gastro coctel en barcelona
BARCELONA I GASTRONOMIA, ARA EN UN ÚNIC LLOC

Tres locals a Barcelona que aposten pel gastro-còctel

Una selecció d'opcions per gaudir d'una experiència culinària i mixològica completa a la capital catalana

Cada cop, estranya menys això d’acompanyar el menjar amb un bon còctel. I Barcelona és una bona ciutat per comprovar-ho.

Si entenem el maridatge com la unió i la barreja entre aliments i begudes per tal d’aconseguir una unió perfecta de les aromes i sabors que es combinen, per què deixar-lo únicament al terreny del vi i de la cervesa? De fet, des de fa uns anys enrere hi ha la tendència de maridar els sopars o dinars amb còctels, a poc a poc, augmenta el nombre de restaurants que se sumen a sorprendre els seus clients amb aquesta combinació.

Aquí hi ha tres propostes per gaudir d’un àpat complet, tant culinàriament com mixològicament parlant.

Shiko by Yamato

El restaurant de BBQ japonesa, ubicat al carrer de Balmes número 73, ​​proposa maridar les seves millors especialitats amb un combinat —amb alcohol o sense—. Maridar, però també obrir boca o acabar el sopar o el dinar. Per fer-ho, acaba d’estrenar una nova carta de còctels refrescants i suggeridors per a tots els gustos.

El primer menjador d´aquest gran restaurant shiko by yamato

La nova carta de còctels de Shîko by Yamato compta amb 12 propostes, dues d’elles, sense alcohol, el Summer Sunset, amb suc de síndria i te de gessamí, i l’Early Summer, elaborat amb suc d’aranja i de raïm. Begudes com el First Crush, a base de rom, campari i suc de llimona; el Cubata, amb suc de fruita i sake; l’Orange Blossom, amb vodka, te de gessamí i suc de taronja; o el Tipsy Night, un còctel elaborat amb whisky, licor de pruna, Cointreau i suc de llimona. I per als més cafeters, el Lover Charming, un combinat a base de whisky, Baileys i cafè.

Còctels que es poden maridar amb les seves especialitats culinàries, especialment les estrelles de la casa, el Sukiyaki i el Shabu Shabu, però també la resta de plats i platerets amb accent japonès més o menys pronunciat, des de la fusió dels rotllos ibèrics amb formatge i edamame als donburi que poden ser de pollastre yakitori amb gingebre, de vedella shikô, de mandonguilles i curri, de cansalada i kimchi, o de vedella volcànica.

C/ Balmes, 73

Muy buenas

Ubicat en un dels establiments més emblemàtics del Raval, el Bar Muy Buenas —inaugurat el 1896 com una bacalleria—, és un d’aquells locals perfectes per combinar platerets i bons glops. La seva decoració modernista acurada serveix d’escenari per a una cuina senzilla però sincera. Cuina catalana de la bona, de les de “ganivet i forquilla (o cullera)”: mandonguilles amb sípia, bacallà amb samfaina, fricandó, el cap i pota amb cigrons, trinxat amb rosta.

La barra del Muy Buenas, al Raval. © Muy Buenas
La barra del Muy Buenas, al Raval.

I aquí, els típics vins rivalitzen amb una bona carta de còctels elaborats amb licors catalans, que es poden gaudir també en una cocteleria al pis de dalt.

Còctels que fan una picada d’ullet a personatges de la cultura i la societat catalana i barcelonina, des del Pere Gimferrer (gin, aroma de Montserrat, licor de grosella, licor de cirera negra, mandarina i llimona), fins al Pepe Rubianes (aiguardent de bolets, cervesa casolana de gingebre, melmelada de figues i llimona), o des d’una Mary Santpere (brandi Torres 15, flors del remei i bitter de la casa) a un Juanola (absenta de Girona, licor de cafè de Girona, ratafia, xarop de mel llimona).

C/ Carme, 63

The Alchemix

Pels que busquen originalitat i creativitat, The Alchemix. Aquest “gastro-còctel-bar” ens trasllada als “clandestins speakeasy”, aquells bars ocults i exclusius amb bona música i llum càlida. En aquesta ocasió, els seus fundadors el cuiner i cap de sala Sergi Palacín i Ignacio Ussía (que es van conèixer al mític Gaggan de Bangkok), proposen fantàstics còctels i una oferta gastronòmica a l’alçada.

Seguint la tradició alquimista d'alterar les textures Sòlid, líquid, líquid o sòlid? © The Alchemix
Seguint la tradició alquimista d’alterar les textures: sòlid, líquid, líquid o sòlid?

Una carta de propostes culinàries no exempta de creativitat i originalitat, tant en les receptes com en les presentacions, gràcies també a unes vaixelles més que sorprenents. Posada en escena que vol fascinar i sorprendre, però també combinar amb els glops llargs. Una proposta mereixedora de no pocs premis, com el Top Cocktail Bars 2024.

El més sorprenent és que el local “ha creat la seva pròpia taula periòdica”. Perquè a The Alchimix es valora la investigació. Així que, per als més curiosos, es recomana preguntar per la llei seca i el seu cocktail: pura màgia.

C/ València, 212