Les limitacions de les més habituals eines de missatgeria instantània poden fer nosa a gran part dels seus usuaris. Van des de la impossibilitat d’enviar missatges només a determinats perfils dins d’un mateix grup fins a qüestions de seguretat i privacitat. Qui no s’ha molestat perquè una xarxa social mostri anuncis sobre algun producte que s’ha esmentat en una altra app?
Aquestes són limitacions i el preu a pagar per utilitzar aquestes eines per a la major part dels seus usuaris. Però aquesta resignada realitat canvia quan els usuaris són, precisament, una comunitat de directius d’informàtica amb més d’un miler de membres. Va ser fa tres anys quan va néixer LiceoTIC, aquest ecosistema de responsables d’informàtica. Aviat van detectar que Whatsapp no satisfeia les seves necessitats, especialment pel fet de no possibilitar la segmentació de converses dins d’un mateix grup. Aquesta situació i l’inconformisme van ser el germen de Xattering, que té l’ambició de convertir-se en “l’app definitiva” de comunicació.
“L’origen de tot va ser crear una app de comunicació que admetés canals dins de grups”, explica Jordi Damià, que capitaneja la consultora tecnològica que ha desenvolupat l’aplicació, Setesca. A aquest propòsit inicial, els impulsors han anat sumant funcionalitats, fins a aconseguir el resultat final: Xattering, que combina funcions de missatgeria instantània amb usos de xarxa social similars a Twitter i ara X, a més d’utilitats d’àmbit professional a l’estil d’Infojobs i Slack.
Els impulsors es resisteixen a utilitzar tècniques de captació d’usuaris basades en “generar felicitat proporcionant estímuls de valor afegit relatiu però amb molta capacitat d’atracció”
L’app, desenvolupada a cavall entre Barcelona i Girona i llançada a finals de 2023, reuneix aquestes tres funcions començant per la de xarxa social, a través d’un grup públic en el qual els usuaris poden llançar comentaris o opinions i respondre’s entre ells. A diferència d’altres xarxes, l’app catalana ofereix diversos canals temàtics als quals els usuaris poden subscriure’s en funció dels seus interessos. Els canals van des de ciència i tecnologia fins a cultura, esports i moda, explica Damià.
A més d’aquest grup públic que actua com a xarxa social, els usuaris poden interactuar a través de missatges, també mitjançant grups, com en altres aplicacions. Amb una particularitat: dins d’un grup poden crear-se canals, de manera que es poden segmentar les converses en funció de quina informació sigui d’interès. La utilitat? Tant professional com d’àmbit quotidià: un grup de treball segmentat per departaments; un grup de pares d’una escola distribuït per classes; un de propostes culturals classificat segons si s’és més de teatre, cinema o museus. Tot complementat amb funcions d’identitat i comunitat professional, ja que permet connectar amb persones depenent del seu sector, lloc de treball, empresa, o també aficions.
L’app compta ara amb uns 4.000 usuaris, i guanya una mitjana d’unes 500 persones al mes, davant un públic internacional. “Està disponible en català, castellà i anglès, i estem valorant oferir-la també en xinès”, destaca Damià. Ara pitjaran l’accelerador en aquest àmbit, sobretot buscant influencers, encara que allunyats dels perfils que habitualment copen les xarxes socials i generen un “contingut de valor afegit relatiu”.
Xattering vol demostrar que, “des de Catalunya, som capaços de posar en el mercat una eina que pot competir amb qualsevol de les grans”, segons Damià
“Volem una aplicació que generi un valor afegit real per als seus usuaris i per a la societat, i volem que guanyi usuaris per aquest contingut”, ressalta Damià. Amb aquest objectiu, els seus influencers són d’àmbits tan inusuals en aquest col·lectiu com enginyers, científics i professionals especialitzats en altres camps. A més, estudien col·laborar amb institucions com universitats per a arribar a més usuaris d’aquest perfil. “El gran repte que tenim és el contingut”, conclou.
En aquest sentit, els impulsors de l’app es resisteixen a utilitzar les tècniques a les quals acostumen a recórrer les xarxes socials, que sobretot es basen en “generar felicitat i benestar a l’usuari proporcionant-li estímuls de valor afegit relatiu però amb molta capacitat d’atracció. Pel contrari, les raons amb les quals volen atreure a usuaris cap a Xattering són “la seva utilitat i el valor afegit que aporta”, segons Damià. Amb aquesta finalitat, controlen i veten la difusió de continguts com fake news o opinions que incitin a l’odi, aplicant filtres d’Intel·ligència Artificial.
L’app és i continuarà sent gratuïta, segons Damià, que avança que preveuen incloure publicitat quan disposi del volum d’usuaris adequat. “En cap cas vendrem dades dels nostres usuaris”, garanteix. De fet, considera fonamental la privacitat, així com la seguretat. Per assegurar-la, compta amb un sistema d’encriptació propi i protocols de connectivitat xifrats. Aquests elements han representat gran part de la inversió que Setesca ha destinat a crear l’app, que l’empresa descarta concretar pel fet que manté converses amb algunes companyies que han mostrat interès en Xattering.
El també fundador de Setesca no descarta la venda de l’app en un futur, encara que aposta per engrandir primer la seva dimensió. El seu creixement anirà acompanyat per l’augment també de l’equip centrat en el desenvolupament i impuls de Xattering, que compta ara amb una desena de persones. “El que m’agradaria és que aquesta fos la xarxa social de referència impulsada des de Catalunya”, proclama Damià. “Som capaços de posar en el mercat una eina que pot competir amb qualsevol de les grans”, assegura. I es deu a disposar de talent i d’un ecosistema que facilita el desenvolupament d’aquests productes, segons ell: “Ens falta l’endogàmia que tenen altres llocs; aquí no estem acostumats a prioritzar el que és nostre. Al final, el mercat acaba decidint el que passa, i nosaltres estem disposats a jugar”.