Via Laietana floreix després de les obres i encara el seu últim any de reforma

La fi dels treballs del primer tram ha dinamitzat l'avinguda i la seva activitat econòmica i comercial, que continuarà creixent a mesura que avanci el segon tram de la transformació del carrer

Un cop acabades les obres de la primera fase de Via Laietana, la revitalització del carrer no s’ha fet esperar. Entre la plaça Urquinaona i la Catedral, l’avinguda ha transformat les seves voreres per passar de ser estretes i anodines a sumar més de quatre metres d’ample per costat. Però, amb la reforma, la part alta de l’artèria barcelonina no sols ha vist ampliades les seves voreres, sinó també la seva activitat i dinamisme. 

Mentre aquest sector de l’avinguda ja llueix reformat, el tram que segueix cap al mar, entre la Catedral i Correus, continua treballant per acabar les obres. “Acabarem en el termini previst, d’aquí un any”, recorda Ricard Font, director de l’empresa pública Barcelona d’Infraestructures Municipals (Bimsa). Amb totes les sorpreses arqueològiques esperables ja al descobert i sense indicis d’imprevistos, l’obra continua avançant en calendari, en gran part, sota terra. I és que “no és una reforma de pell, sinó una obra molt rellevant per modernitzar també instal·lacions del subsol”, amb una llarga galeria de serveis històrica i un col·lector que clamaven per una profunda actualització.

La previsió és que aquesta fase de subsol acabi a finals d’aquest any, i que després comencin uns treballs intensos de reurbanització de la superfície. En ella, no només s’hi situaran les noves voreres eixamplades, sinó dos nous amplis espais, a la Plaça de l’Àngel i al conjunt que formen la Plaça de Correus amb la d’Idrissa Diallo. A hores d’ara, s’ha executat 16 milions del primer tram de la reforma, i el 40% del segon tram, amb un cost total previst de 18 milions més.

L’actuació al subsol de Via Laietana representa una part rellevant de la reforma. © TheNBP

Amb aquesta reforma, “Via Laietana ha passat de ser un carrer hostil que no convidava al passeig, a ser una avinguda amb vida al carrer”, destaca el president de l’Associació de Veïns i Comerciants de Via Laietana, David González. Així, el carrer continuarà sent una via de pas i de connectivitat cap a l’Eixample i cap al mar, però que també donarà motius per a apropar-s’hi, ja sigui per comprar, provar les seves propostes gastronòmiques o pel mer gust de passejar. “Però el canvi no sols es percep per la gent que passeja pel carrer; des del punt de vista econòmic i comercial, també han començat a passar coses”, ha agregat.

A nivell comercial, la reforma ha estat un revulsiu en l’àmbit del retail. “Teníem baixos d’edificis i locals buits que s’estan reactivant, també en la part que s’està reformant ara”, recalca González. Els locals, no obstant això, no sols s’omplen de botigues, sinó també de propostes que abasten altres àmbits, com el cultural.

Tant és així que un dels actors que s’ha fet notar a Via Laietana ha estat el Palau de la Música, que ha tret el cap a avinguda reformada amb un nou local. Amb aquest nou espai, la institució guanya visibilitat aproparnt-se als vianants que passegen per l’avinguda. Amb la primera fase de la reforma, que ha inclòs la conversió del carrer Jonqueras en zona peatonal, també s’ha activat la finca que acollia l’antiga Casa de les Mantes, que ha passat d’ús comercial a residencial, amb 30 habitatges i dos baixos comercials.

El Palau de la Música ha obert un local a Via Laietana per apropar-se a l’avinguda. © TheNBP

Els efectes de la reforma també es perceben al mercat d’oficines, en un context de recuperació al global de la ciutat. Així, l’històric Palau del Cinema, tancat des de fa més de dues dècades, donarà pas a un bloc d’oficines, i empreses de coworking com Aticco preveuen obrir nous espais a l’avinguda. L’Ajuntament també s’ha deixat seduir pel carrer reformat: està rehabilitant una nova seu administrativa a Via Laietana. Situat al número 8 de l’avinguda, l’edifici acollirà 700 treballadors municipals.

En concret, l’Ajuntament traslladarà a la nova seu els serveis que actualment se situen en cinc edificis distribuïts per Ciutat Vella. Els cinc immobles, que sumen 5.600 metres quadrats, quedaran alliberats i podran destinar-se a altres usos: una setentena d’habitatges públics i el nou CAP Gòtic, que el CatSalut habilitarà a l’edifici ara ocupat ara per la Gerència de Seguretat, en ple Portal de l’Àngel.

La via aspira a contribuir a la diversificació econòmica del centre de la ciutat i a atreure a visitants amb la seva oferta gastronòmica i comercial

La reforma de l’edifici s’executarà per fases. La primera d’elles requerirà una inversió de 8,8 milions d’euros, per a unes obres que s’allargaran 15 mesos. La previsió és que el personal municipal es comenci a traslladar durant el 2026 a la nova seu: primer ho faran 220 persones, i progressivament s’aniran sumant la resta fins a arribar a les 700, a mesura que avanci la rehabilitació de l’immoble.

La instal·lació de les noves oficines municipals a plena Via Laietana contribuirà a revitalitzar aquesta via, que vol reposicionar-se com a eix d’activitat econòmica i ciutadana i contribuir a la diversificació econòmica del centre de la ciutat. Alhora, deixa enrere el seu caràcter hostil per als vianants per mirar d’atreure’ls mitjançant una oferta comercial i gastronòmica enquadrada en un carrer que, ara sí, convida a passejar.

Via Laietana veurà culminada la seva reforma d’aquí un any. ©TheNBP
Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Alba Pujals: El plaer de la cocció a foc lent

“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…

23 de novembre de 2024
  • Professionals

Munich: volar alt tocant de peus a terra

Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’antiga planta de Nissan a la Zona Franca torna a l’activitat amb la producció dels primers cotxes Ebro

La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024