Ecosistema emprenedor

Tropicfeel creixerà amb l’obertura de botigues físiques a partir del 2023

La startup barcelonina de calçat, motxilles i roba per a viatgers responsables preveu facturar un 80% més aquest any, fins a assolir els 22 milions d'euros. Després de donar entrada al fons Borsa Social, la companyia amb seu al 22@ prepara una nova ronda de finançament i entrarà a nous canals i categories de producte.

Al món del vi són habituals les vendes a l’avançada, és a dir, pagar avui per unes ampolles que trigaran encara molts mesos o anys a sortir del celler. S’ho poden permetre les grans marques i aquells vins d’alta qualitat i producció molt limitada. Aplicar aquest model al sector del calçat és quelcom singular i molt més si qui intenta vendre a l’avançada les seves sabates és una incipient startup sense marca i sense producte demostrat al mercat.

És així com va néixer Tropicfeel, una companyia barcelonina fundada per l’emprenedor Alberto Espinós que el 2018 va aconseguir vendre a l’avançada 35.000 parells de sabatilles esportives en 50 dies. Els encàrrecs, 100% online, els van fer 26.284 compradors de 140 països que es van enamorar d’un prototip de sabata molt funcional, dissenyada específicament per a viatgers motxillers, i que van connectar amb una filosofia d’empresa conscienciada amb el medi ambient i el turisme sostenible.

Amb aquesta venda, realitzada a través de la plataforma Kickstarter, es van recaptar 2,1 milions d’euros, import que es va destinar a fabricar les sabates encarregades i a posar en marxa l’empresa. Aquest sistema de prevenda a través de Kickstarter es va repetir fins a cinc vegades, permetent a Tropicfeel dotar-se de la musculatura suficient per adoptar un model de venda convencional a través d’una botiga online pròpia amb la qual ja ha aconseguit vendre més de 500.000 parells de sabates. Tropicfeel, a més, ha diversificat el seu catàleg per convertir-se en una marca global d’articles de viatge sostenibles i ara també comercialitza motxilles —caracteritzades per tenir mil i una butxaques i departaments–, samarretes, armilles i jaquetes tècniques. “No volem ser només una marca de calçat, volem vestir el viatger de cap a peus”, afirma Alberto Espinós (Barcelona, 1993), fundador i conseller delegat de Tropicfeel.

“Va ser durant un viatge al sud-est asiàtic quan vaig sentir la necessitat de crear una empresa que vengués productes específicament dissenyats per viatjar, molt funcionals. A més, estant a Tailàndia em vaig adonar del fort impacte que genera el turisme de masses i de com es destrueixen ecosistemes idíl·lics, per això, vaig decidir crear Tropicfeel amb el propòsit ferm d’impulsar un moviment global que contribueixi a fer que tots viatgem de forma més sostenible i responsable“. Així explica Espinós la gènesi de l’empresa, que va fundar el 2017 després de l’experiència que havia adquirit treballant a la plataforma de microfinançament Crowdcube, on es va adonar “del poder de la comunitat per tirar endavant projectes”. El seu esperit emprenedor ja s’havia despertat molt abans: quan estudiava Administració i Direcció d’Empresa a l’IQS va ser un dels impulsors d’un club d’emprenedors sorgits en aquesta universitat.

Quatre anys després d’aquesta primera venda a través de Kickstarter, Tropicfeel s’ha convertit en una companyia que el 2021 va facturar 12 milions d’euros i que aquest any s’ha marcat l’objectiu d’assolir els 22 milions, xifra que suposarà un creixement superior al 80%, segons assegura Espinós. Destaca que el 23% de les vendes de la startup amb seu al 22@ es generen als Estats Units. El segon mercat principal és el Regne Unit (12%), seguit d’Alemanya (12%) i Espanya (10%), tot i que es reben regularment comandes d’una seixantena de països.

