Creativitat

L’univers personal de Marc Chagall arriba al Palau Martorell

La mostra compta amb 150 obres, algunes inèdites a l'Estat, sobre tradicions russes i jueves, l’exili o la fascinació de l'autor pel circ i París

El Palau Martorell de Barcelona ha presentat aquest dilluns l’exposició Chagall. El color dels somnis que es podrà veure del 31 d’octubre al 24 de març de 2024. La mostra presenta una selecció de 150 obres, 25 de les quals inèdites a Espanya, que plantegen un recorregut pels grans temes que van interessar a l’artista.

Considerat com un pintor inclassificable, la iniciativa convida a descobrir l’univers personal amb estil propi de Marc Chagall a través d’unes pintures amb colors intensos, vida i personatges reals i imaginaris. Comissariada per Lola Durán Úcar, l’exposició es fixa en els ritus i tradicions russes i jueves que va viure durant la infantesa, la fe, l’exili o les fascinacions pel circ o la ciutat de París, informa ACN.

Per repassar l’univers personal del pintor, el Palau Martorell ha elaborat una exposició que recorre cinquanta anys de treball en set seccions diferents, d’acord amb els principals temes vitals que van inspirar la seva creació. Per una banda, hi ha els orígens de l’autor a l’Imperi rus, en una ciutat meitat jueva i meitat russa. Un indret que va tenir una influència en la infància de Chagall.

L’exposició dedicada a Marc Chagall es pot veure fins al 24 de març de 2024. ©ACN

En un sentit similar també hi ha la part dels colors dels somnis. Aquesta secció tracta sobre la vida familiar, les oracions, les visites a la sinagoga o l’escola. Unes vivències que van marcar l’interès per la naturalesa, la vida quotidiana, les llegendes populars i les creences jueves que es poden veure en diversitat de peces.

Una de les seccions més destacades de l’exposició amb pràcticament un centenar d’obres és la centrada en les il·lustracions de Faules de La Fontaine. Amb aquest treball l’autor es va sentir proper a la tradició russa, a les icones i als lubki, estampes acolorides pertanyents a la cultura popular russa que apareixien acompanyades d’un text senzill i que s’utilitzaven tradicionalment per a instruir les persones amb escassa formació.

Le Reve, 1980. Marc Chagall. ©VEGAP, Barcelona, 2023 – Chagall ®

Després d’haver estat testimoni de la persecució dels jueus i de l’exili dels seus compatriotes, la secció Món sagrat mostra la immensa tristesa pel patiment del seu poble. Aquí s’hi poden veure diverses obres en les quals s’aprecia el fort impacte emocional que va tenir un viatge el 1931 a Egipte, Síria i Palestina. Així, les seves creacions sobre la Bíblia reflecteixen la seva fe, la seva vitalitat, la intensa llum palestina que l’il·lumina i la força espiritual rebuda.

L’existència de Marc Chagall va estar marcada per la guerra i el desarrelament. Per això, a Èxode es pot veure com l’artista va representar l’èxode bíblic com una al·legoria de la persecució a la qual es van veure sotmesos els jueus amb la invasió nazi durant la Segona Guerra Mundial.

En una perspectiva diferent, a Color s’hi pot apreciar un món de ric simbolisme, de colors brillants amb matisos impossibles. “Colors saturats i vibrants, tons lluminosos i intensos, que defineixen la seva obra i contribueixen a crear el seu univers oníric. L’artista comprèn l’essència del color, amb el qual transmet sensacions i emocions, modificant la realitat a través de la seva paleta”, han comentat.

En aquest punt, Chagall mostra una de les seves fascinacions: l’acolorit ambient del circ. Els pallassos i acròbates porten a la seva memòria els dies de fira a Vitebsk (la seva ciutat natal), quan entre música i malabarismes somiava amb una vida bohèmia.

La mostra incorpora 25 obres que fins ara no s’havien pogut veure a Espanya.

I en el capítol de les fascinacions no hi pot faltar la ciutat de París. L’indret que el va acollir es converteix en una de les seves principals fonts d’inspiració. Al 1954, Chagall realitza una sèrie de litografies per a la revista Derrière le miroir amb la Torre Eiffel, el Panteó o Notre Dame com a protagonistes que es consideren una autèntica declaració d’amor a la capital francesa.

Finalment, una de les darreres facetes que tracta l’exposició és l’amor. La seva parella, Bella Rosenfeld, apareix en multitud dels quadres que va pintar al llarg de la vida.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Gaudeix de Barcelona

Les fotografies de Cristina García Rodero inauguraran la galeria d’art Seltz

El centre expositiu d'art contemporani, que compta amb 400 metres quadrats per a exposicions, obrirà…

9 d'abril de 2025
  • Lletres

Barcelona celebrarà un Sant Jordi més ample i segur

La superilla literària de Passeig de Gràcia, La Rambla i Gran de Gràcia tornaran a…

9 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

L’aigua tornarà a brollar de les fonts de Barcelona en els pròxims mesos

La Font Màgica de Montjuïc es reactivarà després d'estiu, amb l'objectiu que estigui llesta per…

9 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

“La investigació que es fa al Sincrotró Alba ens situa entre els millors del món”

Llicenciada i doctora en Física, Caterina Biscari dirigeix el Sincrotró Alba des de l’any 2012,…

9 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

El taller per als trens d’FGC que aniran a l’aeroport comença a aixecar-se a Alstom

L'àrea annexa a la factoria de Santa Perpètua de Moguda comptarà amb una superfície de…

9 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

El BSC es connecta amb la innovació empresarial

En un entorn global cada vegada més competitiu i canviant, la innovació s'ha convertit en…

9 d'abril de 2025