[dropcap letter=”E”]
l maltractament és un virus capaç de matar una persona per dins i del qual no és gens fàcil escapar. Ana Bella reconeix que no va tenir prou valor per fer-ho fins que, després d’11 anys de maltractaments, el seu exmarit va estar a punt d’acabar amb ella. Era el 13 de setembre de 2001 i no va tenir cap més opció que armar-se de coratge, escapar amb els seus quatre fills i denunciar-lo a la policia. Una decisió amb la qual només pretenia salvar la pròpia vida i que, amb el temps, la va portar a crear la Fundació Ana Bella.
Ara, aquesta fundació disposa d’una xarxa internacional de més de 15.000 dones supervivents de maltractament i la seva funció és ajudar-ne d’altres a trencar el seu silenci, a començar una nova vida i a trobar feines que les apoderin. I és justament la inserció sociolaboral la raó per la qual enguany la Fundació Ana Bella ha rebut el Premi”la Caixa” a la Innovació Social.
“Davant d’una necessitat de negoci, hem donat una resposta social que genera un canvi sistèmic: les dones supervivents no som un problema per resoldre, som treballadores eficaces i agents de canvi”, explica Ana Bella quan parla del projecte, que ja ha donat feina a 2.130 dones.
Tot seguit detalla que el més important és que, després de formar-les en tècniques de venda, han aconseguit feines en què poden prosperar, a diferència del que acostumen a oferir-los des d’altres àmbits (netejadores, ajudants de cuina o cambreres de pis). “Aquestes feines són tan dignes com qualsevol altra, però també volem ocupacions de cara al públic, no només les que ens fan invisibles”, indica Ana Bella, deixant clar que aquesta iniciativa els ha donat independència econòmica i l’oportunitat d’estimar-se d’una manera que, probablement, no sentien des de feia massa temps.
“Moltes de nosaltres hem rebut missatges dels maltractadors com “tu no vals res” o “no te’n sortiràs sense mi”. I la feina demostra a aquestes dones que no els necessiten, que tenen valor per elles mateixes”, diu Ana Bella sobre una confiança que ha permès a algunes dones ascendir en la mateixa empresa i a d’altres a créixer, d’una manera imparable, fins a aconseguir la feina dels seus somnis: obrir restaurants, centres d’estètica o agències de viatges.
Prova del poder que atorga la Fundació Ana Bella a aquestes dones és la Gloria, que va ser capaç de confiar en ella mateixa als 62 anys. La Gloria venia iogurts en centres comercials, i Ana Bella li va fer veure que si els clients i l’empresa creien en les seves capacitats, ella no tenia motius per no fer-ho. Al cap d’un temps, la Gloria va decidir anar a la universitat i, més endavant, va fundar una ONG per ajudar gent gran que viu sola: Associació Voluntariat Mairena del Aljarafe. Voluntaris en Acció.
Mostrar la fortalesa de les supervivents de maltractament és un altre dels objectius de la Fundació Ana Bella. Escoles, congressos, mitjans de comunicació i qualsevol espai que els serveixi d’altaveu són els escenaris on han explicat històries de superació perquè altres dones s’atreveixin a començar una vida sense cops i vegin que, per molt complicada que sigui la seva situació, també poden ser felices. El missatge d’Ana Bella per a totes elles és encoratjador: “S’ha de tenir més por i més valor per dormir cada nit amb un home que t’està maltractant que per començar una vida nova. El valor ja l’han aconseguit suportant els maltractaments; ara només l’han de redirigir”. La força d’aquestes dones la porten a dins i és infinita.
Text: Alba Losada
Il·lustracions: p.nitas*
Pots llegir més històries com aquestes a ALMA, la xarxa social social, un espai digital dedicat a l’àmbit social, que aporta una nova mirada al present i al futur de la societat, a partir d’una veu optimista i diversa, i de totes les iniciatives que impulsa l’Obra Social “la Caixa”.