La Generalitat invertirà 115 milions d'euros en adaptar les vuit estacions que queden pendents
Visita d'obres a la Plaça Espanya amb la consellera Sílvia Paneque. © Lluís Sibils / ACN
La xarxa de metro de Barcelona compta amb 163 estacions; d’elles, el 95% són accessibles. No obstant això, queden vuit que no permeten el pas de persones amb mobilitat reduïda. Amb l’objectiu d’assegurar l’accessibilitat en tota la xarxa, el Govern destinarà 115 milions d’euros a adaptar aquestes vuit estacions.
D’aquestes vuit, tres estan en execució —Ciutadella, el Clot i Verdaguer a la L4—, i la Generalitat licitarà i impulsarà les obres de la resta abans que acabi aquesta legislatura el 2028. Així ho ha explicat la consellera de Territori, Sílvia Paneque, en una visita a l’estació de Plaça Espanya, que acaba d’estrenar un intercanviador adaptat que ha requerit cinc anys d’obres i vuit ascensors.
Amb l’objectiu de continuar avançant fins a completar tota la xarxa, el Govern ha tret a licitació les obres de l’estació de Plaça de Sants de la L5, amb una inversió estimada de 17 milions d’euros i amb el projecte ja aprovat, així com la de la L5 de Verdaguer i la L1 de Plaça de Sants. També s’ha encarregat el projecte per a l’estació d’Urquinaona, amb enllaç entre la L1 i la L4, en la qual es preveu una inversió de 45 milions d’euros.
A més, també s’estan duent a terme actuacions en estacions que ja es consideren adaptades, però que continuen tenint trams que no ho estan. Concretament, s’estan executant millores a Passeig de Gràcia, La Pau, Sants i Catalunya, amb una inversió de vuit milions d’euros.
Paneque ho ha explicat al costat de la directora de projectes del Departament Maria Calix i davant un dels nous ascensors de Plaça Espanya. La posada en marxa del conjunt de vuit ascensors ha requerit una inversió de més de 13 milions d’euros, per a unes obres que van començar el juliol de 2020 i que han anat obrint accessos de manera progressiva, amb “actuacions quirúrgiques” per a adaptar l’intercanviador, segons Calix.
L’estació de Plaça Espanya no sols ha guanyat en accessibilitat, sinó que està en camí de millorar la seva connexió, i la de la xarxa de transport públic en general, amb la unió entre les línies del Vallès i de Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), a través de la prolongació de la L8.
Amb un pressupost de més de 410 milions d’euros, les obres implicaran una actuació al llarg de quatre quilòmetres, amb una tuneladora que excavarà des de la Plaça Espanya després que es munti a la Gran Via, a l’altura del carrer Vilamarí.
La prolongació de la L8 no sols connectarà Gràcia amb plaça Espanya, sinó que generarà dues noves parades, al costat de l’Hospital Clínic i a Francesc Macià, amb tres sortides d’emergència al llarg del túnel. Quan estigui operativa, la connexió beneficiarà uns 19 milions d’usuaris a l’any, amb 14 d’ells d’FGC.
Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…
La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…
La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la…
Lucía Ferrater, sòcia d'OAB, acaba de rebre el Premi Ciutat de Barcelona juntament amb Carlos…
La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut…
Els diversos serveis de la multinacional danesa superen les xifres de l'any anterior, liderats per…