“Sant Jordi és el més semblant a una manifestació, perquè és impossible caminar pels seus carrers”, expressava una de les milers de transeünts que intentaven creuar un passeig de Gràcia ocupat per grans riuades tenyides del vermell de les roses i de les mostres d’afecte constants. Una festivitat durant la qual Barcelona es llença al carrer per a manifestar l’amor, la literatura i la primavera. Durant la jornada del 23 d’abril, les habituals cares llargues d’un dia laborable es converteixen en abraçades i petons, i els cafès per a emportar que, durant el dia a dia, ocupen les mans dels veïns de la ciutat se substitueixen per flors de tots els colors i llibres sota el braç.
Perquè si hi ha un dia que aconsegueixi aturar el calendari i modificar la rutina, encara que només sigui per una estona, aquest és Sant Jordi, per molt que, com l’any passat, torni a coincidir en dia laborable. Una tradició catalana única que aconsegueix allò impensable i durant la qual, per un dia, els barcelonins recuperen els carrers de la seva ciutat, relegant turistes i vehicles a un segon pla. La ciutat ha viscut un altre Sant Jordi de rècord, amb aglomeracions constants des de primera hora del matí, animades per les càlides temperatures i sense l’amenaça de pluja que en altres ocasions ha deslluït la jornada.
Milers de persones s’han concentrat en els més de tres quilòmetres i mig que ocupa la superilla literària des de Gran de Gràcia fins a les Rambles, deixant-se seduir per les portades de les últimes novetats literàries, coneixent als autors d’aquells llibres amb els quals han compartit tantes hores i emocions, i intercanviant-se flors per mostres d’afecte.
Les aglomeracions, que provocaven llargues cues d’amants de la literatura esperant el seu torn per parlar amb reconeguts escriptors, també es deixaven notar fins i tot a l’hora de creuar un semàfor, amb agents controlant en tot moment els principals encreuaments de la ciutat, i amb la presència fixa de personal i vehicles d’emergència durant tota la jornada, com a mesura del pla d’autoprotecció que ha aplicat l’Ajuntament de Barcelona enguany per primera vegada per a assegurar un Sant Jordi més segur i accessible. Un ball de masses que no només ha aconseguit tallar el trànsit sinó que fins i tot ha aconseguit aturar momentàniament les nombroses obres que ambienten des de fa mesos les Rambles, carrer que, per segon any consecutiu, s’ha recuperat com a espai per a Sant Jordi, per ser precisament en aquesta via on va néixer la festa literària fa més de 100 anys.
Tot, davant la mirada atònita de turistes que veien com les flors vermelles envaïen botigues i edificis i fins i tot relluïen a la Boqueria, encara que les roses de la façana de la Casa Batlló han tornat a robar el protagonisme i concentrar les selfies que locals i visitants pengen a xarxes socials durant aquesta jornada. Alguns d’aquests turistes s’interessaven i aprenien sobre la llegenda del malvat drac i el cavallerós Sant Jordi que va salvar a la princesa en algun dels free tours que, amb dificultats per a obrir-se pas, recorrien la ciutat. I fins i tot alguns d’aquests visitants decidien unir-se a la celebració i comprar-se flors aprofitant l’ocasió.

Encara que el centre de la ciutat hagi tornat a acaparar les grans signatures de llibres i parades de roses, la celebració ha aconseguit disseminar-se per cada barri i cantonada de Barcelona, amb més de 450 parades de llibres i roses ocupant set illes literàries dels districtes de l’Eixample, Ciutat Vella i Gràcia, Sant Martí, Les Corts, Sant Andreu i Sarrià-Sant Gervasi. Més de 200 d’aquestes parades s’han convertit en el punt de trobada entre escriptors i lectors que, il·lusionats, feien llargues cues per a conèixer en persona i aconseguir una foto d’aquells autors als qui ja sentien que coneixien a la perfecció a través de les seves paraules.
L’emoció dels lectors era tal que fins i tot es feien amenes les llargues cues sota el sol. Des de primera hora del matí, centenars de joves esperaven per a conèixer a Alice Kellen o Inma Rubiales, dues de les autores més sol·licitades d’aquest Sant Jordi, representants del fenomen young adult, que aconsegueixen atrapar milions de lectors amb les seves romàntiques novel·les. Entre les persones que esperaven, fins i tot podien trobar-se unes joves amb les seves mares que, només arribar des d’Andalusia i encara carregant amb les maletes, no havien volgut malgastar l’ocasió de les vacances a Barcelona per a conèixer a les seves escriptores preferides. A la tarda, aquestes adolescents eren substituïdes per aquelles que esperaven a la signatura de Blue Jeans, autor de Cançons per a Paula o Bon dia, princesa, que, després de més de quinze anys d’experiència gaudint de Sant Jordi, ha decidit retre-li homenatge en la seva última novel·la, L’última vegada que penso en tu, que narra la desaparició d’una aclamada autora pocs dies abans del 23 d’abril.

