La Generalitat, que ha promogut la iniciativa, hi aportarà 30 milions d'euros, que es complementaran amb 15 milions del Fons Europeu d'Inversions (FEI) i deu milions del sector privat
Propulsar projectes vinculats a l’àmbit de les deep-tech procedents d’universitats i centres de recerca catalans perquè es converteixin en spin-offs innovadores. Amb aquest objectiu, el Govern ha posat en marxa un fons público-privat dotat de 55 milions d’euros, que aspira a ser un dinamitzador de projectes de transferència de base científica, tecnològica i d’enginyeria que es trobin en una fase de desenvolupament inicial.
El fons, que pretén actuar com a pont entre universitats i centres de recerca amb fons nacionals i internacionals, comptarà amb 30 milions de la Generalitat, mentre que el Fons Europeu d’Inversions (FEI) n’aportarà 15 milions més. A través de recursos que mobilitzarà l’entitat gestora del fons, Grow Venture Partners, el sector privat sumarà deu milions més a la iniciativa, que veu la llum amb el nom de Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (Fita).
Amb les deep tech com a marc, el fons va dirigit a múltiples sectors, que inclouen la intel·ligència artificial, la quàntica fotònica, els semiconductors, la supercomputació, les bateries, la robòtica, els materials sostenibles i l’energia neta.
El fons reserva un 5% de finançament a projectes avançats que encara es troben en l’àmbit acadèmic, i que preveuen aviat fer el salt i convertir-se en empreses
Les companyies que es beneficiïn del fons formaran part de la seva cartera entre cinc i set anys, amb un màxim de deu. Seguint aquesta estratègia, fins el 2028 s’invertirà el 65% del fons per impulsar els nous projectes, mentre que la resta es destinarà al seguiment i impuls de les empreses que ho requereixin. A més, el fons reserva un 5% de finançament a projectes avançats que encara es troben en l’àmbit acadèmic, i que preveuen aviat fer el salt i convertir-se en empreses.
Així, el fons ambiciona generar un “salt cap endavant” en la transferència de coneixement, ha destacat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la presentació de la iniciativa amb els consellers Roger Torrent, Natàlia Mas i Joaquim Nadal, a més del cap de l’Oficina d’Inversió del FEI, Alessandro Tappi, i del soci de Grow Venture Partners Francisco Badia.
Aquest nou fons pretén també garantir “l’acompanyament necessari” perquè les spin-offs derivin en patents i negocis que generin un impacte positiu en la ciutadania, segons Aragonès. En aquest àmbit, Tappi ha assenyalat que, tenint en compte la quantitat de projectes que Catalunya desenvolupa vinculats a la innovació, hauria de comptar amb més patents, situació que el nou fons també es proposa resoldre.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…