Paco i Toni de la Rosa Torelló lideren Torelló Viticultors.

Torelló Viticultors estrena un espai gastronòmic entre vinyes

Gaudir d'una barbacoa a peu de vinya a la finca Can Martí. És la proposta que ha preparat per a aquest mes de juny el celler familiar de Gelida, que vol donar un fort impuls a les seves activitats enoturístiques i deixar enrere un 2020 marcat per la pandèmia i per una reducció de la verema del 70%.

Barcelona té la sort de poder oferir als seus ciutadans i visitants la possibilitat d’experimentar un plaer visual excepcional: contemplar el paisatge de vinya. En poc més de mitja hora en cotxe es pot arribar a la comarca del Penedès, que aquests dies ofereix un autèntic espectacle primaveral gràcies a l’enèrgic verd que brota de les fulles dels ceps. Tot i que la comarca està, desafortunadament, massa trinxada per l’excés d’infraestructures, són molts els paratges idíl·lics que es poden contemplar gràcies a l’esforç i dedicació dels viticultors, que generació rere generació lluiten per preservar aquest patrimoni.

La millor forma de descobrir aquests paisatges és acostant-se a qualsevol dels cellers de la comarca, que obren les portes als visitants desitjosos no només de donar a conèixer i vendre els seus vins, sinó també de mostrar i fer valdre aquest entorn. Ara que les restriccions imposades per la pandèmia van quedant enrere, els cellers del Penedès han reiniciat la seva activitat enoturística i presenten novetats com La Barbequiú Bubbles & Food, el nou espai gastronòmic a l’aire lliure que ha creat Torelló Viticultors.

Es tracta d’una amplíssima terrassa envoltada de vinyes situada a la històrica finca de Can Martí, al terme municipal de Gelida, que la família Torelló cultiva des de fa més de 600 anys. La propietària del celler, Ernestina Torelló, i els seus dos fills, Paco i Toni de la Rosa Torelló, han volgut posar en marxa aquest projecte conscients que “l’enoturisme era una assignatura pendent del celler”. Ara disposaran d’un espai on organitzar vetllades gastronòmiques i tota mena d’activitats que contribueixin a aconseguir un dels principals objectius dels cellers que formen part de la nova marca col·lectiva de vins escumosos de qualitat Corpinnat: donar a conèixer el territori de procedència dels seus vins.

La terrassa que ha posat en marxa Torelló per organitzar esdeveniments gastronòmics.

Per estrenar La Barbequiú, Torelló ha programat pels dissabtes 5, 12, 19 i 26 d’aquest pròxim mes de juny un programa de visites amb dinar-barbacoa inclòs. “Ens encanta rebre gent, ens encanta la gastronomia i ens encanta la música”, explica Toni de la Rosa, il·lusionat amb aquesta iniciativa, que continuarà durant el mes de juliol gràcies a la participació activa de Torelló en el primer Festival Gastronòmic Corpinnat, que se celebrarà entre el 15 de juny i el 15 d’agost en els onze cellers que formen part de l’associació.

Els visitants que s’apuntin a les barbacoes de Torelló podran gaudir d’una visita al celler i després dinar, a peu de vinya i amb música punxada per un Dj., un menú tancat que inclou amanida; broquetes amb dàtils, bacon i pinya; ous de guatlla amb sobrassada; botifarra amb mongetes de Santa Pau; xistorra, entranya de vedella i carquinyolis. Amb un aforament màxim de 40 persones, el preu de l’experiència Barbequiú serà de 55 euros amb una ampolla de Corpinnat Torelló cada dues persones.

A partir del 29 de juny i durant tot el juliol, el celler acollirà nou dels sopars previstos en el Festival Gastronòmic Corpinnat, que s’ha organitzat amb l’objectiu de donar a conèixer els cellers i també per ajudar a la reactivació del sector de l’hostaleria, clau per les empreses que formen part de la marca col·lectiva. Concretament, a Torelló s’oferiran sopars preparats pels xefs dels restaurants Passadís del Pep (Barcelona), Sidreria La Muralla (Cambrils), Kauai (Gavà), Mordisco (Barcelona), Syrah (Girona), Botafumeiro (Barcelona), Bar Pinotxo La Boqueria (Barcelona), Cal Ticus (Sant Sadurní) i Sheyton by David Molina (Lleida).

Les barbacoes es faran cada dissabte del mes de juny.

Amb aquests quatre dinars barbacoa i els nou sopars, Torelló vol donar resposta a la creixent demanda d’activitats a l’aire lliure i dinamitzar el seu vessant enoturístic. Si l’experiència funciona, es prepararan noves propostes en aquest nou espai de cara a la propera verema.

Torelló Viticultors deixa així enrere un any 2020 que ha sigut també dramàtic pel sector del vi, molt perjudicat pel tancament de l’hostaleria. El celler ha pogut mitigar parcialment aquest impacte gràcies al fet que ha pogut seguir exportant i a l’increment de vendes als supermercats, on ha guanyat nous clients com la cadena Ametller Origen. En total, l’any s’ha tancat amb un descens de vendes del 20%. Abans de la pandèmia, l’empresa familiar comercialitzava cada any unes 500.000 ampolles, de les quals 310.000, aproximadament, són escumós Corpinnat i la resta ampolles de vi tranquil.

Aquest volum de producció no es podrà mantenir amb el vi obtingut en aquesta última verema de 2020, que ha sigut fatídica per l’afectació del fong míldiu, que va reduir en un 70% el volum de quilos de raïm veremats. S’ha de tenir en compte que el 100% de les vinyes del celler són ecològiques i, per tant, formen part de les més afectades del Penedès perquè no es va poder combatre aquesta plaga amb productes químics.

Visitants gaudint de les noves instal·lacions del celler, ubicat a Gelida (Alt Penedès).