TheNBP Factory

Un vi escumós com Vardon Kennett és ideal pels maridatges d'aquestes festes.

Vins per acompanyar un clàssic de les festes, els canelons

Amb la col·laboració del Petit Celler us proposem una selecció de vins blancs i escumosos ideals per maridar amb els canelons del dia de Sant Esteve. Si sou més de vi negre, us recomanem triar-ne un de poc tànnic.

Si hi ha un plat ben representatiu a casa nostra a la taula de Nadal, o millor dit, de Sant Esteve, són els canelons. Com potser ja sabreu, en certa manera era un plat d’aprofitament de la carn que quedava de l’àpat de Nadal, però amb una presència i un gust que el convertia en “rei de la festa”. 

Tradicionalment, els canelons els maridem amb un vi blanc fermentat i criat en bota de roure, on el greix i l’ampul·lositat de la criança acompanyen la de la salsa beixamel i els torrats de la bota el gratinat del damunt. Si els vins a base de chardonnay són els més coneguts dins d’aquesta categoria, no podem oblidar els xarel·los amb criança, que també resultaran un bon aliat per aquest plat. És per això que us proposem dos chardonnays i una garnatxa blanca i macabeu per si sou dels que preferiu els maridatges de tall més tradicional. 

SONS DE PRADES

  • Celler: Família Torres
  • Denominació d’origen: Conca de Barberà
  • Varietat: Chardonnay
  • Estil de vi: Vi blanc amb criança de 6 mesos en botes de roure francès

VINYA GIGI

  • Celler: Jean Leon
  • Denominació d’origen: DO Penedès
  • Varietat: Chardonnay
  • Estil de vi: Vi de finca ecològic amb 6 mesos de criança en botes de roure francès

TERROIR AL LÍMIT PEDRA DE GUIX

  • Celler: Terroir al Límit
  • Denominació d’origen: DOQ Priorat
  • Varietat: Garnatxa Blanca, Macabeu, Pedro Ximénez
  • Estil de vi: Vi blanc amb criança

Els vins blancs brisats, que ara tornen a estar de moda, seran una opció un punt més agosarada a l’hora d’acompanyar els canelons. Però a la vegada no deixarem la tradició de banda. Sabies que la maceració dels mostos blancs amb les seves pells era una de les formes tradicionals de fer els vins blancs a casa nostra? Aquest contacte prolongat amb les pells aporta també una untuositat i sobretot moltíssims aromes. Dues opcions per a vosaltres: una tradicional garnatxa blanca o bé un xarel·lo vermell, una varietat minoritària que està essent recuperada per alguns cellers. 

ONÍRIC BRISAT XAREL·LO VERMELL

  • Celler: Entre Vinyes
  • Denominació d’origen: DO Penedès
  • Varietat: Xarel·lo vermell
  • Estil de vi: Vi blanc brisat

vi Oníric Brisat Xarel·lo Vermell

ÀNIMA MUNDI PELLS

  • Celler: Ànima Mundi
  • Denominació d’origen: DO Penedès
  • Varietat: Macabeu
  • Estil de vi: Vi blanc brisat, ecològic i amb criança

Les bombolles també poden ser una bona opció. Però per acompanyar els canelons ens decantarem per escumosos i caves de llarga criança. Aquí serà el contacte dels llevats durant més de trenta mesos els que donaran el cos i l’estructura que cerquem. Alhora que l’equilibri entre la seva acidesa i les fines bombolles ens aportaran un toc de lleugeresa al plat. 

Cal escollir un bon vi per maridar amb la carn, la beixamel i el torrat dels canelons.

ORIOL ROSSELL ARIADNA GRAN RESERVA

  • Celler: Oriol Rossell
  • Denominació d’origen: DO Cava
  • Varietat: Pinot noir i xarel·lo
  • Estil de vi: Cava gran reserva ecològic

Oriol Rossell Ariadna Gran ReservaAGUSTÍ TORELLÓ MATA BRUT NATURE GRAN RESERVA

  • Celler: Agustí Torelló i Mata
  • Denominació d’origen: DO Cava
  • Varietat: Macabeu, parellada i xarel·lo
  • Estil de vi: Cava gran reserva vegà

Agustí Torelló Mata Brut Nature Gran ReservaCUVÉE ESPLENDOR, VARDON KENNETT

  • Celler: Família Torres
  • Varietat: Chardonnay, pinot noir i xarel·lo
  • Estil de vi: Escumós d’anyada procedent de vinyes d’alçada.

Si tot i aquests consells voleu maridar els canelons amb vi negre, ens decantarem més aviat per l’acció contrària a la tria dels blancs. Millor vins joves, més sobre les notes de fusta i sobretot, de varietats poc tànniques perquè els tanins podrien entrar en conflicte amb la salsa a base de llet. Les garnatxes negres joves ens donen vins que poden fer el fet, amb molta fruita, poc taní i una acidesa no massa alta, per això us en proposem un parell de molt especials. Però també podem trobar vins de cupatge que responen al mateix criteri i que aportaran un xic més de complexitat al maridatge. 

AUGUSTUS MICROVINIFICACIONS GARNATXA

  • Celler: Cellers Avgvstvs Forvm
  • Denominació d’origen: DO Penedès
  • Varietat: Garnatxa negra
  • Estil de vi: Vi negre jove ecològic

Augustus Microvinificacions GarnatxaMERIAN NEGRE

  • Celler: Cellers Tarroné
  • Denominació d’origen: DO Terra Alta
  • Varietat: Garnatxa negra 
  • Estil de vi: Vi negre ecològic

Merian NegreCLOS ANCESTRAL

  • Celler: Família Torres
  • Denominació d’origen: DO Penedès
  • Varietat: Garnatxa negra, ull de llebre i moneu
  • Estil de vi: Vi negre jove ecològic

Clos Ancestral

Aquests són alguns suggeriments, però al Petit Celler del carrer Beethoven de Barcelona podeu trobar una àmplia selecció de vins i destil·lats per acompanyar els plats que seran protagonistes de les taules aquestes Festes. També els teniu disponibles a la botiga online, on es poden adquirir més de 2.000 vins i destil·lats de qualitat i d’arreu del món amb una sèrie de beneficis, com obtenir un 10% de descompte en la primera compra subscrivint-se a la newsletter de l’establiment o aconseguir enviaments gratuïts per a les comandes superiors als 80 euros. Les entregues es realitzen en 24-72 hores, amb l’avantatge que Petit Celler compensa amb diverses accions ambientals les emissions de tots els enviaments.