En una conversa amb The New Barcelona Post, l’emprenedor avança la intenció de Tropicfeel de potenciar el coneixement de la seva marca i explorar nous canals amb l’obertura de botigues físiques. L’objectiu és obrir la primera botiga Tropicfeel Store a Barcelona el 2023 i inaugurar també a finals de l’any que ve un segon establiment a una ciutat del nord d’Europa. Seran dos punts de venda pilot que permetran a l’empresa analitzar un pla de creixement futur basat en el canal offline. La marca estudia, en paral·lel, fer el salt al segment de les botigues multimarca de tercers, cosa que actualment ja realitza online en vendre també en alguns marketplace. “Obrirem nous canals que ens permetran créixer a un ritme anual d’entre el 80% i el 100%”, afirma Espinós. Cada cop són més les marques natives digitals que fan aquest pas i es decideixen a obrir botigues físiques; la també catalana Freshly Cosmetics n’és un bon exemple.

Alberto Espinós va estudiar ADE a l’IQS i va treballar a Crowdcube.

Actualment, el 95% de les vendes de Tropicfeel procedeixen de la seva pròpia web i el 5% de botigues de tercers a Internet. La marca comercialitza ara vuit models de sabatilles —a un preu d’uns cent euros— que generen aproximadament el 65% dels ingressos. Abans de finals d’any, llançarà dos nous models i entre els seus plans també figura ampliar la divisió de roba tècnica i d’equipatge amb l’inici de la comercialització de pantalons i maletes amb rodes, respectivament. “Volem consolidar el calçat i guanyar profunditat en l’assortiment de roba tècnica, i tenim moltíssim recorregut encara amb la venda de motxilles: preveiem quadruplicar el nombre d’unitats comercialitzades d’aquí a 2024“, subratlla el conseller delegat.

Tropicfeel compta amb un equip de disseny propi a la seu del Poblenou, on ara treballa un equip de 43 persones que es preveu que creixi en paral·lel a l’increment de la facturació. “La nostra filosofia es basa en la cocreació amb els nostres clients, a qui donem l’oportunitat de dissenyar amb nosaltres els nous models”, explica Espinós, que afegeix que darrere d’un llançament hi ha gairebé 500 dies de desenvolupament i d’interacció amb els usuaris.

Alberto Espinós: “La nostra filosofia es basa en la cocreació amb els nostres clients, a qui donem l’oportunitat de dissenyar amb nosaltres els nous models”

L’empresa no té fàbriques pròpies i externalitza el 100% de la producció a fabricants ubicats a la Xina i el Vietnam —per al calçat i les motxilles— i a Portugal, en el cas de la roba. “Tenim una traçabilitat total del procés de producció; els nostres proveïdors han de complir el nostre codi de conducta i passar auditories”, assegura el fundador. Segons Espinós, a la producció es busca “un balanç perfecte” entre la funcionalitat de la peça i el menor impacte ambiental, apostant per l’ús de materials sostenibles com el cotó orgànic i el niló reciclat.

Nova ronda de finançament a la vista

Fins al 2020, Tropicfeel va créixer finançant-se amb els recursos que li avançaven els clients amb el model de prevenda, que li va permetre captar més de vuit milions. El 2020, per accelerar-ne el desenvolupament, poder invertir en màrqueting i entrar en noves categories de producte, la startup va activar la primera ronda de finançament en forma de capital, aconseguint un milió d’euros d’inversors privats i de Crowdcube. El 2021 es va obrir una segona ronda de dos milions liderada pel fons madrileny d’impacte social Bolsa Social. Ara, segons Espinós, per finançar aquest creixement anual del 80% i conduir l’empresa a la rendibilitat, s’està preparant una nova ronda que s’executarà a finals d’any i amb la que volen aixecar un import similar.

La marca d’articles de viatge sostenibles acaba de llançar Nothing Included, una campanya publicitària a les xarxes socials i amb el suport de diversos influents per accelerar el seu propòsit de canviar la manera com viatgem. “Estic convençut que viatjar és una força de canvi que ens fa millors persones. En aquest 2022 en què tornen amb força els viatges, hem d’explicar que la forma com viatgem importa i que el turisme de masses i la cultura del tot inclòs genera un impacte molt negatiu per als ecosistemes i les comunitats locals. Per això, volem contribuir a conscienciar la societat amb Nothing Included“, explica Alberto Espinós. La campanya ha estat creada per l’agència barcelonina FCK (abans anomenada Full Circle Karma), pertanyent al grup Jungle21.

L’emprenedor, durant la presentació de la campanya la setmana passada al Soho House.©TheNBP
Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024