Finalment, el túnel de Glòries té data d’inauguració. Després d’anys de retards i sobrecostos, aquesta infraestructura essencial per a la mobilitat a Barcelona entrarà en funcionament el dissabte 6 de novembre. Només ho farà en el túnel sentit Besòs, a l’espera d’enllestir els últims serrells del de sentit Llobregat, com el cablejat de la senyalització o la instal·lació de càmeres. Aquest segon túnel es preveu que s’estreni a principis de l’any que ve. El pressupost final d’aquesta actuació que va començar el 2014 estarà al voltant dels 190 milions d’euros.
Arribar fins aquí no ha estat gens fàcil. Més enllà del procés que ha suposat, amb dues adjudicacions, el túnel de Glòries és una de les obres de més dificultat tècnica que s’ha realitzat a la ciutat, amb alguns trams amb una profunditat de 25 metres per sota del rasant de la plaça. A més, s’ha construït per sota de les infraestructures ferroviàries existents: el túnel de l’L1 del metro; el de l’R2 de Rodalies, i el de l’R1, R3 i R4. Això ha suposat construir el nou túnel viari mitjançant un procés d’excavació per avanços successius, amb l’objectiu de garantir la mínima deformació dels túnels ferroviaris superiors i no afectar la seva estructura. També s’ha excavat per sota de diversos col·lectors de la xarxa de clavegueram i galeries de serveis.
El futur túnel de Glòries està format per dos tubs independents amb circulació unidireccional, amb dos carrils per a vehicles privats i un per a transport públic en cada sentit. Serà el primer carril bus habilitat a un túnel de la ciutat, amb el mateix esquema tant de sortida com d’entrada, permetent donar continuïtat al que ja existeix a l’entrada a la ciutat i allargant-lo fins a la Rambla del Poblenou a la sortida. Així mateix, té una longitud total de 957 metres, que augmenta fins als 1.156 metres si s’incloen les rampes d’accés.
Els treballs que s’han fet a la plaça Glòries permeten soterrar el trànsit, generant un nou espai per a la ciutadania en superfície. Sense cotxes, els veïns podran gaudir d’una gran superfície verda. La primera fase del nou parc de Glòries es va inaugurar el mes d’abril del 2019, amb 20.400 metres quadrats. Aquest mes de setembre, també s’ha obert al públic la part de la Clariana, amb una hectàrea de gespa i un espai amb gandules, taules, cadires i para-sols.
Modificacions en la mobilitat amb l’obertura del primer túnel
De cara al cap de setmana que ve, l’Ajuntament preveu posar en marxa la infraestructura en sentit Besòs la nit de divendres a dissabte. A última hora del divendres, la Guàrdia Urbana iniciarà els desviaments de trànsit i començaran els treballs d’implantació de la nova configuració viària. Si fa bon temps, s’espera finalitzar-los durant la nit, moment en el qual ja podran accedir els primers vehicles. Es treballa per garantir que el túnel estigui plenament operatiu al voltant de les 6 del matí de dissabte.
Aquesta obertura del túnel en sentit Besòs comportarà algunes modificacions en la mobilitat. A partir del pròxim dissabte, l’accés al túnel es farà des de la Gran Via, a l’alçada del carrer Padilla. El túnel donarà servei a tots els vehicles que vagin en direcció Badalona i Mataró (C-31) o als que hagin d’agafar la sortida del carrer Bilbao.
Pel que fa al trànsit de la zona, la mobilitat passarà a articular-se a través dels carrers de l’entorn del parc de les Glòries. Concretament, s’haurà de circular pels carrers Castillejos (sentit mar), Bolívia (sentit Besòs), Badajoz/Independència (sentit muntanya) i Aragó (sentit Llobregat).