Neutralitzar un virus que posa en escac l’èxit d’un trasplantament de ronyó. Aquest és un dels principals objectius de l’empresa suïssa Memo Therapeutics, en la qual ha invertit Ysios Capital. En concret, la gestora centrada en el sector biotecnològic ha participat en una extensió de 20,5 milions d’euros de la ronda de finançament que la companyia va tancar al novembre. Tenint en compte aquesta ampliació de capital, en la qual també ha participat Kurma Partners, la ronda ha assolit un total de 45 milions de francs suïssos, equivalents a 46 milions d’euros.
Arran d’aquesta operació, Thomas Harth, principal a Ysios Capital, i Hadrien Bouchez, soci a Kurma Partners, s’incorporaran al consell d’administració de la companyia suïssa. La ronda efectuada el 2023, que ara s’amplia amb Ysios i Kurma Partners, va estar liderada per Pureos Bio i va comptar també amb la participació d’inversors com Swisscanto, Vesalius Biocapital, Adjuvant Capital, Verve Ventures, Schroders Capital, GF Group, Fresenius Medical Care Ventures i Red Alpine.
Amb aquesta operació, Memo Therapeutics avançarà en el desenvolupament clínic del seu principal actiu, el AntiBKV. Actualment en Fase II, el seu objectiu passa per neutralitzar la infecció pel poliomavirus BK en receptors de trasplantaments de ronyó. Aquesta malaltia pot activar-se en pacients de trasplantament immunodeprimits i pot comportar greus complicacions, com ha explicat Harth a The New Barcelona Post. La infecció per aquest virus representa un mercat potencial de més de 1.000 milions de dòlars, i la companyia suïssa preveu obtenir en la primera meitat de 2025 les dades inicials de l’assaig en Fase II, estadi en el qual el tractament s’administra a grans quantitats de pacients.
Dels 100.000 trasplantaments de ronyó que es realitzen anualment a tot el món, 20.000 d’ells estan en risc de desenvolupar una malaltia de l’òrgan associada a aquest virus. I és que la infecció de BKV ocorre principalment en la infància i roman latent en individus sans, que “poden controlar-lo amb el seu sistema immunitari”, com il·lustra el principal d’Ysios. No obstant, el règim de medicaments immunosupressors que reben els pacients trasplantats pot desencadenar una reactivació de BKV, pel fet de trobar-se en una situació “molt vulnerable a les infeccions víriques”.
D’aquesta manera, la infecció representa una amenaça significativa després del trasplantament de ronyó, amb efectes adversos greus en la funció de l’òrgan i, en última instància, en la supervivència del pacient. Tant és així que la infecció per BKV representa la principal causa de pèrdua de l’òrgan. No obstant això, ara per ara no existeix cap tractament disponible per a aquesta malaltia, que actualment només pot tractar-se reduint la immunosupressió. Aquesta mesura, però, augmenta substancialment el risc de rebuig cap al ronyó trasplantat, la qual cosa pot també suposar el fracàs del trasplantament, arribant “al mateix resultat” al qual condueix la infecció. D’aquesta manera, Anti BKV “té el potencial de transformar la vida dels pacients afectats, que actualment no tenen altres opcions terapèutiques”. ç
A més de dedicar el finançament obtingut en la ronda a AntiBKV, Memo Therapeutics està desenvolupant una cartera d’anticossos en fase preclínica. Tots ells es dirigeixen a malalties oncològiques i a infeccions víriques, mitjançant una tecnologia que permet identificar i aïllar anticossos. En concret, es basen en la capacitat de la seva plataforma de descobriment d’anticossos, Dropzylla, que és capaç de cobrir el repertori d’anticossos derivat d’una mostra d’un pacient o d’un animal vacunat.
Ysios Capital, amb oficina a Barcelona i Sant Sebastià, té més de 400 milions en actius sota gestió
La inversió en Memo Therapeutics és la quinzena del tercer fons d’Ysios Capital, l’Ysios BioFund III. És també la tercera d’aquest any, després d’haver participat en una ronda d’un total de 120 milions per a la biotech de San Francisco Neurona Therapeutics, i en una altra de 157 milions de la també californiana Engrail Therapeutics. Ysios Capital, amb oficina a Barcelona i Sant Sebastià i amb més de 400 milions en actius sota gestió, amplia el seu portfolio amb aquestes inversions, focalitzades a transformar el capital en avenços mèdics.