Ecosistema emprenedor

Why Not Music o com trencar amb les discogràfiques tradicionals

L’acceleradora de projectes musicals arrenca amb una inversió de 100.000 euros per convertir-se en una companyia discogràfica 360º per oferir al talent emergent serveis que van des del coaching creatiu fins a la distribució i promoció

La indústria musical resisteix amb dificultats l’envestida de la pandèmia, però nous i innovadors projectes intenten oxigenar l’escena. Why Not Music és una d’aquestes iniciatives que ha aprofitat l’últim any per aterrar dins el sector discogràfic amb noves formes de treball. Marc Perea i Donen Hammond lideren l’equip que ha fet realitat una nova companyia discogràfica a Barcelona. Arriben amb l’objectiu de “trencar les normes establertes i escalar un pas més en la innovació dels processos artístics”.

Coneixedors dels models de treball a les discogràfiques més tradicionals —els seus creadors han treballat per a Warner Music i Grup Flaix— volen acabar amb els rols d’aquestes companyies, que durant anys han estat centrades en la venda física de discos. El model de negoci en què se sustenta Why Not Music és similar, segons els seus fundadors, a l’àmbit de les startup, aspirant a convertir-se en una acceleradora de projectes musicals i d’entreteniment.

“Busquem posar el focus en l’artista i la seva visió per acompanyar-lo en el camí de manera que ell pugui participar activament en la presa de decisions”, explica Marc Perea. Localitzen talent emergent per guiar-lo i acompanyar-lo en l’àrid i dificultós curs cap a l’èxit musical. La discogràfica es presenta com una companyia 360 graus, on l’artista pot accedir a diferents serveis que van des del coaching creatiu fins a la distribució i promoció, passant per la producció musical, management, booking i fins i tot assessoria legal i financera. “Conduïm a l’artista per donar-li les eines necessàries, però sense oblidar que ell està en el focus de tot el procés”, afegeix.

Per aconseguir aquest objectiu, a més dels anys d’experiència en el sector, els seus creadors compten amb una xarxa de partners i scouts amb què seleccionar artistes i seguir la pista a les tendències musicals del moment. En tot just mig any —el projecte es va materialitzar el mes de març passat—, han signat col·laboracions amb el productor Franfusión, establert a Miami i que ha treballat amb artistes de la talla de Bad Bunny i Daddy Yankee. En aquests mesos, el segell ja ha llançat diversos temes. Entre els més destacats, el single De to amb més de dos milions de strems entre Youtube i Spotify i que ha comptat amb la participació d’artistes com LaZowy, una de les veus femenines més rellevants del trap a Espanya.

Amb una ronda d’inversió inicial d’una mica més de 100.000 euros i la intenció de presentar en el trimestre vinent una ronda pre-seed de 350.000 euros, irrompen en un sector que sobreviu gràcies al salvavides dels serveis en streaming. La cancel·lació de festivals i concerts, les noves restriccions de públic fruit de l’esclat de la pandèmia o el tancament de les botigues físiques durant els primers mesos de confinament n’han complicat la supervivència. No obstant això, la digitalització ha permès salvar els mobles. Segons les dades publicades per Promusicae, entitat que representa més del 95% de les empreses discogràfiques espanyoles, el mercat digital va assolir al tancament del primer semestre de 2021 els 144 milions d’euros de facturació, amb un augment del 19,7% respecte al mateix període de l’any anterior. A més, el 82,3% d’aquests ingressos provenen ja del streaming d’àudio.

L’acceleradora localitza talent emergent per guiar-lo i acompanyar-lo en l’àrid i dificultós curs cap a l’èxit musical

“En iniciar aquest projecte, el nostre entorn ens tractava una mica de bojos”, assenyala Perea recordant els primers mesos de confinament, just el moment en què la idea començava a cobrar protagonisme en els seus plans de futur. “Per a nosaltres el tancament total derivat de la pandèmia era una oportunitat. Ens va permetre parar a reflexionar, podent establir les bases i saber en quina direcció volíem que anés la música amb què treballem”. Amb el rumb ja força clar, l’equip presentava el passat mes de setembre Why Not Music en un esdeveniment celebrat a Montjuïc, que va comptar amb l’actuació d’alguns dels noms que formen part del segell.

Obren les seves portes a carreres emergents en un moment en què la digitalització ha provocat que el lideratge estigui ara en l’imperi de les plataformes i no en les grans discogràfiques. L’enorme metamorfosi del sector ha posat aquestes plataformes, com Youtube o Spotify, a l’abast dels artistes. “Hem vist a artistes com Justin Bieber triomfar després de donar-se a conèixer amb vídeos a Youtube, però són molts els que passen desapercebuts”, assenyala Perea. Malgrat que el do it yourself és més real que mai, s’estén en una realitat dominada per plataformes que influeixen, algorisme en mà, en el que acabem escoltant. Precisament, a Why Not Music volen dotar els artistes d’eines per poder posicionar-se en el sector. Aspiren a continuar creixent i a llarg termini crear un lloc de trobada digital on el talent emergent pugui pujar les seves cançons i estar alhora connectat amb la indústria. Reptes de futur perquè viure de les cançons s’acosti a la senzillesa de viure dins les cançons.

Compartir
Publicado por
Marc Solanes

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024