Responsables de la 'startup' Tecfys.
Miquel Manzanas, CEO de Tecfys, amb el responsable d'operacions, Luis Sierra.
FINANÇANT EL FUTUR

Tecfys, electrodomèstics i electrònica per subscripció en pro del consum circular

La ‘startup’ barcelonina preveu 1,5 milions de facturació aquest any, amb un model que persegueix allargar la vida útil dels dispositius i facilitar a les empreses l'accés a la tecnologia. Per seguir creixent, ha comptat amb el suport de l'ICF amb un préstec de 200.000 euros.

Comprar, utilizar, llençar. Aquest és l’esquema més habitual de consum, també per a les empreses i la tecnologia que requereixen. Erigint-se com a alternativa a aquest sistema, la startup Tecfys ofereix la possibilitat d’accedir a tota mena de tecnologia a través d’un model de subscripció, amb una quota integral que inclou des de l’entrega fins al manteniment i l’assegurança. Amb el seu model de rènting tecnològic, basat en la flexibilitat per a les empreses, la companyia barcelonina va tancar 2023 amb una facturació de 650.000 euros, i preveu arribar a 1,5 milions enguany.

La startup, radicada al barri de Tres Torres, compta amb tres milions d’euros en producte en les seus dels seus clients. En total, són 2.500 equips que utilitzen 450 empreses, que inclouen des de startups fins a escoles, grans companyies, entitats del tercer sector, organitzadors d’esdeveniments, restaurants i operadors de lloguer vacacional. Els ordinadors i els telèfons mòbils són els aparells més demandats, però la gamma de Tecfys va molt més allà: compta amb tota mena de tecnologia que pugui requerir una empresa, des de pantalles fins a màquines d’aigua, neveres i rentadores, com explica el seu CEO i cofundador, Miquel Manzanas.

En aquest context de creixement, la startup ha tancat recentment una ronda d’inversió de quatre milions d’euros, que complementa una anterior de dos milions més de l’any passat. A més d’aquesta captació de capital, Tecfys ha comptat amb el suport d’entitats financeres públiques, com l’Institut Català de Finances (ICF). La startup va tancar fa dos anys amb l’ICF un tram de 100.000 euros, que ara ha ampliat amb 200.000 euros més, amb l’objectiu de propulsar la seva activitat. En concret, el finançament que ha rebut consisteix en un préstec participatiu IFEM, enfocat a empreses en fases inicials o en les seves primeres etapes de creixement.

El model de Tecfys s’emmarca dins de l’economia circular, i manté en el circuit aparells que podrien acabar en calaixos, magatzems o abocadors. “Quan les empreses deixen de necessitar un equip de Tecfys, busquem una altra empresa que l’utilitzi ajustant la quota, per la qual cosa ampliem la seva vida útil”, destaca Manzanas. En el cas que l’equip ja no pugui utilitzar-se dins la seva plataforma, es posa a la disposició del tercer sector, o bé es trasllada al circuit de reutilització de peces i components: “Amb el nostre sistema, la tecnologia s’utilitza el màxim temps possible”.

L’origen de la startup es remunta a les trobades trimestrals que van organitzar el 2019 un grup d’estudiants de màster d’Esade com a think tank per llançar idees i iniciatives. “D’aquí va sorgir el projecte, amb quatre companys de màster”, rememora l’ara CEO de l’empresa, que compta amb aquests companys com a advisors. Cinc anys després i amb una pandèmia pel mig, el projecte compta amb un equip integrat per sis membres. “Volem acabar enguany amb una plantilla de deu persones”, avança Manzanas, amb la intenció de continuar incrementant l’activitat de l’empresa i a continuar avançant en l’economia circular.

Tecfys opera des del barri de Tres Torres de Barcelona amb sis treballadors.