La Rambla torna a convertir-se en un aparador de la millor gastronomia barcelonina, amb la seva ja tradicional mostra culinària del 6 al 9 de juny. Ho farà en una edició especial per un doble motiu: a més de ser la desena de l’esdeveniment, estarà vinculada a la Copa de l’Amèrica, apropant-se a la cuina de les 12 nacionalitats que competiran a la regata.
Desterrada temporalment de la Rambla Santa Mònica per les obres que renovaran l’avinguda més icònica de la ciutat, Tast a la Rambla tornarà a celebrar-se per segon any consecutiu a la Plaça Catalunya. Seguint la morfologia de la plaça, la fira s’organitzarà amb un nucli central en el qual se situaran les propostes dels restaurants, entre les quals figuren les croquetes de Nandu Jubany; cigrons amb carabiners de Txema Martínez, de Celler Amposta; les empanades de Coya, i les crispetes cruixents de porc cantonès de Casa Xica. Orbitant a l’illa gastronòmica situada al centre de la plaça, es disposaran les institucions i patrocinadors de l’esdeveniment, que participaran amb degustacions i activitats que congregaran a una trentena de professionals.
Després de deu anys, l’esdeveniment manté el seu objectiu fundacional: atreure al barceloní al carrer més emblemàtic de la seva ciutat, com ha recordat el president d’Amics de La Rambla, Pau Bosch, a la presentació de l’esdeveniment a La Boqueria. “Està a l’ADN de La Rambla ser el carrer més hospitalari de la ciutat”, fet que Tast a la Rambla ha volgut posar en sintonia amb la gran trobada esportiva que acollirà la ciutat aquest estiu: la Copa de l’Amèrica.
La fira gastronòmica i la competició s’entrellaçaran a través de diverses propostes incloses a la Regata Cultural que ha dissenyat l’Ajuntament. Un dels plats forts serà la mostra gastronòmica dels 12 països que participaran en la competició. Per apropar la seva cuina als barcelonins, el restaurant Vrava del xef Albert Ventura ha elaborat 12 tapes, amb sabors com a mandonguilles sueques amb salsa de tomàquet; rillette de xai amb la nou de macadàmia pròpia d’Austràlia, i una dolça pavlova de maduixa i nata típica de Nova Zelanda.
A més de degustar la gastronomia dels 12 participants a través d’aquestes tapes, s’oferirà una jornada de showcooking coordinada pel xef del restaurant Lasarte Paolo Casagrande, amb cuiners dels equips que competiran en la Copa de l’Amèrica, que explicaran com s’alimenten els regatistes per preparar-se per a la competició.
No obstant això, el tast de la cultura dels 12 països de la Copa de l’Amèrica anirà més enllà de la gastronomia: l’escenari que se situarà a la Plaça Catalunya programarà actuacions musicals i culturals entorn d’aquests països, com danses maoris i un taller infantil de xocolata.
L’espai serà l’escenari també de propostes musicals al marge de la Copa de l’Amèrica. I és que el Tast a la Rambla aspira a atreure als barcelonins amb la seva proposta gastronòmica, però també els convida a quedar-se a “gaudir de l’esdeveniment una estona més llarga, més enllà del menjar”. Amb aquest objectiu, l’esdeveniment amplia en aquesta desena edició la zona de degustació, amb més taules i cadires a l’ombra dels arbres de la plaça Catalunya. Ho ha avançat Jordi Parra, director general de Tast a la Rambla i del grup GSR, a una presentació amb el tinent d’alcalde Jordi Valls, el xef Nandu Jubany; el president de l’Associació de Comerciants de La Boqueria, Jorge Mas, a més de Bosch.
La família Escribà, primer Premi Tast a la Rambla
A més, l’esdeveniment compta amb “un programa d’activitats molt dens”, amb més tallers i showcookings, com el que protagonitzarà el xef Raül Balam Ruscalleda, a més de degustaciones de vi i una novetat: el Premi Tast a la Rambla, que guardonarà a figures que treballen per la gastronomia i la converteixen en un punt de trobada social, cultural i artística.
En aquesta primera edició, el premi ha recaigut no en una persona, sinó en tota una família: la dels Escribà, per haver lligat Barcelona amb la millor pastisseria. El xef Albert Adrià lliurarà el premi durant l’acte inaugural de la fira a en Joan, Jordi, Pol i Christian Escribà i a la seva mare, Jocelyne Tholoniat, per la seva contribució al sector des de la Pastisseria Escribà, fundada a La Rambla el 1906, llavors amb el nom de Ca Serra.
A més, l’organització s’ha proposat posar en valor als restaurants que participen de manera recurrent a l’esdeveniment. En aquest sentit, ha impulsat un distintiu que indicarà els establiments que són habituals de la ja tradicional festa gastronòmica, un esdeveniment amb “ànima” que s’inspira en les fires gastronòmiques celebrades a comarques catalanes, segons Jubany.
Bevent d’aquest model, l’esdeveniment va néixer fa deu anys per “recuperar l’orgull de La Rambla i mostrar el que La Rambla aporta a la ciutat”, com ha defensat Valls. Tast a la Rambla interpel·la així als barcelonins perquè visitin el seu carrer més emblemàtic i internacional, amb una proposta que, segons Jorge Mas, serveix alhora per a “democratitzar l’alta gastronomia” i apropar-la a tots els ciutadans.