Vallformosa ha tancat l’exercici de 2023 amb una facturació que supera els 35 milions d’euros, un 7% més que l’any anterior i la més alta de la seva història. Així ho ha explicat la consellera delegada de la companyia, Marta Vidal, que també ha destacat que l’empresa ha assolit un rècord de 3,6 milions d’ebitda, un 8% superior al de 2022. Es tracta del quart any consecutiu de creixement del celler, que també ha aconseguit ser el primer de l’Estat en ser B Corp, la certificació que premia compromisos socials i ambientals. Pel que fa a l’exercici de 2024, Vidal ha remarcat que l’objectiu és arribar als 4 milions d’ebitda i incrementar la quota de mercat als països on tenen més presència, que són Bèlgica, Països Baixos, Japó i Cuba.
Vidal ha celebrat el creixement del celler tant en benefici operatiu com en facturació i ha assegurat que “pren major importància” donades les condicions adverses que han marcat el sector, especialment la crisi de matèries primeres, la inflació, la crisi energètica o l’increment dels tipus d’interès, informa ACN.
Així, la CEO del celler ha assegurat que les condicions climàtiques externes i la sequera han tingut conseqüències greus pel sector, tot i que en el seu cas ha esdevingut “un problema menys important”. “Tenim un model de negoci que no està basat en finca pròpia, sinó que treballem de la mà de 400 vinyes i viticultors que ens han permès que el problema sigui menys important per la disparitat en territori i varietats”, ha argumentat Vidal.
En aquest sentit, la consellera delegada de Vallformosa ha agregat que la previsió de verema d’enguany és millor que la del 2023, ja que les precipitacions d’enguany fins al mes de juny ja superen les de l’any anterior. Això els permetrà, segons preveuen, incrementar entre un 20% i un 25% la producció, tot i que Vidal ha apuntat que el celler ja està prenent mesures a nivell tècnic per plantejar solucions a llarg termini.
Pel que fa a les ampolles venudes, Vallformosa ha tancat el 2023 amb una xifra de 12 milions d’ampolles. Segons Vidal, es tracta d’un nombre que “es manté molt lineal”, tot i que ha ha afegit que el seu objectiu “no és créixer en ampolles, sinó en marge”. “Volem tenir ampolles de més qualitat, de més valor”, ha sentenciat. De les venudes, un 88% es van comercialitzar a nivell internacional, mentre que el 12% es van quedar a l’Estat. La major part eren de cava (80%) i la resta de vins (20%).
Primer celler de l’Estat amb el segell B Corp
D’altra banda, Vidal ha celebrat que la companyia del Penedès s’hagi convertit en el primer celler de l’Estat amb la distinció B Corp. “Ens posa un segell en la gestió a triple impacte, perquè afecta la part econòmica, però també ambiental i social, que és imprescindible per entendre el model i l’estratègia de l’empresa”. La directiva també ha insistit que a Vallformosa es recicla el 94% dels residus que generen i que la seva voluntat “no és quedar-se aquí”, sinó superar aquesta xifra any rere any.
Consolidació al mercat internacional
Pel que fa al mercat internacional, Vidal ha explicat que el celler ha refermat la seva estratègia internacional durant 2023 amb una exportació que representa el 88% de la xifra total de negoci, sent Bèlgica, Països Baixos, el Japó, el Regne Unit, USA i Dinamarca els principals mercats internacionals. També ha matisat que Vallformosa s’ha obert a altres territoris com Cuba, que és “un mercat singular i complicat”, però que els ha començat a donar xifres positives quant a facturació. En aquest sentit, Vidal ha dit que la companyia està focalitzada en seguir creixent cap a nous països, com per exemple Mèxic.
Un altre dels reptes, segons ha ressaltat, és fer front a la falta de relleu generacional del sector. Vidal ha quantificat que només un 15% dels viticultors de la companyia tenen menys de 40 anys i ha assegurat que ja estan treballant per posar solució a aquest fet i donar continuïtat al treball de les vinyes. “Volem que el territori tingui prosperitat i que moltes generacions hi treballin”, ha sentenciat.