La Família Torres acaba d’anunciar que revisa a l’alça la reducció d’emissions de CO2 per al 2030 i la fixa en un mínim del 60%, amb l’objectiu d’aconseguir l’impacte positiu en el clima a partir de 2040. L’esforç ecològic del celler català va iniciar-se el 2008 en el marc del programa ambiental Torres & Earth, que comptava amb una inversió anual de més d’un 11% dels beneficis. Mentrestant, la marca de vins del Penedès no para d’incrementar el seu prestigi mundial després d’haver estat reconeguda com The World’s Most Admired Wine Brand pels professionals del sector, dins del rànquing Drinks International. El celler de 150 anys ha aconseguit la primera posició per cinquena vegada i continua encapçalant la llista europea.
L’ús de la viticultura ecològica, energies renovables, mesures d’eficiència energètica, mobilitat sostenible i reducció del pes de les ampolles, entre altres accions, han permès al celler del Penedès reduir notablement les seves emissions de CO2. Ara, la Família Torres orienta els seus esforços a la captació i fixació del CO2, amb projectes com la reforestació de dos milions d’arbres en deu anys a la Patagònia xilena; les tecnologies Carbon Capture Reuse, i, molt especialment, amb la revolució agrària que suposa l’aplicació massiva del model de viticultura regenerativa, que no trigarà a ser secundada pel sector i que canviarà radicalment la pràctica de la viticultura a tot arreu.
El grup vitivinícola decideix ara jugar fort en el seu compromís ambiental i en la lluita contra el canvi climàtic, i adopta la viticultura regenerativa, ja treballada actualment en algunes vinyes, amb la reconversió de més de 500 hectàrees de vinyes ecològiques en propietat durant un període de cinc anys. Com a punt de partida, es realitzaran assajos en les finques Mas La Plana, a Pacs del Penedès (DO Penedès); Mas de la Rosa, a Porrera (DOQ Priorat), i Milmanda, a Vimbodí i Poblet (DO Conca de Barberà), així com en vinyes de Jean Leon.
“Estem impulsant la transformació de 500 hectàrees de vinya ecològica a Catalunya cap a un model regeneratiu que permeti crear novament vida als sòls i regenerar-los, limitant la natura des d’una concepció holística de la terra”, defensa el director general i cinquena generació de Família Torres, Miguel Torres Maczassek. La viticultura regenerativa o holística cerca restablir l’ecosistema i l’increment de la biodiversitat i la matèria orgànica de manera natural, amb la regeneració del sòl, disparant l’activitat de les vinyes com a embornals de carboni. Parteix dels preceptes de l’agricultura orgànica, però va més enllà, ja que incorpora l’objectiu de recuperar la vida dels sòls i, per tant, augmentar la seva capacitat de captar i fixar carboni atmosfèric i reduir les concentracions d’aquest gas d’efecte d’hivernacle en l’atmosfera, que és una de les causes de l’escalfament global.
“Som conscients que aquest és un llarg procés d’aprenentatge en el qual cal desaprendre per buscar un nou equilibri”, assenyala Miguel Torres Maczassek. “És un canvi de paradigma en la gestió de la vinya, però creiem que és necessari, ja que la viticultura regenerativa és actualment l’única solució que permet emmagatzemar el carboni atmosfèric en el sòl i lluitar contra el canvi climàtic”, explica. I, afegeix: “La viticultura regenerativa és l’únic model que té com a eix principal la captació de carboni en els sòls i s’ha de potenciar aquesta funció per tal de contenir la crisi climàtica i ajudar el planeta a recuperar-se”.
“L’agricultura convencional destrueix en cinc anys el sòl que la natura triga 40 anys a crear”, sosté l’enginyer Francesc Font. A partir de tècniques respectuoses que comparteixen coneixements ancestrals amb tecnologia moderna, l’agricultura regenerativa cerca incrementar la matèria orgànica dels sòls de manera natural; no llaurar voltejant la terra per no danyar la superfície i evitar que s’alliberi el carboni retingut en el sòl, i usar cobertes vegetals per maximitzar l’assimilació de CO2 atmosfèric i incrementar la biodiversitat.
“Som conscients que aquest és un llarg procés d’aprenentatge en el qual cal desaprendre per buscar un nou equilibri”, assenyala Miguel Torres Maczassek
Per incrementar la matèria orgànica, s’utilitza compost orgànic i d’animals —per exemple, ovelles a les vinyes—, per afavorir la fertilització natural dels sòls. Un sòl més fèrtil facilita l’aparició de cobertes vegetals espontànies o sembrades que milloraran l’acumulació de carboni en les arrels i el sòl. Amb el conjunt d’aquestes accions, s’estima que el sòl podria fixar entorn de tres tones de CO2 per hectàrea i any.
Per a Miguel Torres Maczassek, la resiliència de la viticultura regenerativa transfereix al vi més consistència. “El vi reflecteix millor la fertilitat del sòl i, en anys de sequera, podem obtenir vins més elegants”, agrega. A més, un sòl amb més vida permet retenir l’aigua de pluja i superar millor els períodes de sequera, evitant de passada l’erosió de la terra. A llarg termini, s’espera obtenir un retard en la maduració del raïm que permeti mitigar en part les veremes prematures causades per l’escalfament global. Finalment, l’increment de la biodiversitat com a resultat d’una major quantitat de matèria orgànica en el sòl potencia un millor equilibri en la vinya i la creació d’un ecosistema més estable que dotarà els ceps de defenses naturals enfront de possibles plagues i malalties.
Altres iniciatives de la Família Torres contra el canvi climàtic
El celler del Penedès desenvolupa des de fa molts anys altres iniciatives per a la sostenibilitat i contra el canvi climàtic. Per exemple, el Programa Torres & Earth, impulsat per Miguel A. Torres durant el 2008, amb l’objectiu de reduir la petjada de carboni; la recuperació de varietats ancestrals de raïm desaparegudes com Forcada, Moneu, Garró, Gonfaus, Pirene i Querol; les Jornades Ambientals a la Universitat de Barcelona amb el meteoròleg Tomàs Molina, o els Premis Torres & Earth a la Innovació Ambiental, que donen a conèixer i premien estudis, projectes, experiències i iniciatives que preservin el medi ambient.
Així mateix, destaquen els premis a iniciatives de lluita contra la petjada de carboni, o la creació d’una associació de viticultura regenerativa, juntament amb AgroAssesor i altres cellers, que ha de servir per compartir informació i experiències entre viticultors i agricultors que estiguin treballant amb un model de gestió regeneratiu o que estiguin disposats a fer-ho.
El grup vitivinícola també ha impulsat el Primer Simposi de Viticultura Regenerativa, on experts i viticultors nacionals i internacionals han compartit coneixements i experiències. I, finalment, lidera iniciatives de pes com l’associació International Wineries for Climate Action (IWCA), fundada per Família Torres amb Jackson Family Wines de Califòrnia. Aquesta associació busca impulsar la descarbonització del sector al món i ha estat la primera organització agroalimentària admesa a la campanya Race to Zero de les Nacions Unides.