Vall d’Hebron ha aplicat una tècnica pionera per localitzar i extirpar tumors a la part tova del paladar —la part posterior, formada per músculs— mitjançant la robòtica i la tecnologia 3D. És el primer hospital d’Espanya que ha utilitzat aquesta tècnica, que s’ha servit d’un robot cirurgià per accedir al tumor a través de la boca, evitant fer una incisió al coll i preservant els sentits de la pacient, segons informa l’ACN. Fins ara, el procés habitual per operar aquest tipus de patologies implicava una cirurgia oberta que podia afectar la respiració, la parla i la deglució.
Així ho ha explicat el doctor David Virós, cap del Servei d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll del centre, acompanyat per la pacient intervinguda amb aquesta tècnica, Susana Zapico, de 55 anys. L’operació va tenir lloc fa onze dies i la pacient encara no té l’alta mèdica, tot i que ha assegurat que es troba “molt millor” del que es pensava. “Estic molt contenta perquè podien haver passat moltes coses que no han passat”, ha expressat Zapico.
Per aconseguir aquesta nova fita mèdica, el doctor Virós ha explicat que el primer pas va ser recrear el tumor de la pacient amb tecnologia 3D. Una tècnica que els va permetre navegar pel seu interior i conèixer en detall la relació entre totes les estructures de la zona, així com els problemes que podien sorgir durant la intervenció. “Gràcies al treball dels enginyers de la unitat 3D vam poder planificar i entrenar la cirurgia, pensar com tallaríem i mouríem les diferents estructures i els passos que calia fer en cada moment”, ha puntualitzat. El tumor de la pacient estava situat a la base del crani, al costat de vasos sanguinis i nervis connectats al cervell i, per això, era important conèixer la zona al detall. Per a tenir un coneixement encara més precís de l’espai i aconseguir que la cirurgia fos el màxim personalitzada, l’equip mèdic va imprimir el tumor de la pacient amb peces de resines.
A partir d’aquí, els metges van preparar l’operació amb el robot cirurgià Da Vinci, que permet fer incisions mínimes i precises en espais reduïts i de difícil accés. El robot va ajudar a accedir al tumor a través de la boca i els metges van evitar fer una incisió al coll, minimitzant el risc de complicacions i reduint el dolor postoperatori. També es va poder prescindir de la traqueotomia, una intervenció habitual en aquest tipus de casos. A més, Virós ha subratllat que amb aquesta planificació no només hi ha millores en la seguretat quirúrgica, sinó que també es redueix el temps de la intervenció i de la posterior recuperació de la pacient. En concret, l’equip mèdic calcula que el temps a quiròfan pot arribar a disminuir de quatre hores a dues.
L’hospital preveu intervenir amb aquesta tècnica en uns vint casos a l’any. Ara bé, l’hospital també preveu utilitzar-lo en altres carcinomes malignes de cap i coll, cosa que suposaria actuar en uns cinquanta casos anuals. Fins al moment, s’havia fet servir la cirurgia robòtica en algun altre cas en aquesta mateixa localització, però mai s’havia combinat amb tecnologia 3D.