S'espera que la competició generi 2.000 llocs de trebal, un impacte econòmic de 1.000 milions d’euros i atregui un milió de visitants
L’arribada de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona ha aconseguit generar un ampli consens entre les diferents administracions i la societat civil, així com ha fet recuperar una mica l’autoestima a la ciutat i li ha injectat una dosi d’optimisme. Amb l’objectiu d’aprofitar aquest impuls, els organitzadors de la competició estan pensant en maneres de fer-la més accessible i d’arribar a tota la ciutadania. Una d’elles utilitzarà una fórmula molt popular i mundialment coneguda. Es vol replicar el passeig previ que fa la torxa dels Jocs Olímpics. Sense tenir torxa, el trofeu històric de la Copa Amèrica està escalfant per anar-se’n de ruta.
Ho ha explicat el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, en un esmorzar organitzat per Foment del Treball i PwC. “Farem un tour que haurà d’anar a molts llocs: allà on hi hagi vela, com els ports, els clubs o la Federació Catalana de Vela, també a Madrid i Europa. Anirà a llocs en els quals podrà captar l’atenció, fer-ho atractiu i generar expectació”, ha sostingut.
Aquest passeig no serà l’única activitat que s’organitzarà per visualitzar a la ciutat la competició esportiva, la més antiga del món i una de les quals té un major impacte econòmic i mediàtic, només per darrere dels Jocs Olímpics i els mundials de futbol. Calvet també ha detallat que, encara que no caldrà realitzar cap gran obra, s’acceleraran inversions ja planificades perquè estiguin llestes de cara a 2024. Una d’elles serà l’obertura a la ciutadania del Moll Drassanes i el Moll Barcelona, on actualment atraquen els ferris i els creuers. També es posaran al dia els tinglados del Moll de Sant Bertran i del Moll Oriental, així com es preveu poder estrenar la nova llotja de pescadors.
Durant la seva exposició, Calvet ha detallat algunes de les xifres que suposarà la Copa Amèrica per a la capital catalana. No només hi ha l’impacte econòmic previst de 1.000 milions d’euros, sinó que, segons càlculs de l’Ajuntament, s’espera que es generin 2.000 llocs de treball directes i indirectes i s’atregui un milió de visitants. A més, Calvet ha remarcat que incidirà en el posicionament de la ciutat com a capital de l’economia blava. “Actuarà com un catalitzador de la nàutica, com el Mobile World Congress ho fa amb la tecnologia”, ha defensat.
El pressupost de l’esdeveniment s’estima que serà de 50 milions d’euros, dels quals el 75% es destinarà a la ciutat, tant a la construcció dels espais i de les infraestructures necessàries per a la seva celebració com a la prestació de serveis als equips competidors. En l’edició de 2024, competiran un total de sis equips, que estaran formats cadascun per 300 persones. Un d’ells, el suís Alinghi Red Bull Racing, serà el primer a arribar per començar a entrenar.
Debat sobre els creuers
A l’esmorzar, Calvet també ha valorat la negociació que s’està duent a terme amb l’Ajuntament per regular el turisme de creuers que arriba a la ciutat. El president del Port ha demanat no comparar-se amb altres ciutats que han restringit la seva quantitat, com Palma, Venècia o Dubrovnik, tenint en compte que tenen característiques diferents. “El model és Barcelona i volem desenvolupar un model que doni valor afegit”, ha assenyalat.
Així mateix, ha demanat no culpar els creueristes de la massificació a la ciutat, remarcant que només representen el 4% del total i tenen un impacte econòmic de 1.000 milions d’euros i generen 9.000 llocs de treball, a més de representar una baixa incidència mediambiental. “El balanç és clarament positiu”, ha dit el també exconseller de Territori i Sostenibilitat.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…