Davant les elevades xifres d’abandonament escolar a Espanya, Cellnex ha decidit impulsar Youth Challenge, un programa que anima a joves en risc d’exclusió a continuar amb els seus estudis, posant en valor les potencialitats del sector de les telecomunicacions en una empresa com la multinacional catalana. “És una gran ajuda”, explica l’Andrés, un dels beneficiaris de la segona edició del programa i que, després de participar-hi, continuarà amb els seus estudis de Grau Mitjà en Instal·lacions de Telecomunicacions i després seguirà amb el Grau Superior, amb l’objectiu de treballar en l’empresa quan acabi.
Motivar i acompanyar alumnes com l’Andrés, ensenyar-los coneixements que els puguin servir en el seu futur laboral, completar competències curriculars i acostar-los a la realitat del sector de les telecomunicacions són algunes de les missions que tenen els voluntaris de Cellnex durant les hores que dediquen a aquest programa, que des de la seva creació el 2019 ha beneficiat a més de 600 estudiants. Tot això ho fan a través de tallers i conferències, així com trobades entre coachs i alumnes, realitzats en un format virtual obligat per la pandèmia. Quan la situació es normalitzi, el programa es preveu que es completi amb la possibilitat de visitar les instal·lacions de Cellnex i realitzar pràctiques.
Des de la seva creació el 2019, aquest programa ha beneficiat a més de 600 estudiants
Per a l’Esperanza i el Joan, dos dels voluntaris de Cellnex, Youth Challenge permet “mostrar una motivació” a aquests joves, ensenyant-los què fan a l’empresa i què podrien fer ells si continuen estudiant. “A mi m’hauria agradat que en el seu moment algú ho hagués fet amb mi”, reconeix en Joan. Tant a ell com a l’Esperanza els agrada participar en el programa per acompanyar a uns estudiants dels quals aprenen una altra manera de veure les coses, més calmada que el ritme quotidià al qual els ha acostumat el treball. També els serveix per conèixer a altres companys de Cellnex amb els quals no coincideixen en el seu dia a dia, millorant la seva vinculació amb la companyia.
La falta de referents i un entorn familiar i social que els motivi a continuar amb els seus estudis són un dels principals problemes que afronten aquests joves. Per a l’Esperanza, el programa permet fer-los veure que “hi ha algú que vol que continuïn estudiant” i ensenyar-los on poden estar si ho fan. “És bo conèixer les empreses on pots treballar quan estudies”, afegeix en Joan.
La falta de referents i un entorn familiar i social que els motivi a continuar amb els seus estudis són un dels principals problemes que afronten aquests joves
Així ho constaten els participants de Youth Challenge: el 97,4% veu útil l’acompanyament que ha rebut i manifesta que gràcies al projecte té clar quin serà el seu següent pas quant a formació i accés al món laboral. També queden satisfets els voluntaris: el 87,8% creu que ha aportat coneixement de la realitat laboral als joves i el 73,4% sent que la seva mentoria els ajudarà a millorar el seu futur.
A qui està destinat
Youth Challenge està destinat a aquells alumnes d’instituts públics de Formació Professional, de la família d’Electricitat i Electrònica, que es trobin en risc d’abandonament escolar prematur a les ciutats de Barcelona, Madrid i Roma. En concret, es dirigeix als que estan cursant el programa de formació i inserció (PFI); l’FP Bàsica i l’FP Grau Mitjà i Grau Superior en Telecomunicacions. En un futur pròxim, Cellnex espera arribar a altres països d’Europa.
El programa va començar l’octubre de 2019 a l’Institut La Mercè del barri de la Marina a Barcelona. Aquest curs s’ha expandit a l’Escola de Treball, també a Barcelona; l’Institut José Ramón Otero de Madrid, i l’Istituto Tecnico Industriale Statale Galileo Galilei de Roma.
Està dirigit a aquells alumnes d’instituts públics de Formació Professional, de la família d’Electricitat i Electrònica, que es trobin en risc d’abandonament escolar prematur
Durant aquestes dues edicions, uns 200 voluntaris de Cellnex han participat en el programa, oferint unes setanta activitats, que, en la primera edició, es van veure reduïdes per la pandèmia i es van haver d’adaptar al nou context, i, en la segona, ja s’han adaptat completament al format virtual. Tot això suma un total de 4.329 hores de formació rebudes pels alumnes gràcies a Youth Challenge.
Per desenvolupar aquest programa, Cellnex ha impulsat aliances amb entitats expertes en educació i ocupabilitat, com la Fundació United Way, experta en la implementació de projectes socials i voluntariat; la Fundació Exit, per a la implementació de les activitats de coaching i mentoria dels joves, i amb la col·laboració dels quatre instituts d’FP on s’ha desenvolupat.
Unes xifres alarmants
Quan Cellnex va arrencar aquest projecte social i de voluntariat, el 2019, la taxa d’abandonament escolar se situava en el 17,9% a Espanya, enfront del 10,5% dels països europeus. Un any més tard, l’abandonament escolar s’ha reduït al 16,0% a Espanya, però encara continua estant molt per sobre de la mitjana europea.
Aquesta no és l’única xifra alarmant que ha portat a Cellnex a impulsar aquest programa. Espanya també és líder en atur juvenil a Europa. El 2019, la xifra d’atur entre els joves es va situar en un 32,6% enfront del 14,9% de mitjana europea. A març de 2021, el país segueix en el nivell més alt, amb un 37,7%. Aquesta taxa també es manté massa alta en el segon país on Cellnex ha impulsat el projecte, a Itàlia, amb un 33%. Després de la crisi de la covid, les perspectives a curt termini no són gens engrescadores.
El 2019, la xifra d’atur entre els joves espanyols es va situar en un 32,6% enfront del 14,9% de mitjana europea
Cellnex està convençuda que la solució a aquesta problemàtica rau en la col·laboració entre empreses i sector educatiu, així com l’aliança amb entitats especialitzades en educació, formació i ocupabilitat. És per això que la multinacional es compromet a invertir recursos econòmics i humans per revertir aquestes xifres amb iniciatives com Youth Challenge, incidint especialment en un sector com el de les telecomunicacions, clarament en auge i amb una demanda creixent de tècnics especialistes.
“Aquest projecte és un dels pilars fonamentals sobre els quals es basarà la futura Fundació Cellnex”, expliquen des de la companyia, afegint que “tant la companyia com els empleats ens hem compromès a invertir recursos econòmics i humans per revertir aquestes xifres, convençuts que la solució està en la col·laboració empresa-sector educatiu i l’aliança amb entitats especialitzades en educació, formació i ocupabilitat”.
La constitució de la Fundació Cellnex contribuirà a desenvolupar un entorn més connectat i socialment responsable, i suposarà una nova eina dinàmica al servei de la societat. Gràcies a això, la companyia continuarà promovent la inclusió de les persones en un entorn cada vegada més connectat i tecnològic, amb la voluntat que ningú es quedi enrere, atenent un principi d’equitat social i inclusió digital.