La universitat oferirà visites guiades que serveixin per millorar el coneixement que els barcelonins tenen d'aquest conjunt arquitectònic, com ja fa a altres espais com el paranimf, l'aula magna o la biblioteca
Qualsevol persona que passa per Plaça Universitat es fixa en el rellotge que hi ha a la façana de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB), sigui per consultar l’hora o admirar la impressionant torre que presideix aquest racó de la ciutat. Malgrat estar present en l’imaginari col·lectiu barceloní, la coneguda com a Torre del Rellotge no té cap ús concret i, inclús, està tancada per als membres de la mateixa comunitat universitària.
Aprofitant el 150è aniversari de l’Edifici Històric, la UB està restaurant la Torre del Rellotge, amb la voluntat de recuperar-la i obrir-la al públic a través de visites guiades que serveixin per enfortir la seva relació amb la ciutat i millorar el coneixement que els barcelonins tenen d’aquest conjunt arquitectònic. Per fer-ho, primer cal garantir que la seva estructura està en bones condicions i arreglar les parts que presenten algun defecte després de tants anys en peu. “L’objectiu del projecte és la consolidació de la torre, que pateix problemes de degradació de la coberta i té lesions als murs”, explica el director de l’Àrea d’Infraestructures i Serveis Generals de la UB, Andrés Lezcano.
És per això que, des de fa setmanes, una enorme bastida cobreix la torre, deixant sense hora els passejants, que s’han de conformar amb les campanes. A l’interior de la torre, concretament, ja s’estan duent a terme els treballs per reparar i restaurar els murs, reconstruir la coberta i reforçar les voltes i impermeabilitzar-les. També es netejarà i pintarà l’estructura del campanar i se’n millorarà l’accés, reparant i substituint parcialment les actuals escales de fusta. Les obres es van iniciar a l’octubre i està previst que s’allarguin fins al febrer del 2022.
Les visites que es podran començar a fer a la Torre del Rellotge no són les úniques que la UB ofereix a l’Edifici Històric. La universitat explica la seva història a través d’espais com el paranimf, l’aula magna, la biblioteca o l’entrada principal, que els veïns de l’Eixample ja visiten quan hi han d’anar a votar. Després de la restauració de la Torre del Rellotge, la universitat preveu fer el mateix amb alguna de les seves aules històriques, que s’inclouran a l’oferta de visites guiades, segons explica el vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals, Agustí Alcoberro. Una d’elles pot ser la 113, coneguda per ser l’escenari on es va gravar la sèrie de televisió Merlí: Sapere Aude.
El primer gran edifici de l’Eixample
L’Edifici Històric de la UB té el mèrit de ser el primer gran edifici públic que es va construir a l’Eixample quan es van enderrocar les muralles de Barcelona, convertint-se en una peça clau en el desenvolupament urbanístic de la nova ciutat. Les obres van començar el 1863 i, tot i que van durar més de vint anys, la primera lliçó inaugural es va donar l’octubre de 1872, efemèride que se celebrarà l’any que ve.
L’Edifici Històric de la UB té el mèrit de ser el primer gran edifici públic que es va construir a l’Eixample quan es van enderrocar les muralles de Barcelona
En els primers projectes que es van plantejar per definir el nou edifici, el seu arquitecte, Elias Rogent, va concebre un campanar que havia de servir per marcar els horaris rigorosos de la vida acadèmica. Inicialment, estava previst al centre de la façana que dóna a Plaça Universitat, però, finalment, es va acabar construint al lateral esquerre. L’any 1877, la torre oest es va dotar amb la característica estructura metàl·lica de quatre braços que envolta les campanes de la UB com si fos una cúpula.
Les campanes es van forjar a la foneria de Miquel Forcada, de Vic, l’any 1880 i van començar a sonar un any després, acompanyades pel rellotge dissenyat per la família de rellotgers Cabanyach. Van tocar les hores i els quarts fins al 1995, quan el rellotge es va espatllar i les campanes van deixar de funcionar. L’elevat cost de la reforma va obligar a deixar-les aturades. No va ser fins al 2019 quan les campanes van tornar a donar l’hora. Ara, ho continuen fent, amagades a la bastida que cobreix la torre, a l’espera de poder rebre visitants que les vegin per primer cop de ben a prop.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…