Good News Barcelona

Tous factura un 37% més el 2021 i duplica les vendes online durant la pandèmia

Amb una xarxa de 700 botigues a 46 països, la firma catalana de joieria aconsegueix uns ingressos de 384 milions d'euros i eleva al 20% el pes del negoci digital

Satisfacció a Tous per la marxa del negoci just a l’inici del seu segon segle de vida. Després d’haver celebrat el 2020 el seu centenari en un any molt difícil a conseqüència de la pandèmia, la companyia familiar catalana respira tranquil·la gràcies a la ràpida recuperació del mercat de la joieria i al resultat de diverses decisions estratègiques adoptades per potenciar el seu creixement i millorar la competitivitat i adaptació al nou context global.

Així, Tous ha tancat l’exercici de 2021 amb un creixement de la facturació del 37%, i ha recuperat els nivells prepandèmics un any abans del previst. Concretament, la firma de joieria ha ingressat 384 milions d’euros, més de cent milions d’euros més que el 2020, any en què les vendes van baixar a 280 milions en estar tancades les botigues el 35% de l’any. “Més important encara que el creixement de la facturació de 2021 és l’exercici de revisió estratègica i transformació que hem dut a terme els darrers dos anys”, explica el conseller delegat de la companyia, Carlos Soler-Duffo. Segons l’executiu, que va agafar les regnes del grup fa tres anys, “l’impacte d’aquesta transformació” ha permès recuperar amb rapidesa el terreny perdut i “es farà notar de manera molt positiva als resultats dels propers exercicis”.

L’empresa amb seu a Manresa, exponent internacional del disseny made in Barcelona, ​​posseeix actualment una xarxa de 703 botigues ubicades a 46 països i suma més de 4.000 treballadors. Durant la crisi sanitària, la marca ha optat per abandonar determinats mercats i centrar els seus esforços en països “que projecten un bon creixement”.

La presidenta de Tous, Alba Tous, defineix el 2021 “com un any realment excepcional” que ha permès “posar les bases per un creixement sòlid a llarg termini”. La família Tous controla el 75% del capital de la cadena de joieria i el 25% restant pertany des de 2015 al fons suís Partners Group.

Com ha passat a la majoria de sectors, una de les claus de l’alça de la facturació és l’increment de les vendes online. Segons la companyia, el 2021 el negoci digital ha crescut a un ritme del 30%, consolidant-se una tendència ja iniciada el 2020 (+72%) que ha permès més que duplicar les vendes per Internet respecte al 2019. Així, el comerç electrònic ja suposa el 20% del negoci total del grup, que ven ara en línia a 26 països. Per impulsar aquesta font de creixement, Tous va posar en marxa a Barcelona un hub digital fa tres anys on treballa un equip transversal que desenvolupa projectes innovadors per la cadena basats en les noves tecnologies.

La família Tous, integrada per Laura, Alba (presidenta), Salvador, Rosa Oriol, Rosa i Marta Tous. ©Tous

La marca catalana, que opera al denominat segment del luxe assequible, ha concentrat també recentment tota la seva logística en un magatzem situat a Manresa que fins ara estava dedicat únicament a la seva línia de complements. Així, l’expedició de joies, que es feia des de la seu central, s’ha traslladat per gestionar de manera unificada tot l’estoc i guanyar en eficiència. Segons Tous, el centre logístic pot expedir més de set milions de productes cada any, de totes les categories i per a totes les botigues de la xarxa a Espanya i a l’estranger.

Un altre dels projectes efectuats en el darrer any és la reforma de la seu corporativa de Manresa, que s’ha renovat per adaptar els espais de treball a les noves tendències i per potenciar l’atracció i la retenció de talent. La reforma s’ha realitzat amb criteris de “neuroarquitectura” i també s’ha aplicat la tècnica del Feng Shui per “fomentar la creativitat, la inspiració, la innovació, la salut i la vitalitat de les persones”.

Carlos Soler-Duffo, conseller delegat de Tous i antic directiu de Punt Roma i Marionnaud. ©Tous

Tots aquests canvis s’inscriuen dins l’anomenada estratègia Tous Next, una guia per assegurar el creixement del grup els anys vinents i que posa el focus en qüestions com la millora de l’atenció al client, la digitalització, l’omnicanalitat de les botigues, la sostenibilitat i la permanent revisió dels processos per guanyar eficiència i agilitat.

Tous, que té com a icona principal les joies amb forma d’osset, ha enfortit la seva col·laboració amb celebrities com Eugenia Martínez de Irujo o Tamara Falcó, i també amb la cantant mexicana Belinda o l’actriu Elizaveta Boïarskaïa, a Rússia. Un altre dels seus projectes de futur és Suot Studio, una divisió de joieria experimental liderada per Marta Tous, la petita de les quatre germanes Tous que integren la tercera generació, filles de Salvador Tous i Rosa Oriol. Segons la firma, Suot Studio té per objectiu “fomentar la llibertat creativa i explorar nous camins al món de la joieria”.

Escola per impulsar l’ofici de joier

Finalment, un altre dels reptes de Tous és contribuir a la formació de futurs joiers i assegurar que al sector hi hagi mà d’obra qualificada. Així, el 2018 es va crear l’Escola Tous de Joieria i Oficis Artesans, que ja suma 200 alumnes gràcies a la col·laboració amb 10 centres educatius ubicats a Barcelona (Escola de Joieria JORGC), La Palma, Madrid, València, Vilafranca del Penedès, Vigo, Còrdova i en ciutats de Mèxic i Portugal.

Per commemorar el seu centenari, Tous va estrenar a la 68a edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià el documental OSO, que s’ha pogut veure a tot el món a través d’Amazon Prime i ara també està disponible a Movistar+. Rodat a Espanya, Mèxic, l’Índia i el Japó, OSO relata la història de la firma de joieria nascuda a Manresa i recull testimonis dels diferents membres de la família i imatges d’arxiu inèdites.

Cartell del documental OSO, produït amb motiu del centenari.
Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Alba Pujals: El plaer de la cocció a foc lent

“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…

23 de novembre de 2024
  • Professionals

Munich: volar alt tocant de peus a terra

Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’antiga planta de Nissan a la Zona Franca torna a l’activitat amb la producció dels primers cotxes Ebro

La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024