El fundador del te fred Kailani, Guy Morley, i l'emprenedor Guillaume Lafond creen a Barcelona una startup de venda de cafè d'especialitat barrejat amb plantes i fongs que afavoreixen la concentració i la productivitat, la immunitat i l'estat d'ànim
El cafè és la segona beguda més consumida del món, després de l’aigua. Es calcula que cada dia es consumeixen aproximadament 3.000 milions de tasses de cafè al planeta. Hi ha qui en pren per despertar-se gràcies als efectes que provoca la cafeïna, però també són milions les persones que en gaudeixen simplement per plaer o pel seu sabor. A més de contenir cafeïna i activar la ment, el cafè és ric en antioxidants i minerals com el magnesi i hi ha múltiples estudis que el consideren beneficiós per prevenir o reduir el risc de patir determinades malalties.
Ara, la startup barcelonina Upraising Effects s’ha proposat multiplicar el nombre de raons per les quals val la pena prendre una bona tassa de cafè en incrementar les seves propietats amb l’ajuda de bolets funcionals (com el Reishi i la Greixa d’agulles) i altres plantes amb efectes nootròpics i adaptògens. “Aquests ingredients són la nova tendència al món del wellness per les seves potents propietats naturals. En lloc de crear una nova beguda funcional que ens costarà incorporar a la nostra dieta, el que fem és afegir aquestes propietats al cafè, que és una beguda que ja forma part de la nostra rutina diària”, afirma Guy Morley, un dels dos cofundadors d’Upraising.
Morley és un advocat britànic que assessorava artistes, cantants i segells discogràfics, fins que, enamorat de Barcelona, va decidir establir-se a la ciutat per emprendre. El 2015 va llançar al mercat la marca de te fred natural Kailani, que va acabar sent víctima de la pandèmia i va tancar al començament del 2021. Ara, torna a la càrrega amb Upraising, empresa que ha fundat amb Guillaume Lafond, emprenedor francès també establert a Barcelona i expert en màrqueting digital. El 2019, Lafond va vendre l’empresa de publicitat digital PowerSpace, que havia fundat el 2008, a Welcoming Group.
Després d’explorar i detectar diferents tendències de mercat en l’àmbit internacional, Morley i Lafond s’han submergit en l’últim any al món dels fongs funcionals, convençuts que hi ha una clara oportunitat de negoci associant les seves propietats a un hàbit diari com és prendre’s un cafè. “Sempre he tingut interès pel món dels suplements nutricionals i el poder de les plantes. Vivint a Barcelona també he estat testimoni de l’auge que ha experimentat el cafè d’especialitat a la ciutat. Vam veure que a Europa no hi havia un projecte que combinés tots dos mons i a l’agost ens vam decidir constituint Upraising”, explica Morley.
L’empresa ha desenvolupat tres varietats de cafè funcional enriquit amb extracte de bolets que persegueixen tres finalitats: incrementar la concentració, la productivitat i la memòria (Upraising Flow State); potenciar la immunitat i la longevitat (Upraising Live Well); i una altra per millorar l’estat d’ànim i calmar les preocupacions (Upraising Bright Mood). Aquest cafè es ven ja mòlt i barrejat amb aquests ingredients extra en paquets de 300 grams, a un preu de 22 euros la unitat. L’ideal és preparar-lo en cafeteres de filtre, french press, chemex (per degoteig) o tipus moka.
Segons Morley, Upraising és la primera empresa a llançar aquesta categoria de mercat a Europa i ho fa com una marca nativa digital centrada en la venda per Internet, encara que el producte, que ja està disponible des de mitjans d’octubre, també es comercialitzarà a botigues físiques seleccionades. Fa uns dies, els primers consumidors van poder tastar el cafè Upraising al mercatgastronòmic All Those Food Market que es va celebrar a Barcelona. Ara, a més de la seva botiga online, Upraising es ven en una pop-up store de Londres, Raye, acabada d’inaugurar a Regent Street. A la capital catalana, es podrà adquirir a Funky Bakers i a Frizzant, una innovadora botiga i estudi de ioga situada a la Gran Via.
Upraising s’elabora amb cafè aràbic ecològic procedent d’una cooperativa de Colòmbia certificada amb el segell Fair Trade o de comerç just. El cafè s’importa en verd a Barcelona i el procés de torrat i envasat està subcontractat en una empresa cafetera catalana, que també s’encarrega de barrejar el cafè (96%) amb l’extracte de bolets concentrat en pols procedent d’un proveïdor de Finlàndia.
La startup treballa amb quatre tipus de fongs que tenen propietats adaptògenes (que ajuden a restablir l’equilibri i a reduir l’estrès) o nootròpiques (potenciadores del sistema cognitiu): Greixa d’agulles (Hericium erinaceus), Reishi, Chaga i Maitake. A més, utilitza extractes de plantes com la Bacopa, la Griffonia, la Schisandra i la L-teanina, un aminoàcid natural que es troba a la planta del te verd. Així, per exemple, per preparar el cafè activador de la ment Flow State es combina la Greixa d’agulles, amb la Bacopa i la L-teanina; mentre que per al cafè per equilibrar l’estat d’ànim Bright Mood es fa servir fong Reishi, L-teanina i l’aminoàcid natural precursor de la serotonina 5-HTP, que s’obté de la Griffonia.
“Afegint aquestes plantes i aquests fongs funcionals, el que fem és millorar els beneficis del cafè i, alhora, minimitzem els seus efectes negatius”, destaca Morley, que assegura que totes aquestes substàncies són cent per cent naturals, homologades per la Unió Europea i avalades per “moltíssims estudis científics”.
L’objectiu de Morley i Lafond és aixecar una primera ronda de finançament al començament del 2023 que destinaran a accelerar el creixement d’Upraising una vegada transcorreguts els primers mesos de rodatge. “Fins ara, la receptivitat que estem tenint és molt bona, les comandes es van incrementant diàriament”, assegura. Més endavant, Upraising estudiarà el llançament d’altres productes, com ara te verd matxa amb fongs funcionals, cacau o cafè descafeïnat.
Els dos emprenedors expliquen que han creat Upraising a Barcelona no només perquè és la ciutat que han escollit per viure, sinó també per l'”aspecte creatiu i d’obertura a les noves tendències, el lideratge en cafè d’especialitat, i la posició emergent com un centre d’empreses tecnològiques i d’e–commerce amb una infraestructura logística nacional i internacional”.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…