Ecosistema emprenedor

Les ‘startups’ de salut baten un nou rècord d’inversió arribant als 238 milions

L'informe que anualment elabora Biocat detecta que el sector ja representa el 8,7% del PIB català

La inversió captada per les empreses emergents de salut ha crescut un any més a Catalunya. Després de superar per primera vegada la barrera dels 200 milions d’euros l’any 2020, amb 226 milions d’euros, l’ecosistema ho ha tornat a fer i ha marcat un nou rècord en el 2021, amb 238 milions d’euros, un 5,3% més. Així es desprèn de l’informe que anualment elabora Biocat per radiografiar el sector, que ja representa el 8,7% del PIB català, amb més de 1.300 empreses i 244.000 treballadors.

“Ha estat un any excepcional”, ha remarcat el director general de Biocat, Robert Fabregat, en la presentació de l’informe. Les startups que desenvolupen tecnologies mèdiques han estat les que han captat més inversió, amb 104 milions d’euros, superant les biotech, que van liderar el rànquing l’any anterior i aquest 2021 s’han situat en la segona posició, amb 66 milions. Rondes com la d’Impress, per valor de 41 milions i la més alta aconseguida pel sector en el 2021, i la de Corus Dental, per 25 milions, expliquen el lideratge aconseguit per les medtech. En tercera posició, hi ha les empreses emergents de salut digital, amb 63 milions.

Aquest dinamisme en l’ecosistema de la salut fa que el ritme de creació d’empreses emergents es mantingui en el naixement d’una per setmana des de fa anys, amb les spin-offs sorgides d’instituts de recerca i universitats com a protagonistes. De fet, les spin-off representen el 25% de les startups catalanes en aquest sector i cada cop són més, multiplicant-se per tres des del 2016. L’any 2021 també ha estat marcat per les compres de companyies locals, com Infinitec Activos i GoodGut, adquirida per Hipra.

El capital risc continua sent el principal contribuent a aquesta inversió rècord, acumulant més de 187 milions d’euros, xifra que representa el 79% del total de capital aixecat. La inversió aconseguida correspon a un total de 36 operacions, un nombre inferior que el 2020, quan van ser 41. Malgrat això, ha pujat l’import mitjà per operació. També destaca el creixement que registren els fons crowdequity, a través de plataformes com Capital Cell, que des del 2019 supera els deu milions.

Una altra de les característiques dels recursos que el sector de la salut català capta és la presència cada cop més gran d’inversors internacionals. El 83% de la inversió aconseguida ha estat en operacions que compten amb participació estrangera, situant-se en els 155,3 milions. Aquesta proporció augmenta quan també ho fa el valor de les rondes, amb més del 90% de les operacions de més de deu milions amb una estructura compartida entre inversors locals i de fora. La majoria provenen d’Europa, seguits dels d’Estats Units.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024