La companyia barcelonina ofereix solucions innovadores tant en el diagnòstic com en el tractament i millora de l'eficiència visual, amb una tecnologia que representa “un gran salt”
Acabar una jornada laboral amb un persistent mal de cap; tenir dificultats per conduir durant llargs trajectes; marejar-se irremeiablement en veure una pel·lícula en 3D; descartar la lectura nocturna per falta de concentració; ser el més lent de l’oficina per llegir informe, o tenir la sensació de veure doble en moments de fatiga. Són situacions que poden produir-se en el dia a dia de molts, però que sovint s’atribueixen al cansament, a l’estrès o a un ritme de vida per a alguns vertiginós, quan en realitat poden anar més enllà. I és que quatre de cada deu persones estan afectades, moltes sense saber-ho, per disfuncions visuals que res tenen a veure amb portar ulleres. I aquesta proporció no només es dona en el cas dels adults, sinó que es replica en el dels infants.
Eva García Ramos i Juan Carlos Ondategui-Parra van fundar el 2016 Wivi Vision precisament amb l’objectiu de diagnosticar i tractar aquestes disfuncions visuals, amb mètodes que anessin més enllà dels tradicionals. L’empresa ha fet un “gran salt” en aquest sentit, segons Ondategui-Parra, que acumula més de 25 anys d’experiència com a optometrista. Ja des de fa 20 es va proposar canviar els mètodes tradicionals per diagnosticar i corregir aquestes disfuncions, que poden anar des de problemes per enfocar fins a veure-hi doble o borrós per una deficient alineació fina dels ulls, passant per dificultats en la lectura per un mal control oculomotor que porta al lector a fer salts a l’atzar i sense sentit. “Parlem d’eficiència visual”, resumeix Ondategui-Parra.
Així, Wivi Vision té com a diana els problemes vinculats “a la part funcional de la visió”, i no als oftalmològics, que tenen les ulleres i lents com a solució. “Ens centrem en els moviments dels ulls, en la seva part funcional: som el fisio dels ulls”, il·lustra García Ramos. I Wivi Vision substitueix els tradicionals exercicis que es realitzen utilitzant objectes com cartolines i cordons amb boles de colors i una avaluació subjectiva per una tecnologia que inclou Intel·ligència Artificial (IA), Big Data i 3D conjugades amb la ludificació. Aquesta combinació ha donat com a resultat una sèrie de videojocs que evolucionen en funció de com opera l’usuari, i que mesuren els seus progressos de manera objectiva. Aquesta tecnologia arriba a l’usuari a través d’una pantalla envoltada de sensors i d’unes ulleres especials per mesurar els moviments oculars, que se situen en centres especialitzats de salut visual, incloent-hi optometristes i centres òptics. Mitjançant jocs que tenen com a protagonista a Wivi, un personatge d’aparença alienígena, els equips de la companyia permeten tant diagnosticar com tractar i entrenar la vista de manera objectiva i mesurable.
En un exercici que inclou el seu desembarcament als Estats Units, la companyia calcula tancar aquest any amb quatre milions de facturació
En els mètodes tradicionals, l’objectivitat no existeix, i els tractaments requereixen un període d’entre sis i dotze mesos, amb “baixa fidelització” i poca motivació per part de l’usuari, segons Ondategui-Parra. Amb la seva tecnologia, Wivi Vision permet corregir el 95% dels casos de disfunció visual i fer-ho en un mes i mig en el cas de les lleus, i de dos i mig en les severes. “Abans, ni tu mateix sabies quan anaves a acabar. Clínicament, representa un canvi molt radical”, reivindica el cofundador. Els temps es redueixen en gran part per l’ús dels sistemes d’IA, que construeix dades que de manera generativa es tenen en compte en el disseny del següent exercici: “Des d’un punt de vista clínic, és la màxima expressió d’un tractament personalitzat”. Per aquest motiu, ara per ara l’empresa no ha registrat regressions en cap de les seus més de 10.500 usuaris, quan amb els mètodes tradicionals es donen en prop d’un terç dels casos, segons els fundadors de la companyia.
Amb una àmplia trajectòria en l’àmbit tecnològic, García Ramos es va sumar a l’aspiració d’Ondategui-Parra de revolucionar l’abordatge de les disfuncions visuals després de conèixer-lo arran que la seva mare patís una malaltia que va afectar-li la visió. Després d’un temps plantejant opcions, l’ara CEO de l’empresa es va inspirar durant un congrés tecnològic a Las Vegas, i va trucar a Ondategui-Parra determinada i convençuda que el projecte podia tirar-se endavant i contribuir a millorar la visió d’adults i nens, en un àmbit desconegut per molts. De fet, el 20% dels casos es confonen amb dislèxia, i no és menor la quantitat que es diagnostica erròniament com TDAH.
Més enllà de les disfuncions
Wivi Vision està mirant més enllà del diagnòstic i tractament d’aquestes disfuncions, i ofereix també la seva tecnologia per entrenar la visió i millorar habilitats. Es tracta d’un entrenament que enfoquen cap a professionals que volen millorar el seu rendiment, que van des d’advocats fins a consultors, però que sobretot es dirigeixen cap a un perrfil: el dels esportistes.
“Hem anat fent petites incursions en diferents esports perquè, igual que entrenes la part física, pots entrenar la part funcional de la visió”, remarca García Ramos. Amb aquest entrenament visual, l’esportista guanya eficiència i precisió i, per tant, rapidesa. “Et pot concedir dècimes de segon: et dona temps. I guanyar temps de decisió és una possibilitat que interessa a tot esportista i entrenador”, subratlla Ondategui-Parra.
Promoure aquest enfocament cap a l’esport és una de les línies que Wivi Vision té sobre la taula, però no és l’única. La companyia també ha llançat nous serveis per cobrir diverses franges d’edat, i preveu potenciar la penetració a Espanya, també a través del sistema públic. Un altre dels grans focus el té posat a l’altre costat de l’Atlàntic, amb el seu desembarcament als Estats Units. Ho està fent de la mà de Vision Rehab Technologies com a distribuïdor exclusiu de la tecnologia de l’empresa catalana a centres estatunidencs.
Actualment, Wivi Vision disposa d’uns 80 equips instal·lats a Espanya. Aquests se sumen a la cinquantena que s’estan començant a col·locar als Estats Units, que escalaran fins a un total de 200. Amb aquestes previsions, la companyia calcula tancar aquest any amb quatre milions de facturació. “Aquest hauria de ser l’any del salt”, pronostica García Ramos.
L’empresa, que recentment ha passat de tenir 10 a 14 treballadors, encara aquest exercici després d’haver tancat una ronda de quatre milions liderada per Adara Ventures i amb la participació d’actors com Hearstlab, Avançsa, CaixaBank Day One, BBVA Spark i Banco Santander. Amb més de 70 premis a la seva esquena, inclòs el Bioèxit de l’associació CataloniaBio & HealthTech, l’empresa mira al mercat sense competidors que brindin els mateixos serveis i que utilitzin la IA per a generar el videojoc a la mida de l’usuari, garanteix Ondategui-Parra: “No hi ha ningú en el mercat que faci avaluació amb patró clínic i que ofereixi un entrenament específic i amb certificació mèdica”.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…