Good News Barcelona

Teixidors, el teixit que integra la societat

L'empresa tèxtil que dissenya, fabrica i comercialitza complements per a la llar i roba és un exemple de sostenibilitat i integració social. Els seus dissenys estan presents en les botigues més destacades del món, on arriba l'ànima de cada peça feta de manera artesanal des de Terrassa.

[dropcap letter=”Q”]

uan Juan Ruiz -enginyer tèxtil- i Marta Ribas -assistenta social- van aterrar a Terrassa la dècada dels vuitanta per construir, en una ciutat amb llarga tradició en el sector tèxtil, el projecte Teixidors, ho van fer amb una visió clara, compromesa i honesta: donar ofici a persones amb diversitat funcional intel·lectual, utilitzant el teler com a eina terapèutica i com a mitjà d’integració social.

Des de 1983 fins avui dia han passat moltes coses, però la principal és que el seu desenvolupament i consolidació en el sector s’ha realitzat mantenint-se fidels als pilars fundacionals dels seus orígens, fent possible, alhora, un projecte equilibrat que combina una activitat terapèutica i una activitat economicoempresarial.

Teixidors té la seva única botiga física a Terrassa

Als tallers de Teixidors treballen al voltant de 35 persones que, mitjançant els telers artesanals, teixeixen bufandes, xals, mantes, fundes de coixí, vànoves de llit i un llarg etcètera de productes destinats a la llar i al vestir. I, des de fa un temps, també amb sèries especials per a hotels o l’àmbit contract. Sobre les seves matèries primeres, la qualitat és excepcional: llana merino, caixmir, lli, seda, iac… totes són naturals i ecològiques, i provenen d’Europa.

Amb un procés de producció i acabats totalment respectuosos amb el medi ambient, els seus productes són encara més singulars. Visualment, el tret “deliciosament imperfecte” de les vores de les peces ens permeten comprendre l’autenticitat de les mateixes; una condició que només s’aconsegueix quan el teler és manual (i no industrial). A causa, també, de la vintena de telers de fusta amb què treballen, totes les peces són úniques i, pel que fa a la producció, aquesta és limitada i de tirades curtes. Després de cinc anys a Teixidors, els treballadors reben un diploma del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya

El 2006, Teixidors va decidir obrir-se al disseny i la internacionalització, un pas que els ha portat a participar en fires internacionals com Maison & Objet París, ICFF New York o el Salone del Mobile de Milà.

“A l’exterior i en un país com els Estats Units es valora el producte fet a Europa i la marca ‘Barcelona’ té molt poder”, explica Johanna Thörnblad, qui el 2017 va assumir la direcció de Teixidors

Guanyadora de nombrosos premis internacionals, els seus productes es poden trobar a Dopo Domani Berlín; Space Furniture a Singapur; Le Bon Marché de París; ABC Carpet de Nova York o la botiga Tom Dixon de Londres, entre una llarga llista de concept stores a més de 30 països que inclouen Japó, Austràlia o els Estats Units. Aquest últim país és el seu mercat internacional més fort.

“A l’exterior i en un país com els Estats Units es valora el producte fet a Europa i la marca ‘Barcelona’ té molt poder. En un mercat com la Xina, on només estem entrant, un producte teixit en un teler manual és un producte únic, impossible de replicar”, explica Johanna Thörnblad qui el 2017 va assumir la direcció de Teixidors.

L’Hotel Neri, Monument Hotel i Margot House, tots a Barcelona, han triat treballar amb Teixidors

Per Thörnblad el major repte en aquest temps ha estat garantir la sostenibilitat del projecte, actualitzant el producte en un mercat tan competitiu. Per això, explica que les col·laboracions amb artistes i dissenyadors han estat clau, ja que han permès entendre el valor del producte així com donar-li una identitat exclusiva a partir del disseny.

Després col·laboracions amb Cristian Zuzunaga o l’estudi creatiu Pensant en Blanc, aquesta tardor arriba una col·lecció de plaids juntament amb la reconeguda dissenyadora britànica Faye Toogood, que ha treballat per a firmes com Hermès o Stella McCartney. “El disseny és una acció estratègica molt interessant per al futur de Teixidors”, assegura Thörnblad.

DESENVOLUPAMENT LOCAL, SOCIAL I SOSTENIBLE

Sobre la relació amb el client i el valor que aquest tipus de producte té al mercat actual, Johanna Thörnblad explica que “no compartir el missatge d’inclusió social de Teixidors amb el client és no compartir que forma part d’un projecte molt bonic i molt important per a una societat millor. Estem segurs que, quan un client té l’oportunitat de triar entre un producte amb un alt nivell de disseny i qualitat, aposta per un producte que ofereix aquest valor afegit”.

Detall del packaging, Teixidors

En l’empresa treballa també Núria Bitria, directora creativa de Teixidors, qui assevera que “entre els aspectes més interessants d’aquest projecte es troba el fet de poder comprovar que és possible desenvolupar un producte que, d’una banda, sintonitza amb les tendències d’estil internacionals i, de l’altra, manté la seva identitat defensant valors de desenvolupament local, social i sostenible”.

Una altra figura clau és Sofia Agerberth. La directora comercial es va incorporar al projecte el 2010 en un moment en què l’enfocament era l’exportació i aconseguir mercats nous. De tot aquest recorregut, diu: “Ha estat un repte arribar fins on estem posicionats actualment al mercat internacional. Potenciar el producte i arribar a treballar amb les botigues més destacades del món ha estat molt interessant. És fascinant comprovar que el producte Teixidors té el seu mercat entre clients que busquen valors”.

Tres professionals que, al costat de Jaume Mas, director tècnic de Teixidors, defensen amb afany un projecte que ja porta 35 anys de rodatge. Sobre el futur, la força i el coratge és imbatible. Des de fa un any Teixidors forma part de la Fundació Privada President Amat Roumens (FUPAR) de Terrassa. Al costat del suport de la seva direcció i l’Ajuntament de Terrassa, durant 2019 l’empresa realitzarà el trasllat del seu taller i oficines a un edifici emblemàtic lligat a la història tèxtil de Terrassa. Un canvi positiu que arribarà com un nou impuls per continuar treballant, apostant i creixent. Un projecte que demostra fins on podem arribar quan la proposta és ferma i el cor ens porta a teixir societats més inclusives i justes.

Compartir
Publicado por
Jazmín Castresana

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024