Barcelona ha estat, i és, un referent en creativitat, avantguarda i disseny. Per analitzar les claus que han propiciat aquest èxit i avaluar la salut actual de la marca Barcelona, The New Barcelona Post tindrà com a invitat al publicista Lluís Bassat en la segona sessió del cicle Moments Estel·lars de la Barcelona Contemporània, presentat pel periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira.
En col·laboració amb Must Media Group i la CASA SEAT, i a partir d’ara també amb el suport de Barcelona Global, la conversa es durà a terme el dilluns 13 de juny a les 18.30 hores a l’auditori de la CASA SEAT. Per assistir-hi com a públic i poder formular també preguntes al ponent cal reservar plaça prèviament.
A més a més de ser un esdeveniment presencial, Moments Estel·lars s’enregistra en format podcast i es pot visualitzar també a través del nostre canal de Youtube. Ja està disponible el primer capítol de la sèrie, amb Juan Antonio Samaranch, vicepresident del Comitè Olímpic Internacional, a Spotify i a les principals plataformes de podcasting.
Amb Moments Estel·lars volem reviure amb mirada de futur els esdeveniments rellevants dels segles XX i XXI que ens han fet sentir orgullosos de ser barcelonins. Cada mes conversarem amb protagonistes i testimonis destacats d’aquests moments de glòria, i no només fixant-nos en el passat, sinó portant al present aquells aprenentatges i factors d’èxit per garantir-nos un futur encara millor.
Nascut a Barcelona l’any 1941 i provinent d’una família de jueus sefardites, Lluís Bassat ha sigut una de les persones més influents del sector de la publicitat, on durant 40 anys va treballar des de la capital catalana per desenes de grans marques multinacionals en associació amb el grup estatunidenc Ogilvy & Mather. Bassat va ser el creador de l’eslògan Som 6 milions —per encàrrec de la Generalitat— i de la campanya No l’abandonis, ell mai no ho faria, de la Fundació Purina. Autor de clàssics de la publicitat per marques com Avecrem, Hellmann‘s i Adidas, Bassat també va ser l’ideòleg d’una de les campanyes antitabac més famoses que es recorden, amb Johann Cruyff fent acrobàcies amb un paquet de tabac als peus.
Artífex de les cerimònies olímpiques
El seu treball més important, però, va ser l’organització de les Cerimònies Olímpiques de Barcelona 92, que considera “el millor anunci de la seva vida, amb una duració de tres hores i mitja”. Amb una audiència mundial de 1.500 milions d’espectadors, aquestes cerimònies van ser un èxit rotund i van permetre projectar al món una nova imatge de Barcelona i situar-la en el mapa. Trenta anys després, volem conversar amb Bassat sobre què queda de l’herència dels Jocs Olímpics i sobre els nous atributs, en positiu i en negatiu, que ha anat adquirint la marca Barcelona.
Els lectors que s’apropin a la CASA SEAT per assistir a la conversa podran visitar també l’exposició Barcelona 92: l’impuls d’una ciutat, que vol homenatjar l’impuls ciutadà i l’esperit d’unió i col·laboració publicoprivada que va fer que aquesta gran aposta de ciutat fos una opció guanyadora. La mostra està disponible des d’avui, 31 de maig, fins al pròxim 6 d’agost.
Lluís Bassat es va retirar l’any 2007 i, en aquell moment, més de 650 persones treballaven en les diferents empreses de Bassat Ogilvy Group. Autor de llibres icònics com El libro rojo de la publicidad i El libro rojo de las marcas, Bassat dedica actualment el seu temps a gaudir dels seus néts, a les activitats que impulsa la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat i a la seva faceta de col·leccionista d’art, ja que és propietari d’un dels fons més representatius de l’art contemporani fet a Catalunya durant la segona meitat del segle XX. Amb més de 2.500 obres originals, part d’aquest fons s’exposa des de 2010 a la Nau Gaudí de Mataró, tot i que la il·lusió del publicista és aconseguir que Barcelona faci una aposta pública per habilitar un museu que exposi de manera permanent tot l’art contemporani que es fa a Catalunya.