Música

Una temporada marcada pels herois al Palau de la Música Catalana

Sota el lema 'La música més humana, arrenca una nova temporada de concerts al Palau on la música esdevé heroisme amb grans noms internacionals i el millor talent del país

El Palau de la Música Catalana escalfa motors per a la temporada 2024-2025 amb més de 100 concerts. La programació, amb 14 estrenes i nou encàrrecs, tindrà com a leitmotiv als herois, amb el focus en el miracle de crear i interpretar música; una activitat específicament humana… i titànica. Aprofundirà en aquesta figura, però també en la dels antiherois, a través de la música de compositors com Wagner, Strauss, Bach, Vivaldi, Händel, Mahler i Beethoven.

Com no podria ser d’una altra manera, hi haurà espai per a orquestres d’alt nivell. Dins del cicle Palau 100, el cicle estrella de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, es podrà escoltar la Filharmònica de Viena i la Royal Concertgebouw d’Amsterdam. Així mateix, actuaran l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg, Orchestre des Champs Élysées, Philharmonia Orchestra de Londres i l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca. El curs que ve serà també el retorn de formacions corals com la Collegium Vocale Gent i la Balthasar Neumann Chor.

Però hi haurà molt més. Grans veus tornaran a fer parada a l’escenari modernista amb el cicle Palau Grans Veus, amb exemples com Juan Diego Flórez, Iréne Theorin, Sarah Connolly, Philippe Jaroussky, Serena Sáenz, Diana Damrau, Jonas KaufmannAndrè Schuen. No només les grans personalitats líriques visitaran el Palau; intèrprets molt rellevants dels seus instruments trepitjaran la sala modernista acompanyats d’orquestra, en format cambra o en recitals individuals: Joshua Bell, Grigory Sokolov, Arcadi Volodos, Fazil Say, Alice Sara Ott, Arnau Tomás, Sara Cubarsi, Denis Kozhukin i molts altres. 

Alice Sara Ott serà una de les personalitats de la lírica que visitarà el Palau de la Música Catalana aquesta temporada. © Jonas Becker

També es retrà homenatge al talent compositiu enigmàtic de Juli Garreta, considerat per molts com el “Strauss català” i aplaudit per Stravinski. Un discret rellotger de Sant Feliu de Guíxols que mai es va autopercebre com un geni però que va crear algunes de les partitures més vibrants de la seva generació, homologables als millors compositors europeus. El Palau aprofitarà per commemorar els 150 anys del naixement i els 100 anys de la mort d’aquest antiheroi amb sis concerts, entre els quals destacarà el de la GIO Symphonia.

Entre herois i antiherois, el Palau tindrà artistes convidats en el nou curs. Un d’ells serà la compositora barcelonina Raquel García-Tomás, amb sis concerts, repassant obres ja conegudes del seu audaç repertori i estrenant-ne d’altres de nova creació. Amb tres obres per encàrrec, una d’elles fins i tot aspirarà a revisar, reinventar i aprofundir en la mateixa essència d’un gènere tan canònic com el vals. Una aposta pel talent local com es veu en una programació formada per 59 compositors catalans. El segon compositor convidat de la temporada serà l’estatunidenc Steve Reich, un dels impulsors del corrent musical del minimalisme, llegenda viva de la música i un far per a generacions de músics que es podrà gaudir al Palau amb interpretacions d’algunes de les seves peces més memorables.

L’aposta pel talent local és una de les marques de la casa, per la qual cosa aquest any començarà una nova residència amb Frames Percussion, un dels més prominents grups del panorama musical actual, guanyador del Premi Ensemble 2024 de la Fundació Ernst von Siemens. Seran protagonistes al Palau les dues pròximes temporades, i en la primera interpretaran obres dels artistes convidats, Raquel García-Tomás i Steve Reich. A més, el Trio Fortuny —integrat per Joel Bardolet, Pau Codina i Marc Heredia— mantindrà en aquesta temporada 2024-25 la seva residència artística al Palau, endinsant-se en l’univers musical de Xostakóvitx, Bach, Mozart, Josep Maria Guix, Beethoven i Schumann.