Les llargues cues servien d’indicatiu de la ubicació dels autors supervendes, fins i tot per a aquells que no es consideren fanàtics de la lectura i que buscaven qualsevol banc o arbre per a esbrinar des de les altures qui es trobava dins de cada parada. Els best sellers de María Dueñas —signatura per la qual s’han hagut de repartir números entre les persones que esperaven en la seva cua—, Ildefons Falcones, Xavier Bosch o Javier Castillo han tornat a acaparar la mirada dels lectors.
Tanmateix, Sant Jordi no és només la festa dels grans autors sinó que escriptors consolidats i mediàtics personatges, des de personatges televisius a perfils que acumulen seguidors a xarxes socials com l’il·lustrador 72 quilos o les influencers catalanes Ca Putades, comparteixen espai amb escriptors amateurs. Amb aquesta gran varietat, les llibreries catalanes viuen una de les seves jornades més esperades, durant la qual facturen un 20% dels seus ingressos anuals.

Autors nacionals i internacionals, alguns dels quals vivien la festivitat per primera vegada, com Pierre Lemaitre o Francesca Gianone, coincidïen a destacar l’oportunitat única que brinda aquesta festivitat per a xerrar de literatura amb els seus lectors. Lemaitre, que signava exemplars del seu últim títol Un futur radiant, afirmava que no hi havia cap equivalent a tot el món a Sant Jordi, mentre que Xavier Bosch coincidia a qualificar aquesta jornada de “miracle”.
De la mateixa forma s’expressava Javier Cercas, un dels autors que ha generat més cues i expectació, amb el seu llibre El boig de Déu en la fi del món, un dels títols de més actualitat de la jornada, que recorre el viatge espiritual d’aquest autor, que s’autodefineix com a ateu, amb el recentment mort Papa Francesc. Cercas compartia espai en la parada de la llibreria Central amb una Irene Solà que vivia un altre Sant Jordi pletòrica, rebent als seus lectors amb un gran somriure, compartint reflexions i visions sobre la literatura mentre signava el seu últim treball Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres, sense oblidar-se de l’èxit que la va convertir en un fenomen de vendes, Canto jo i la muntanya balla.
Amb totes aquestes signatures i celebracions del plaer de la lectura, passeig de Gràcia ha tornat a convertir-se en l’epicentre literari de la jornada. Els carrers que l’envoltaven, com la Rambla Catalunya, concentraven a aquells que volien comprar flors, amb les roses vermelles com les més comprades i regalades, deixant espai per a les blaves, grogues o roses pels més atrevits. Enguany, les flors venudes per professionals, com les dels històrics llocs de la Rambla, lluïen el segell de ‘rosa d’autor’, creat pel Gremi de Floristes per a diferenciar-les i davant la gran varietat d’associacions i particulars que venen flors durant la jornada. Una festivitat que també aprofiten associacions i partits polítics per a donar-se a conèixer a través de globus, cartells i obsequis. I fins i tot hi havia espai, en uns carrers tan massificats, per a les reivindicacions com la dels treballadors del Museu de l’Art Prohibit que acumulen més de cinquanta dies de vaga indefinida per la millora de les seves condicions laborals i que han aprofitat la seva cèntrica ubicació, davant de la parada de la llibreria Finestres, per a alçar la veu en aquesta jornada festiva.