Bon Preu
Establiment de la cadena de supermercats Bon Preu.

Bonpreu factura 314 milions d’euros en productes frescos de proximitat

La cadena de supermercats ofereix 2.400 referències i treballa amb 600 proveïdors

Bonpreu aposta pels productes frescos de quilòmetre zero, una part de la cistella dels clients que cada vegada creix més. El grup de distribució, el primer de capital català, va ingressar 314 milions d’euros el 2023, un 12% més que l’any anterior, amb una oferta que se sustenta en una xarxa de 600 proveïdors catalans. La companyia va facturar 2.259 milions d’euros l’any passat, gairebé un 9% més, per la qual cosa la partida de frescos de proximitat representa el 14% del total, proporció que creix quan es tenen en compte els productors que provenen de la resta d’Espanya.

La cadena de supermercats amb seu a Les Masies de Voltregà busca a proveïdors locals de fruita, verdura, carn, embotits, peix, olis, vins i caves per oferir els seus productes a les prestatgeries. “La nostra política de compres es fa des del territori. Som d’aquí, sabem el que volen els nostres clients i ens esforcem per tenir aquells productes arrelats a cada comarca”, remarca la cap de compres, Neus Roca.

Amb una oferta formada per 2.400 referències en frescos, la carn, la fruita i la verdura s’emporten la major part. Només amb la fruita i la verdura treballa amb 51 proveïdors per vendre 210 referències, amb una inversió de 38 milions d’euros l’any passat, un 15% més. En el cas de la carn, amb un obrador propi a Balenyà on talla xai i cabrit, disposa de 300 referències distribuïdes per 45 proveïdors, dels quals gairebé el 90% són catalans. El desemborsament per comprar carn de proximitat l’any 2023 va ser de 105 milions d’euros, un 19% més. El peix es compra cada dia a Mercabarna.

“Si es produeix a Catalunya, sempre es compra a Catalunya”, resumeix Roca. Amb una història de cinquanta anys, els supermercats de Bonpreu i Esclat no només compren als productors locals, sinó que també els ajuden a preservar tradicions, com la recuperació de la raça bruna de vaca dels Pirineus, cosa que no només els ha permès comercialitzar la carn, sinó també elaborar formatge, l’únic fet amb llet d’una raça bovina autòctona.

Una part essencial de la venda dels frescos són els professionals que s’encarreguen d’ells als establiments, un perfil difícil de trobar, segons els directius de Bonpreu. Per això, inverteixen un milió d’euros cada any a formar a futurs treballadors de la casa a través de tres centres de formació, situats a Malla, Valls i Barcelona. La companyia, també propietària de les gasolineres EsclatOil i la comercialitzadora BonpreuEsclat Energia, preveu obrir un quart a Palafrugell a finals d’any. Cada any formen a 1.000 empleats.