El Cercle d'Economia, Barcelona Global i Femcat s'han aliat per analitzar projectes estratègics. Mateo Valero (BSC) i Andreu Vilamitjana (Cisco) han inaugurat la primera jornada del cicle amb un debat sobre les possibilitats de la capital catalana en la competició mundial per al desenvolupament de xips.
El Cercle d’Economia, Barcelona Global i Femcat s’han unit per primera vegada per impulsar un cicle de debats amb què recuperar “una certa autoestima de país” i analitzar projectes estratègics per a la seva economia, en un context de reindustrialització, segons ha explicat aquest dijous el president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola. Ho ha dit per donar la benvinguda a la primera sessió del cicle, protagonitzada pel director general del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), Mateo Valero, i el director general de Cisco a Espanya, Andreu Vilamitjana, tots dos encarregats d’analitzar el posicionament de Barcelona com a referent europeu en l’àmbit del disseny de xips.
Valero s’ha dedicat a explicar l’oportunitat que té la capital catalana de posicionar-se en la creació de xips de codi obert, projecte clau per a l’autonomia tecnològica d’Europa. “En deu anys, només existirà el hardware i el software lliure. Hi ha la possibilitat que Europa, Espanya i Catalunya puguem fer-ho”, ha assegurat. En aquest sentit, ha posat en valor que el BSC ha estat triat per coordinar a nivell europeu el disseny dels xips més ràpids, que es podran utilitzar per a supercomputadors o cotxes autònoms.
“Això, si ha de ser bo per a algú, ha de ser-ho per a les universitats”, no ha parat de repetir Valero, posant el focus en la necessitat de generar bones oportunitats perquè no marxi tot el talent que es forma en universitats locals com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). “El futur està a les universitats”, ha remarcat.
Per a això, ha advocat també per la necessitat que els centres generin una recerca no només excel·lent sinó també rellevant per a la societat i que connecti amb les necessitats de les empreses. “El BSC és la spin-off més gran de la UPC. Un dels objectius clau de la recerca és crear riquesa per al país. Si no transferim el que fem a les empreses, hem fallat”, ha exposat.
D’altra banda, Vilamitjana ha repassat com es va cuinar la decisió de Cisco de situar a Barcelona el seu primer centre europeu de disseny de xips, centrat a innovar amb propostes de baix consum i alta capacitat de processament, utilitzades en plataformes com Meta. “Són decisions que sorgeixen de la temeritat”, ha assegurat. El director general de Cisco Espanya ha indicat que també ha estat resultat de la col·laboració publicoprivada amb el Govern central, la Generalitat i l’Ajuntament. De fet, segons ha indicat, el primer contacte el va fer en les reunions del Cercle d’Economia, on va participar el president del Govern central, Pedro Sánchez. “Per a mi ha estat un somni fet realitat i un premi a la temeritat”, ha subratllat.
En la mateixa línia que Valero, Vilamitjana ha posat el focus en la necessitat d’atreure talent per potenciar indústries com la dels xips, a més de retenir els professionals locals. “No és fàcil trobar els perfils necessaris. Portem uns mesos i hem incorporat a algunes persones, però no a tantes com volem”, ha assenyalat. Això sí, sense oblidar que “a vegades, es magnifica el que hi ha fora de Barcelona” i que cal creure-s’ho més.
Pròxima sessió sobre l’hidrogen renovable
Les conferències impulsades per les tres institucions tindran com a objectiu analitzar projectes estratègics per al futur de l’economia catalana “amb la intenció d’impulsar el seu coneixement i la implicació dels agents públics i els privats, tant econòmics com industrials”. El cicle constatarà de tres blocs que es prolongaran al llarg de tot l’any i discutirà sobre projectes tractors com el disseny de xips o el desenvolupament de l’hidrogen renovable, que serà el tema de la segona sessió, prevista per al 18 de maig. De moment, les tres institucions ja tenen deu xerrades previstes, amb temes com el vehicle elèctric, la producció de vacunes, la medicina d’avantguarda i l’ecosistema quàntic.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…