Gaudeix de Barcelona

Els vells camins de Barcelona

Un llibre recupera 21 recorreguts de senderisme urbà a través de les vies que des dels romans han comunicat la ciutat

Un nou i original llibre sobre Barcelona es va presentar fa uns dies al mercat de Sant Antoni. Es tracta d’Els camins antics de Barcelona, ​​on el seu autor, Xavier Martínez i Edo, recopila 21 itineraris del que ell anomena “senderisme urbà” i que recorren antics camins que en part han arribat fins als nostres dies fossilitzats a la trama de carrers de la ciutat.

Es tracta de camins que la història urbanística de Barcelona ha submergit majoritàriament sota la catifa de l’Eixample. Es van forjar durant dos mil·lennis a partir de les vies romanes —algunes van aprofitar el traçat d’antics camins ibers— i que van tenir la seva continuïtat durant l’edat mitjana.

Trams d’alguns d’ells han sobreviscut fins als nostres dies, especialment a Ciutat Vella, però també a altres nuclis històrics com Gràcia, Sant Andreu, Horta, Les Corts, Sarrià o Sants. Igualment, en alguns punts de l’Eixample, com l’Avinguda Mistral actual, que en aquesta zona trenca la quadrícula de Cerdà i travessa en diagonal des de Viladomat fins al Paral·lel.

L’Avinguda Mistral és l’hereva de la Via Augusta romana, en concret del ramal que en època medieval partia de la porta de la muralla de Sant Antoni, situada a l’actual carrer del mateix nom, i discorria cap al Llobregat, a través del que avui són la citada avinguda, Creu Coberta i la carretera de Sants. Aquesta variant de la Via Augusta es coneixia a l’edat mitjana com a Camí Ral d’Aragó i també per Via Morisca, en ser la que portava a les terres musulmanes de la península. Al segle XVIII, es va convertir en la carretera de Madrid, projectada per Carles III.

De fet, sota els budells del mercat de Sant Antoni, es conserva un tram de la Via Augusta original que els assistents a la presentació del llibre van poder, de manera excepcional, visitar, ja que es troba inexplicablement tancada al públic. Aquest tram de l’antic camí romà va ser descobert durant les excavacions arqueològiques que van tenir lloc com a conseqüència de la reforma del mercat, que van treure a la llum part també de l’antic baluard de Sant Antoni. Aquesta part de la muralla sí que és visitable. Aprofito per reivindicar l’obertura de les restes de la Via Augusta. És part important de la història de la ciutat i no es mereixen romandre tancats amb pany i forrellat, quan la seva recuperació va ser possible gràcies als impostos de tots els barcelonins i tenim dret a conèixer-la.

Sota els budells del mercat de Sant Antoni, es conserva un tram de la Via Augusta original

No es tracta de desvetllar en aquest article tots els camins i detalls narrats per Xavier Martínez. És un llibre per comprar, regalar i gaudir i no perquè sigui objecte d’spoilers. Només m’aturaré en un altre dels camins romans que milers de persones caminem cada dia, la gran majoria sense saber-ho. Es tracta del Camí de Sant Cugat, que avui encara es pot seguir a través del Portal de l’Àngel, Passeig de Gràcia, riera de Sant Miquel i travessa Vallcarca i Collserola. Segons explica l’autor, el seu destí era la fortalesa de Castrum Octavianum, que protegia la cruïlla de la Via Augusta amb la Via Egara. En època medieval, es va convertir en el Camí Ral de Sant Cugat o de Montserrat, ja que conduïa cap a la Catalunya central.

En definitiva, el lector trobarà en aquest llibre una nova manera de descobrir Barcelona mitjançant aquesta trama de camins que s’estén per tots els districtes de la ciutat i que, en paraules de Xavier Martínez, és una manera “estimulant i motivadora” de gaudir del nostre paisatge urbà i de dos mil·lennis d’història a través de l’urbanisme. I és que ja ho deia Machado: se hace camino al andar.

Avui encara es pot seguir el Camí de Sant Cugat a través del Portal de l’Àngel, el Passeig de Gràcia i la riera de Sant Miquel. © theNBP
Compartir
Publicado por
Xavi Casinos

Artículos recientes

  • Gaudeix de Barcelona

Esports i pantalles

El centre de 'XR Sports' ofereix nou experiències d'esport ampliat a través de tecnologies digitals…

24 de desembre de 2024
  • Baco Boca

Cinc vins imprescindibles per brillar aquest Nadal

Ja sigui per regalar o per maridar amb les millors viandes, l'elecció del vi perfecte…

24 de desembre de 2024
  • True Leaders

La millor jugada de Francesc Julià: “Fitxa equip i actitud abans que CV i logos”

El CEO de Kave Home explica l’estratègia per crear una empresa líder d’impacte global amb…

24 de desembre de 2024
  • Opinió

Què pot aprendre Barcelona de Viena?

Barcelona es proposa reorientar el seu model turístic. L'objectiu és captar un turisme de més…

24 de desembre de 2024
  • Lletres

Recomanacions literàries per regalar aquest Nadal

'The New Barcelona Post' us proposa una selecció de títols per a tots els gustos,…

24 de desembre de 2024
  • Trencadís

L’escultura monumental ‘Support’ de Lorenzo Quinn arriba al Moco Museum

Més de 800 metres del Moco Museum s'han vist ocupats per la monumental escultura Support de…

23 de desembre de 2024