The Sampling Solutions (TSS) és la primera empresa que, sense ser un laboratori, està certificada a Europa per dur a terme la presa de mostres i les medicions en el lloc precís que són necessàries per, a posteriori i sotmeses a una anàlisi, detectar possibles contaminacions ambientals, atmosfèriques, de l’aigua, alimentàries o hospitalàries, entre d’altres.
És una companyia digital que va néixer a Tarragona, el gener de 2020, arran dels entrebancs que l’emprenedora Eli Bosch detectava en el seu laboratori de microbiologia alhora de gestionar les mostres per analitzar. Pèrdua de traçabilitat en les mostres, increment de les errades i colls d’ampolla en la seva recepció i registre eren alguns dels impediments que complicaven la fiabilitat dels serveis d’inspecció, verificació, assajos i certificacions corresponents. Un aspecte important si és té en compte que el 80% d’un resultat analític depèn de les garanties en la presa de la mostra.
Donat que Bosch atribuïa aquestes traves a la gairebé nul·la digitalització d’aquesta activitat, imprescindible per detectar infeccions, contaminacions, processos bacterians, possibles pandèmies com la covid…, va gestar el que ara és TSS.
The Sampling Solutions evita tots aquests despropòsits i s’ha erigit com un gestor global de serveis d’externalització de presa de mostres i medicions —i altres serveis associats com auditories de neteges i desinfeccions o detecció de punts crítics de control (APPC) a llocs com les cuines d’hospitals o restaurants—. Actua entre l’empresa o entitat que necessita validar algun procés i el laboratori encarregat de fer-ne l’anàlisi.
Posseeix una xarxa de més de 250 experts en la presa de mostres a Espanya que li permet disminuir els temps de resposta en el servei de cinc dies a 72 hores i proporciona una total traçabilitat digital en temps real. Entre els seus principals clients, es troben Gamaser, Laboratorio Tecnològico de Levante, Grupo Tentamus i Suez-Aquona, pel que fa al sector mediambiental.
Posseeix una xarxa de més de 250 experts en la presa de mostres a Espanya que li permet disminuir els temps de resposta a 72 hores
Arran d’una recent ronda de finançament en què va aixecar 700.000 euros, TSS incorporarà Intel·ligència Artificial a la seva plataforma i millorarà la seva operativa. Van participar en aquesta ronda inversors privats com GVC Gaesco, Pinama Inversores, Labiana Farmacèutica i la plataforma d’equity crowfunding SociosInversores.com. El 2021, ja havia captat 260.000 euros en el mercat de capitals. Eli Bosch avança que el negoci pot arribar als 350.000 euros de facturació aquest any.
El creixement previst també vindrà d’ampliar els serveis a noves àrees. Enfocada fins ara als sectors mediambientals, agroalimentari, hospitalari i veterinari, l’empresa sumarà el sector industrial, wellness-health i Big Data. Per abastar l’expansió, la companyia a llogat una nau industrial de 700 metres quadrats a Tarragona, on ha ubicat les oficines i un centre logístic.
A la recerca de noves eines de mostreig
Eli Bosch i el seu equip ha iniciat la recerca amb una nova tecnologia per a la detecció i quantificació de patògens, biofilm, en superfícies que ara per ara s’usa per a la validació enfocada a verificar la neteja i desinfecció en plantes de processament d’aliments i escorxadors. Un projecte que està desenvolupant juntament amb el quart productor mundial de l’alimentació, la multinacional holandesa Trouw Nutrition, i Biosfer Teslab, una empresa biotecnològica de Reus, creada com spin-off de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili.
La nova tècnica de mostreig millorarà els processos actuals. “En lloc d’agafar la mostra amb els típics hisops o plaques de contacte, amb aquesta nova tecnologia prendrem la mostra a través d’una pistola i alhora donarem el resultat perquè els responsables de qualitat de l’empresa d’alimentació puguin actuar de forma ràpida abans de continuar amb el processament dels aliments”, explica Eli Bosch i afegeix que el sistema també “permetrà arribar a llocs més inaccessibles i penetrar molt millor les superfícies”. En matèria de seguretat alimentària, TSS treballa per a entitats i companyies com AINIA, CNTA, Grup Tentamus, AQG, Ambical o Anabiol, entre d’altres.