La universitat ha rebut gairebé un milió d'euros del Govern central per incorporar aquesta infraestructura d'última generació, que permet la fabricació artificial de teixits humans
El Centre per a la Producció i Validació de Teràpies Avançades (Creatio) de la Universitat de Barcelona (UB) adquirirà i posarà en marxa una de les primeres bioimpressores 4D guiada per làser que hi ha a tot Europa —només Marsella en té una de les mateixes característiques—. Es preveu que estigui en ple funcionament a mitjans de 2022 i estarà ubicada a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.
La nova infraestructura permetrà posicionar a la UB com a referència en la fabricació de teixits i òrgans i en el desenvolupament de medicaments per a teràpies avançades. La bioimpressió consisteix en la fabricació artificial de teixits humans mitjançant la combinació de biomaterials i cèl·lules, que poden ser utilitzats per substituir o reparar un que estigui danyat.
La bioimpressora d’última generació que incorporarà la universitat barcelonina combina diverses estratègies de bioimpressió convencionals, com l’extrusió, amb d’altres d’innovadores, com l’ús del làser, que permet obtenir una alta resolució sobre el posicionament exacte de les cèl·lules. Aquesta combinació permet desenvolupar teixits artificials d’alta qualitat i amb molta precisió.
Alguns dels usos que se li pot donar a la bioimpressió són les lesions cartilaginoses i tendinoses, però aquesta tecnologia també permet desenvolupar productes per a patologies que avui dia no tenen un tractament eficaç, amb la bioimpressió de pell artificial, de teixit hepàtic, de teixit vascular o de teixit ossi. Així mateix, Creatio està investigant l’ús de la bioimpressió 4D per modelar malalties neurodegeneratives en minicervells.
Per al director de Creatio, Josep M. Canals, l’adquisició d’aquesta bioimpressora suposa un “important salt estratègic”. “Actualment, la medicina regenerativa i l’enginyeria de teixits està fent grans avenços per produir teixits i òrgans al laboratori, però cal fer un pas més cap a la clínica perquè es puguin trasplantar a humans. La nova bioimpressora a les instal·lacions de Creatio permetrà avançar molt en les aplicacions de medicina regenerativa en moltes malalties, que van des de la regeneració de pell fins a les estratègies de regeneració del sistema nerviós”, exposa.
Per poder posar en marxa aquesta nova infraestructura, la UB ha rebut gairebé un milió d’euros per part del Ministeri de Ciència i Innovació. Recentment, la universitat també va rebre 8,9 milions d’euros per incorporar el primer aparell de ressonància magnètica nuclear de molt alt camp d’Espanya, que s’ubicarà al Parc Científic de Barcelona (PCB).
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…