Klaus Mäkelä debutarà a Barcelona amb el seu concert al Palau de la Música Catalana. © Marco Borggreve

Tot això, acompanyat per la presència de primeres figures d’una nova generació de directors que estan enlairant-se en el panorama musical actual, com Klaus Mäkelä —debutarà a Barcelona amb el concert al Palau—, Teodor Currentzis, Daniel Harding, Gustavo Gimeno i Pablo Heras-Casado. Una de les cites més destacades de la programació serà la visita de la directora novaiorquesa Marin Alsop juntament amb la violinista María Dueñas.

Es revisitaran grans obres del repertori simfònic de la història de la música clàssica amb Richard Strauss, Gustav Mahler, Anton Bruckner, Dmitri Xostakóvitx o Ludwig van Beethoven. A més, s’incorporarà repertori contemporani, amb composicions de la coreana Unsuk Chin i de la nord-americana Jessie Montgomery.

Com no podria ser d’una altra manera, hi haurà espai per a orquestres d’alt nivell, com la Filharmònica de Viena i la Royal Concertgebouw d’Amsterdam

Sense oblidar-se de l’òpera, el Palau proposarà per primera vegada un títol d’un compositor català, Domènec Terradellas, ofert per la formació catalana Vespres d’Arnadí, un dels millors grups barrocs del moment.

També estaran la Freiburger Barockorchester, amb el seu director René Jacobs, i la formació que és qualificada internacionalment com la millor en interpretació del repertori vivaldià, l’Accademia Bizantina, encapçalada pel seu fundador i director, Ottavio Dantone.

Música simfònica per a tots

Amb el focus posat a fer arribar la música clàssica a nous públics, el Palau convidarà a conèixer-la mitjançant projectes singulars com l’estrena estatal de Dream requiem de Rufus Wainwright, amb l’Orfeó Català i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) com a intèrprets sota la direcció de Ludovic Morlot.

També destacaran en el cicle Palau Fronteres Bach & forward, El gabinet del Dr. Caligari Hergest Ridge, amb aquest últim retent homenatge al segon àlbum de Mike Oldfield. Fins i tot, es donarà cabuda a un concert amb música de videojocs, que després de l’èxit aconseguit recentment es repetirà en dues sessions, de nou amb l’Orquestra Simfònica del Vallès.

El Palau de la Música Catalana acollirà l’estrena estatal de ‘Dream requiem’ de Rufus Wainwright. © Tony Hause

Abonaments i entrades

La venda d’abonaments de cicles i dels abonaments a la carta (a partir de tres concerts) està ja disponible per internet o de manera presencial a taquilles. També es poden comprar entrades individuals.

Per als menors de 35 anys, hi ha descomptes del 50% en les entrades dels concerts organitzats per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Actualment, gairebé 10.000 joves estan registrats sota la comunitat Grada Jove, a la qual s’hi poden registrar de forma gratuïta per accedir a aquests beneficis.

Més informació i entrades a palaumusica.cat.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Música

Les institucions musicals i el seu rol a Barcelona, protagonistes del pròxim ‘Moments Estel·lars’

Els directors del Palau de la Música Catalana, Joan Oller, i de L'Auditori, Robert Brufau,…

19 de setembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’Ajuntament prem l’accelerador en la formació de talent tecnològic

Barcelona Activa preveu formar 3.500 persones en programació web i en anàlisi de dades en…

19 de setembre de 2024
  • Good News Barcelona

Granier potencia la seva expansió internacional i arribarà a 100 botigues a l’exterior el 2026

L'empresa nascuda a Vilanova i la Geltrú reforçarà la seva presència als nou països en…

18 de setembre de 2024
  • Creativitat

Descobrir Berlanga

El CaixaFòrum manté fins el 20 d’abril una gran exposició que mostra al cineasta valencià…

18 de setembre de 2024
  • Good News Barcelona

La benvinguda al talent internacional de Barcelona Global reuneix 1.500 professionals

El ja tradicional acte anual 'Hola Barcelona! Cocktail' de l'entitat ha exercit de nou com…

18 de setembre de 2024
  • Barcelona Global Young Talent

“Les noves generacions tenim el poder i la responsabilitat de modelar el futur de Barcelona”

Entrevistem a Helena Oller Biurrum, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global,…

17 de setembre de 2024