L'impulsor de Liderem, Tomàs Güell, a una trobada a Foment del Treball amb el seu president, Josep Sánchez Llibre.

Tomàs Güell: “Som una autopista per al talent sense límit de velocitat”

La plataforma juvenil Liderem, creada el 2021 i amb 7.500 membres, llançarà el 2025 un programa de beques dirigides als barris amb més risc d'exclusió social

Contribuir a l’abordatge de problemes i reptes de la societat a través de la mirada i el rol dels joves, mitjançant propostes concretes que alhora potenciïn el talent i el lideratge dins del col·lectiu. Amb aquest objectiu en el punt de mira, Tomàs Güell va fundar Liderem a Barcelona el 2021. Amb dos anys i mig de trajectòria i després d’obrir-se a la resta de l’Estat, l’organització ha atret a 7.500 membres, en un context en el qual Espanya lidera l’atur juvenil a Europa i en el qual els esculls per emancipar-se i impulsar projectes menyscaben la salut mental dels joves. 

“Representem als joves que volen que les coses passin i amb ganes de menjar-se el món. Som una autopista per al talent sense límit de velocitat”, ha declarat Güell a una trobada a Foment del Treball. Nascut a Barcelona fa 25 anys i psicòleg de formació per la Universitat Ramón Llull, Güell va promoure al costat del seu equip la creació de Liderem com a organització sense ànim de lucre. Després de fer el salt a Madrid fa un any, ara compta amb membres en múltiples ciutats a nivell estatal, amb la previsió de continuar expandint-se.

Format també a la Harvard Business School, Güell va treballar a Foment del Treball abans de fundar una consultora sobre talent, per assessorar empreses en la gestió d’equips i processos com relleus generacionals. Va ser llavors també quan va propulsar Liderem, empès per una “inquietud per canviar la situació dels joves que ho necessiten”. Aquesta inquietud va néixer d’experiències en cooperació internacional que el “van transformar totalment” i que el van portar a envoltar-se d’altres joves “made in Barcelona” en una situació similar, amb els quals va impulsar Liderem el 2021. 

Güell defensa impulsar mesures perquè Catalunya “ocupi el lloc que li correspon no només en el lideratge de l’economia espanyola, sinó sent la locomotora del Mediterrani”

Després de guanyar 7.500 membres en dos anys i mig, Güell ha apuntat a les principals claus de l’expansió de Liderem: “Apel·lar a la part més solidària dels joves, amb un propòsit clar i anant de cara, i posar una visió molt empresarial a l’organització”. L’emprenedor originari del Maresme també ha enumerat les característiques que veu crucials en el líder del futur, que ha resumit en tres ingredients: “Tenir un bon cor, treballar amb persistència i envoltar-se de gent amb molta energia que faci les coses ben fetes”. Ho ha defensat en una trobada en la qual el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha remarcat que Liderem actua “sense filiació política, i només amb la vocació de promocionar la joventut i millorar les condicions dels joves”, en àmbits com l’habitatge, l’ocupació i la salut mental. Al costat del responsable de PwC a Catalunya i Andorra, Ignacio Marull, Sánchez Llibre ha animat a Liderem a treballar per “fer possible allò que ara és impossible”. 

Propostes legislatives i beques per al talent

Liderem concreta la seva activitat a través de tres línies: la millora de lleis ja existents en favor de la joventut; la creació de noves nomes que afavoreixin al col·lectiu, i el foment del lideratge i el talent. En aquesta línia, Güell ha revelat una novetat: l’organització llançarà el 2025 el programa Liderem les Oportunitats, que consistirà en beques per a 40 joves dels 12 barris amb més risc d’exclusió social a nivell estatal. “Potser 40 persones no són moltes però, quan una persona canvia, és el primer pas per poder canviar el món”, ha proclamat Güell. Aquest programa se suma a altres iniciatives de la plataforma, que van de trobades, esdeveniments i formacions als Premis Liderem per reconèixer el talent i el lideratge juvenil. 

Exercint el seu rol de lobby, l’organització ha promogut ara per ara dues iniciatives: una en favor de reduir la burocràcia per facilitar l’emprenedoria, i una altra que clama per situar la salut mental com una prioritat, amb més serveis i professionals. Güell ha posat el focus també en assumptes com les pensions i la retenció del talent: “Llançarem bateries de propostes per solucionar aquestes qüestions, amb total humilitat; no hem inventat la pólvora, però les intencions són bones, i l’equip també”. 

Josep Sánchez Llibre (Foment), Tomàs Güell (Liderem) i Ignacio Marull (PwC) a la trobada a Foment del Treball.

“Cal impulsar mesures que incentivin el creixement econòmic perquè Catalunya torni a ser rica i plena, sense complexos, i que estigui en el lloc que li correspon no només en el lideratge de l’economia espanyola, sinó sent la locomotora del Mediterrani”, ha emfatitzat, i ha posat en valor el rol que juguen les empreses i els empresaris a la societat. Per incentivar aquest creixement, Güell veu un altre factor clau: promoure mesures per retenir el talent: “Hem de ser un pol d’atracció de talent, i no un pol d’expulsió”.

Per apropar Liderem als joves a nivell estatal, Güell ha emprès una gira per diverses ciutats, en la qual ha constatat que “la majoria de joves ja no compra el discurs victimista i conformista, sinó que vol jugar a la Champions League. En aquest sentit, veu clau ambicionar situar-se a l’avantguarda amb una visió internacional i també solidària: “És bo generar per poder repartir i que els joves que ho necessiten tinguin el màxim d’oportunitats”. 

“I l’expansió de Liderem no ha acabat, perquè arribarem al que s’anomena l’Espanya buidada; aquí estan els joves que més ho necessiten”, ha avançat Güell, que s’ha compromès amb recollir propostes i impulsar-les per generar oportunitats en aquestes àrees. I és que, segons el president de la plataforma, els joves no volen parlar de barreres, sinó de futur: “La majoria de la joventut no crea problemes, sinó que s’implica en solucions”.