TheNBP Factory

Manel Torrentallé Witeklab
El conseller delegat i fundador de Witeklab, Manel Torrentallé.

Witeklab: sensors per al seguiment d’infraestructures i construccions

L'empresa, amb seu al DFactory, aplica la Internet de les Coses i la Intel·ligència Artificial a un sector històricament tradicional, amb el focus posat en solucions per al formigó o els talussos

Al sector de la construcció li ha costat modernitzar-se, mantenint durant molt de temps pràctiques que semblaven d’un altre segle, però, a poc a poc, va incorporant noves tecnologies per ser més eficient. Així ho ha detectat Witeklab, dedicada a desenvolupar sensors per monitorar infraestructures i edificis amb l’ús de la Internet de les Coses (IdC) i la Intel·ligència Artificial (IA). Instal·lada al DFactory, el centre d’innovació de la indústria 4.0 del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), des de fa més d’un any, la companyia treballa amb centres tecnològics i universitats per al desenvolupament dels seus productes.

Witeklab va començar a caminar fa nou anys, després de veure que hi havia camp per recórrer, malgrat que els possibles futurs clients es mostraven poc inclinats als canvis. La van fundar Manel Torrentallé i Ignasi Cairó. El primer venia del sector de la construcció en qüestió, mentre que el segon era especialista en telecomunicacions i sensors. “Les grans empreses han passat a estar molt interessades”, exposa Torrentallé quan mira enrere.

Aquest canvi de mentalitat coincideix amb l’època de llançament dels productes que fa anys que estan ideant, després d’haver invertit en recerca i desenvolupament (R+D) i haver anat comercialitzant-ne alguns. “Ajudem a reduir costos de manteniment i guanyar en seguretat. També a ser més sostenibles perquè els clients s’estalvien desplaçaments”, assenyala el seu conseller delegat.

En el portfolio de Witeklab, té un pes destacat el formigó armat, amb un sensor que permet el monitoratge i l’avaluació de la seva corrosió, un aspecte clau per prevenir i evitar accidents. Fins ara, anàlisi com aquest es feien només basant-se en l’ull humà, un mecanisme que obligava a desplaçar equips. Aquest sensor, que ha estat desenvolupat juntament amb la Universitat Politècnica de València (UPV), ofereix actualitzacions de l’estat de les construccions en temps real, evitant haver d’anar a comprovar-ho en persona. També compta amb un altre producte que permet detectar la corrosió actual in situ, amb la col·laboració del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC).

Witeklab analitza el formigó des d’un altre punt de vista, posant el focus en el moment de l’enduriment per poder tenir una estimació precisa de la seva resistència en temps real. A força de mesurar la temperatura i la humitat en el seu interior quan s’està abocant, la seva solució permet augmentar la seguretat i estalviar fins a un 50% dels costos tècnics en comparació amb el mètode tradicional de trencament de testimonis, a més de reduir costos de mà d’obra i financers. Aquest producte ha estat desenvolupat juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Producto Witeklab
Witeklab ha desenvolupat sensors que permeten mesurar la corrosió del formigó armat.

Altres camps en els quals l’empresa treballa són el monitoratge de pantalles i barreres dinàmiques en talussos, ancoratges i moviments de terres, amb la detecció de qüestions com ara caigudes de pedres o moviments bruscos. Amb un sistema en remot i en temps real, la solució de Witeklab recomana desplaçar-se o no, segons la magnitud dels moviments, la qual cosa permet solucionar la seva inspecció en zones de difícil accés i reduir costos en vigilància i inspeccions presencials. Així mateix, disposa d’una solució dirigida a empreses de subministraments per marcar i localitzar punts clau en instal·lacions subterrànies de llum, gas, aigua o fibra òptica per registrar tota la informació rellevant mitjançant una plataforma en el núvol, sense haver d’obrir cap rasa.

La companyia compta amb una plantilla de set treballadors, repartits entre el DFactory i la seva seu a Terrassa. Segons assenyala Torrentallé, l’objectiu és acabar concentrar-los a tots a les instal·lacions del CZFB, on ara es concentren principalment les tasques comercials i es mantenen reunions. “És el lloc ideal on treballar, fer contactes i anar desenvolupant productes”, remarca el directiu, qui recorda que no hi havia cap empresa de sensórica fins que van arribar ells. També compten amb una seu a Andorra.

Després d’uns anys d’inversió dedicada a desenvolupar productes, Witeklab preveu accelerar la facturació aquest exercici, amb la previsió d’arribar fins als 300.000 euros. L’any 2023, els ingressos es van situar en gairebé els 100.000 euros. L’empresa encara no ha registrat beneficis. En aquesta fase, volen reforçar-se en els mercats on ja operen, com els Estats Units i l’Índia, a més d’entrar a nous, com ara Filipines i Malàisia. Espanya i Andorra van ser els seus primers mercats. Com a projectes de futur, la companyia vol mantenir-se en els àmbits on ja actua, millorant les seves prestacions i incorporant encara més la IA.