i el lactat a través de la suor—, que s’envien en remot al metge de referència de l’usuari.

Onalabs transforma la pell en una base de dades físiques i bioquímiques pel control d’algunes constants vitals

El conseller delegat d’Onalabs, Josep Cardona, exposa que disposar d’aquest ventall de dades, “a més de permetre un monitoratge del pacient en temps real i crear alertes per als professionals sanitaris, també facilita la prevenció i la predicció de certes malalties”. Des d’aquest vessant, els impulsors de la startup argumenten que els dispositius aportaran una major eficiència en el seguiment dels malalts del sistema de salut públic i privats, per la qual cosa treballaran per aconseguir la seva inclusió com a prescripció de la Seguretat Social.

Durant el primer semestre de 2022, sortiran al mercat dos dels tres dispositius en desenvolupament: Chronic Patients Home Hospitalization, dirigit al seguiment en remot de les constants vitals de pacients crònics complexos hospitalitzats en el domicili, i Sport Medicine, orientat a conèixer el rendiment i l’estat físic dels esportistes a través del monitoratge del nivell del lactat en la suor. Tots dos es troben actualment en procés de validació en centres com l’Hospital Germans Trias i Pujol, el Centre d’Alt Rendiment Esportiu (CAR) de Sant Cugat del Vallès i l’INEFC (Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya). El tercer wearable, orientat als pacients diabètics, està en fase de laboratori.

Durant el primer semestre de 2022, sortiran al mercat dos dels tres dispositius en desenvolupament: Chronic Patients Home Hospitalization i Sport Medicine

Amb la vista posada en el mercat internacional, la companyia ha obert una ronda de finançament mitjançant tres diferents vies d’inversió privades: l’emissió de tiquets d’entre 2.000 i 50.000 euros; aportacions a partir de 50.000 euros per a inversors líders en el sector, i una ronda de crowdfunding a la plataforma internacional Crowdcube, per obtenir finançament de manera col·lectiva a partir d’aportacions mínimes d’inversors professionals, proveïdors, clients o petits inversors. L’objectiu és arribar a la xifra d’1,2 milions d’euros, una quantitat similar a la que ha aixecat des de la seva creació a través de fons competitius. Segons els responsables de la firma, les projeccions de vendes apunten a un retorn de la inversió multiplicada per 16 en cinc anys.

Compartir
Publicado por
Maria Teresa Coca

Artículos recientes

  • Professionals

El pallasso que fa origamis al metro

Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…

3 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El festival Flors al Mercat porta la primavera a Barcelona

La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…

3 d'abril de 2025
  • Gastronomia

Una arqueòloga de xocolata com a mona per despertar vocacions científiques

La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la…

3 d'abril de 2025
  • Creativitat

Del port a la ciutat: el projecte d’OAB que transforma el Port Vell

Lucía Ferrater, sòcia d'OAB, acaba de rebre el Premi Ciutat de Barcelona juntament amb Carlos…

3 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Tota la xarxa de metro serà accessible en tres anys

La Generalitat invertirà 115 milions d'euros en adaptar les vuit estacions que queden pendents

3 d'abril de 2025
  • Creativitat

Barcelona es vesteix d’alta costura dins i fora de la passarel·la

La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut…

2 d'abril de 2025