[dropcap letter=”D”]
esprés d’una temporada a l’hospital, vetllant un familiar proper, Virginia Castelló va decidir fer alguna cosa per humanitzar i alegrar una mica aquest entorn tan necessari com normalment gèlid i inhòspit.
Dit i fet. Virginia, apassionada del flamenc, va decidir fa sis anys muntar una associació sense ànim de lucre per dur música i posar una nota de color als hospitals: Música en vena. Primer va involucrar la seva família, el Juan Alberto García de Cubas i els seus fills, Juan i Ignacio, que són els principals motors del projecte. I a poc a poc han anat ampliant l’equip, amb professionals de la comunicació i assessors, tant músics com científics.
Una cosa que va començar com una petita iniciativa solidària, involucrant músics i amics perquè toquessin dos o tres temes en una unitat pediàtrica, coronària o la sala d’actes d’un hospital públic, amb el temps s’ha convertit en un projecte reconegut i premiat, que ha arribat a milers de pacients a Madrid i Catalunya.
Música en vena ha signat diversos convenis amb institucions sanitàries, científiques, universitàries i musicals. També ha aconseguit atraure marques i ha tingut un fort impacte en mitjans de comunicació. Recentment, ha començat una col·laboració amb la productora Newtral -creada per la periodista Ana Pastor- amb una sèrie de peces audiovisuals que va inaugurar Jorge Drexler cantant una cançó de bressol a un nadó prematur a l’Hospital Severo Ochoa de Leganés.
Música en vena ha aconseguit constatar una cosa que ja intuíem: que la música guareix. I de pas, s’ha convertit en un bon model d’acció social.