Descobrir la base científica de la sensació de benestar que proporciona el contacte amb el medi natural és el que està portant a un grup d’investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB (ICTA), a endinsar-se al Montseny: un bosc que, per les seves característiques, “té tantes varietats d’espècies -de roures a faigs, passant per pins i alzines- que els seus resultats són fàcilment extrapolables a qualsevol bosc d’Europa”, tal com afirma Martí Boada, professor i investigador de l’ICTA.
La investigació, que està impulsada per l’Obra Social “la Caixa” i coordinada pel CREAF, busca demostrar que a arbres i persones potser ens uneixin moltes més coses de les que creiem: què passa a una persona quan -enferma o sana- entra en contacte amb el bosc. Tal i com explica Boada en aquest article d’ALMA, “es tracta d’acabar amb la separació entre cultura i ciència, d’entendre que éssers humans i natura som part del mateix i ens relacionem de manera directa. Els arbres també són una massa viva, una societat que evoluciona”.
“La segona part de l’estudi”, explica la investigadora Roser Maneja, “serà justament veure com aquest entorn forestal, macrobiòtic, es relaciona amb el microbioma humà, el nostre cos”. Els investigadors analitzaran els principis actius que emeten les plantes i de quina manera poden interaccionar amb la salut.
Pots llegir tota la notícia sencera a ALMA, la xarxa social social, un nou espai digital dedicat a l’àmbit social, que aporta una nova mirada al present i al futur de la societat, a partir d’una veu optimista i diversa, i de totes les històries que impulsa l’Obra Social ”la Caixa”.